Kurczak pieczony w całości w mniej niż godzinę
Składniki:
- cały kurczak o wadze ok. 1,8 kg, bez szyi i najlepiej z wolnego wybiegu lub kukurydziany
- 1,5 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 5 łodyg świeżego tymianku
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1 cytryna
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 220oC na funkcji grzanie górne (grill). Umyj kurczaka i osusz go ręcznikiem papierowym. Połóż kurczaka piersiami do dołu na desce do krojenia. Używając nożyc kuchennych, przetnij kości po obu stronach kręgosłup. Odcięty kręgosłup użyj do innego przepisu, np. do rosołu. Odwróć kurczaka, piersiami do góry, i naciśnij mostek, aby spłaszczyć drób. Za pomocą końcówki noża lekko przebij skórę na całej powierzchni kurczaka. W masuj w niego łyżkę oleju oraz sól i pieprz. Zwiąż nogi sznurkiem i wsuń skrzydła pod piersi. Na patelni, na dużym ogniu rozgrzej resztę oleju. Smaż kurczaka skórą do góry przez ok. 3 minuty, aż smażąca się partia kurczaka będzie złota. Następnie przenieś kurczaka wraz z wyciekłymi płynami do pasującego naczynia żaroodpornego (ułóż na dnie naczynia kawałek papieru do pieczenia. Pod kurczaka umieść stłuczony ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Włóż naczynie na środek piekarnika i piecz kurczaka przez 45-55 minut, aż skóra się zezłoci, a mięso będzie łatwo odchodzić od kości. Jeśli w międzyczasie skóra się za bardzo spali, przykryj kurczaka folią aluminiową. Po pieczeniu, pozwól kurczakowi odpocząć przez 10 minut zanim go pokroisz. W międzyczasie przelej pozostałą ciecz zebraną na dnie naczynia przez sitko. Następnie łyżką usuń tłuszcz z powierzchni powstałego sosu. Podawaj kurczaka polanego sosem i skroplonego cytryną.
Soczysty filet z piersi kurczaka z patelni na sałatce z sosem winegret
Składniki:
- 2 małe filety z piersi kurczaka, każde po ok. 140 g (jeśli są większe, przekrój je wzdłuż na pół)
- łyżka oleju rzepakowego/słonecznikowego
- szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
- na sos winegret:
- 250 ml soku z pomarańczy
- łyżka musztardy dijon
- 4 łyżki miodu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- 200 ml oliwy
- sól i świeży czarny pieprz do smaku
reszta:
- duża garść sezonowych liściastych warzyw, np. szpinak, rukola, roszponka
- kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
Wykonanie:
Osuszone ręcznikiem papierowym piersi nasmaruj olejem i posyp solą i pieprzem. Dobrze rozgrzej patelnię, najlepiej grillową, na dużym ogniu. Usmaż piersi z obu stron po 3 minuty. Potem wyjmij je do odpoczęcia na ok. 5 minut. W międzyczasie zrób sos winegret. Zmiksuj sok z pomarańczy z musztardą, octem, czosnkiem i miodem na jednolitą miksturę. Następnie, wciąż miksując, powoli wlej oliwę. Na sam koniec dodaj sól i pieprz pod smak. Na talerzach ułóż sałatę z wmasowaną w niej winegretem i na to połóż pokrojone na płaty kurczaka.
Zobacz też:
- W kuchni DDTVN same jesienne pyszności
- Andrzej Polan i jego pomysł na leczo!
- Pieczony kurczak z cytrusami, miodem wrzosowym i tymiankiem. Przepis
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN