Duszony bakłażan po chińsku z sezamem – przepis
- 1 duży bakłażan albo 2 mniejsze
- Sos sojowy jasny - 3 łyżki
- Sos sojowy ciemny - 2 łyżki
- kilka ząbków czosnku
- 1 szalotka
- pasta miso - łyżeczka
- miód - łyżka
- ciemny ocet ryżowy - 2 łyżki
- mąka ziemniaczana - pół łyżeczki
- papryczka chili - 1 sztuka
- garść sezamu
- świeży szczypiorek / dymka
- ryż do podania dania
- limonka
- olej do smażenia
Duszony bakłażan po chińsku z sezamem – sposób przygotowania
- Bakłażana kroimy w plastry grubości około 0,5 cm, obficie solimy z obu stron i odstawiamy na bok na 10 minut. Po tym czasie dokładnie go myjemy i kroimy w dużą kostkę.
- Cebulę podsmażamy na oleju. Po minucie dodajemy czosnek i posiekane chilli. Po kolejnej minucie naszego bakłażana. Podsmażamy do momentu, aż na jego brzegach pojawi się głęboki, brązowy kolor.
- Sos sojowy jasny mieszamy z ciemnym, miso, z octem ryżowym z miodem i przyprawą. Doprawiamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba.
- Bakłażany zalewamy naszym sosem, możemy go delikatnie rozcieńczyć wodą. Wszystko redukujemy przez chwilę pod przykryciem.
- Danie przed podaniem skrapiamy limonką, posypujemy świeżym szczypiorkiem i sezamem. Podajemy z ryżem.
Zobacz także:
- Kolorowa jesień na talerzu według Martyny Chomackiej
- Przekąski na jesienne wieczory z przepisów Grzegorza Zawieruchy
- Jesienny krupniko-kapuśniak, który rozgrzeje nawet największego zmarzlucha
Źródło: Martyna Chomacka
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
podziel się: