Placuszki z kaszy manny na wytrawnie z dipem warzywnym. Jak je przygotować?

Placuszki z cukinii
Fot. Bartosz Krupa / East News
W kuchni Dzień Dobry TVN króluje kasza manna. To produkt, którego za rzadko używamy w naszych potrawach. Grzegorz Zawierucha pokazał, jak zrobić pyszne wytrawne placuszki z kaszy manny z dipem warzywnym. Sprawdź jego przepis

Placuszki z kaszy manny - przepis krok po kroku

Składniki na placuszki:

  • 600 g kaszy manny
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • cebula
  • garść posiekanej kolendry i mięty
  • 3 jajka
  • łyżka ciepłej wody
  • łyżeczka przyprawy Ras el Hanout (po 1 łyżeczce mielonego imbiru, gałki muszkatołowej, kminu rzymskiego, ziaren kolendry, kurkumy, cynamonu po 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, kardamonu, pieprzu cayenne)
  • szczypta ostrej czerwonej papryki

Składniki na dip warzywny:

  • bakłażan
  • 3 czerwone papryki
  • ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 60 g sera feta
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania placuszków z kaszy manny

  1. Kaszę mannę mieszamy z olejem, posiekaną kolendrą, posiekaną cebulą i miętą, szczyptą ostrej papryki, mieszanką przypraw i jajkami.
  2. Dodajemy trochę ciepłej wody, tak aby składniki dobrze się połączyły.
  3. Formujemy małe kulki i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
  4. Serwujemy z sosem.
  5. Bakłażana i paprykę zawijamy w folię. Pieczemy około 35 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika skórka będzie łatwiej odchodzić. Kroimy warzywa na drobne kawałki.
  7. Dodajemy starty czosnek z solą. Następnie drobno posiekane orzechy i natkę pietruszki.
  8. Całości dobrze mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek.
  9. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości