Ceny majonezu szokują. Zrób go samodzielnie w domu w wersji klasycznej i wegańskiej. To proste 

Ukręć z nami domowy majonez
Źródło: Dzień Dobry TVN
Majonez to produkt, bez którego większość Polaków nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych. Niestety, w wyniku szalejącej inflacji podrożał on o 100 proc. Ceny skutecznie odstraszają przed zakupem, dlatego my podpowiemy, jak na tegoroczną Wielkanoc samodzielnie zrobić majonez. Przepis idealny zdradziła Aleksandra Juszkiewicz, kucharka i zwyciężczyni 9. edycji programu "Masterchef".

Majonez - dlaczego warto przygotować go samodzielnie?

Tegoroczna Wielkanoc może nieco obciążyć nasz domowy budżet. Z tego powodu niektórzy decydują się na skromniejsze śniadanie, ograniczoną liczbę ciast czy święta w mniejszym gronie. Jest jeszcze kilka sposób, aby zaoszczędzić. Jednym z nich jest samodzielne przygotowanie niektórych produktów, które zazwyczaj można nabyć w sklepie. Takim przykładem jest domowy majonez, który w 100% będzie zrobiony bez zbędnych dodatków i szkodliwych konserwantów. To również bardzo dobra opcja dla diabetyków, ponieważ możemy pominąć cukier, lub zastąpić go bezpiecznym słodzikiem.

- To nie jest trudna sprawa i zachęcam każdego, żeby chociaż spróbować. Najprostszy majonez powinien składać się z czterech składników: jajka, sok z cytryny lub ocet, sól, pieprz i tu już możemy działać dodatkami, np. musztarda, miód, olej rzepakowy, oliwa z oliwek. Jajko przed użyciem najlepiej poddać pasteryzacji. Zaczynamy od jajka, na samym końcu dodajemy olej – powiedziała Aleksandra Juszkiewicz.

Domowy majonez – przepis i składniki

Klasyczny majonez na jajkach

Składniki:

  • 250 ml oleju rzepakowego
    • 2 jaja (najlepiej wcześniej poddane pasteryzacji)
      • czubata łyżeczka musztardy
        • 2 łyżki soku z cytryny
          • opcjonalnie łyżeczka miodu
            • 1/3 łyżeczki soli
              • szczypta pieprzu 

                Sposób przygotowania majonezu

                Ważne jest, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Składniki mieszkamy dodając je w następującej kolejności: jaka, sok z cytryny, musztarda, miód i olej. Wszystko blendujemy w wysokim naczyniu, zaczynając od dna.

                Majonez wegański

                Składniki:

                • 120 g aquafaby (zalewy spod cieciorki np. ze słoika lub z puszki)
                  • 2 czubate łyżeczki musztardy (Dijon lub stołowej)
                    • 2-3 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych
                      • 2 łyżeczki soku z cytryny
                        • łyżeczka octu
                          • 2 szczypty pieprzu
                            • ok. 1/2 płaskiej łyżeczki soli
                              • 300 g oleju rzepakowego

                                Sposób przygotowania:

                                Ważne jest, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Wlewamy je do wysokiego naczynia i blendujemy.  

                                Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

                                Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie.  Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                Zobacz także:

                                Autor: Nastazja Bloch

                                Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/EastNews

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana