Przepisy kulinarne

W kuchni DDTVN same jesienne pyszności

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Laurę Osękę, gotującą psycholożkę i psychodietetyczkę. Laura przygotowała dla nas jesienne pyszności, między innymi cukiniowe zawijasy, dynię hasselback, zapiekankę jabłkowo-jeżynową i zapiekankę malinowo-brzoskwiniową.

Jesienna blacha pełna dobra

Składniki:

  • 1/2 średniej dyni piżmowej lub hokkaido
  • 1 łyżka pasty z ostrej papryki (harissy)
  • 2 łyżki oliwy
  • garść suszonych wiśni
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • 4 duże jajka
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Dynię obierz, wypestkuj i pokrój w dwucentymetrowe kawałki. W dużej misce połącz harissę z oliwą, następnie dodaj dynię. Wymieszaj dokładnie całość. Wyłóż dynię na blachę, dopraw solą i piecz 20-25 minut. Po tym czasie dołóż wiśnie i pomidorki, skrop je sokiem z cytryny i posyp świeżo startą skórką. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Wyjmij blaszkę, zrób w potrawie cztery wgłębienia i wbij w nie jajka. Zapiekaj 6-8 minut, aż się zetną. Przypraw do smaku pieprzem. Jedz od razu.

Dynia hasselback

Składniki:

  • 1 mała dynia piżmowa
  • olej do nasmarowania formy
  • 25 ml płynnego miodu spadziowego
  • 25 ml sosu sojowego lub sosu tamari
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 cebulka dymka
  • świeża kolendra

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C. Przekrój dynię wzdłuż na połowy, usuń pestki i obierz. Przytrzymując połówki między drewnianymi łyżkami (środkiem do dołu), ponacinaj każdą bardzo cienko wszerz, raz przy razie. Uważaj, by nie przeciąć ich do końca. Nasmaruj blachę lekko olejem. Ułóż na niej dynię. Wymieszaj miód z sosem sojowym lub tamari i płatkami chili. Tak przygotowanym sosem polej dynię, szczególnie w miejscu nacięć. Posyp ją tymiankiem i wstaw do piekarnika na 30-35 minut. Co jakiś czas podlewaj pozostałą mieszaniną. Przed podaniem posyp posiekaną dymką i kolendrą.

Cukiniowe zawijasy

Składniki:

  • 100 g mrożonego groszku
  • 1 jajko
  • 200 g kremowego serka
  • garść szpinaku
  • kilka listków mięty
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1 cukinia
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki startego sera, np. mozzarelli
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Groszek przelej wrzątkiem, wrzuć do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj jajko, serek, posiekany szpinak, porwane listki mięty i skórkę z cytryny. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Cukinię pozbaw końców i pokrój wzdłuż w cienkie plastry. Najłatwiej zrobić to za pomocą mandoliny lub dużej obieraczki. Każdy plaster posmaruj łyżką nadzienia i zwiń w rulon. Do blachy wlej przecier pomidorowy, dopraw go do smaku i zamieszaj. Ułóż w formie zawijasy z cukinii, jeden obok drugiego. Posyp serem. Zapiekaj około 30 minut, aż wierzch będzie złocisty. Przed podaniem zawijasy lekko przestudź.

Zapiekanka jabłkowo-jeżynowa

Składniki:

  • 2 niewielkie, dosyć twarde jabłka
  • 15 g masła
  • 30 g cukru
  • sok i skórka starta z 1/2 cytryny
  • 25 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • nasiona z 1/2 laski wanilii
  • 1 małe jajko
  • 100 ml mleka
  • 50 g jeżyn

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C. Obierz jabłka, pozbaw je gniazd nasiennych i pokrój na ósemki. Rozpuść masło i wlej do formy. Dodaj jabłka, połowę cukru, sok i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Połącz mąkę, sól, wanilię i pozostały cukier. Jajko ubij lekko i dodaj do mąki. Dolej mleko i dobrze wymieszaj, by powstało gładkie ciasto o konsystencji śmietany. Wyjmij jabłka z piekarnika, posyp je jeżynami, zalej ciastem. Wstaw do piekarnika na 30-35 minut. Ciasto powinno być złociste i podrośnięte – opadnie, gdy wystygnie. Zapiekankę podawaj ciepłą lub w temperaturze pokojowej.

Zapiekanka malinowo-brzoskwiniowa

Składniki:

  • 3 dojrzałe brzoskwinie
  • sok i skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • 2 jajka
  • 125 g serka mascarpone
  • 25 g białego cukru
  • nasionka z 1/2 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki ekstraktu
  • duża szczypta mielonego kardamonu
  • 100 g malin
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Brzoskwinie przekrój na połówki, pozbaw pestek i ułóż w formie, rozcięciem do góry. Skrop sokiem z pomarańczy, posyp startą skórką. Piecz 8 minut. Oddziel białka od żółtek. W misce dokładnie wymieszaj mascarpone, biały cukier, wanilię, kardamon i żółtka. Ubij białka prawie na sztywno. Połącz je z mascarpone. Wylej masę do formy z brzoskwiniami, posyp malinami i cukrem trzcinowym. Wstaw do piekarnika i piecz 5-7 minut. Podawaj od razu lub po wystudzeniu. Ja uwielbiam wyjadać ten deser łyżką prosto z formy, na zmianę z lodami.

Zobacz też:

Co sądzisz o tym artykule?
62
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0