Jak przygotować krem patissiere? Cztery najlepsze przepisy

Źródło: Dzień Dobry TVN
 Deser polskiego emigranta podbił Francję
Deser polskiego emigranta podbił Francję
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Cała prawda o czosnku
Cała prawda o czosnku
Kaszuby na stole
Kaszuby na stole
Robimy zakwas z buraka
Robimy zakwas z buraka
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
Krem pâtissière to doskonały pomysł na prosty i pyszny deser. Konsystencją przypomina budyń, jednak smakuje o wiele lepiej. Ten francuski krem cukierniczy można wykorzystać do tortu i do tarty, a także wypełnić nim ptysie oraz babeczki. Warto także zastosować go jako główny składnik deseru, łącząc z ulubionymi owocami.

Podobno każdy cukiernik ma swój własny przepis na krem pâtissière. Mistrzowie cukiernictwa inaczej rozkładają proporcje, nadając kremowi swój własny, oryginalny smak. Niezależnie od tego, czy chcesz wykorzystać krem pâtissière do tarty, czy napoleonek, poznaj kilka sprawdzonych przepisów, które mogą się sprawdzić w wielu fantazyjnych połączeniach smakowych.

Krem pâtissière - przepis

Jeśli zastanawiasz się, co to jest krem pâtissière, bo jeszcze nie miałeś okazji go spróbować, poniżej podajemy najbardziej uniwersalny przepis. Składniki (na 3-4 porcje):

  • 500 ml mleka,
    • 5 żółtek,
      • 1 laska wanilii,
        • 80 g cukru,
          • 50 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej.

            Przygotowanie:

            1. Przekrój wzdłuż laskę wanilii i nożem wyskrob nasiona. Wlej mleko do garnka, wrzuć laskę oraz nasiona wanilii i zagotuj. Ciepłe mleko odstaw na bok pod przykryciem.
              1. Utrzyj żółtka z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj skrobię.
                1. Wyjmij laskę wanilii z mleka. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo przecedzić mleko przez sitko. Stopniowo wlewaj gorące mleko do ubitej masy, mieszając trzepaczką. Rób to powoli, bo szybkie i gwałtowne wlanie mleka może spowodować, że żółtka się zwarzą.
                  1. Tak przygotowaną masę przelej do garnka i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, żeby się nie przypaliła. Gdy masa zawrze, gotuj ją jeszcze około 1 minuty. Gotowy krem przykryj folią spożywczą, tak by dotykała jego powierzchni - dzięki temu nie utworzy się kożuch.

                    Ciepły krem pâtissière możesz przełożyć na tartę, a zimny na ciasto. Można go również schłodzić w lodówce i przechowywać nawet 2 dni. Po wyjęciu z lodówki będzie jednak bardzo gęsty, więc należy go ubić mikserem.

                    Czekoladowy krem pâtissière – przepis

                    Kochasz budyń czekoladowy? Spróbuj kremu pâtissière, prawdopodobnie zasmakuje ci jeszcze bardziej. Składniki (na 3-4 porcje):

                    • 1 szklanka cukru,
                      • 4 żółtka,
                        • ¼ szklanki mąki,
                          • 2 szklanki mleka,
                            • ½ laski wanilii,
                              • 150 g czekolady.

                                Przygotowanie:

                                1. Utrzyj żółtka z kremem, dodaj mąkę i całość zmiksuj.
                                  1. W osobnym garnku podgrzej mleko z wanilią zgodnie ze wskazówkami podanymi w przepisie powyżej. Kiedy będzie gorące, wrzuć czekoladę i mieszaj, aż się roztopi.
                                    1. Gotowe mleko czekoladowe stopniowo wlej do ubitych żółtek i dokładnie wszystko wymieszaj.
                                      1. Całość przelej do garnka i gotuj do momentu, aż zacznie gęstnieć.
                                        1. Przelej krem do pucharków i podaj po ostudzeniu.

                                          Krem pâtissière pomarańczowy - przepis

                                          Ten owocowy krem pâtissière doskonale sprawdzi się jako samodzielny deser, ale równie dobrze możesz wykorzystać go do tarty czy babeczek.

                                          Składniki (na 3-4 porcje):

                                          • 500 ml mleka,
                                            • 4 żółtka,
                                              • 125 g cukru,
                                                • 60 g mąki tortowej,
                                                  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
                                                    • otarta skórka z pomarańczy,
                                                      • orzechy włoskie,
                                                        • borówki, maliny.

                                                          Przygotowanie:

                                                          1. Podgrzej mleko z cukrem waniliowym. Kiedy się zagotuje, wrzuć do garnka skórkę pomarańczy.
                                                            1. Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą, jednolitą masę.
                                                              1. Powoli wlej do masy gorące mleko, mieszając trzepaczką, żeby żółtka się nie zwarzyły.
                                                                1. Przelej masę do garnka, postaw na średnim ogniu i stopniowo dosypuj mąkę, cały czas mieszając.
                                                                  1. Gdy masa zgęstnieje, przelej ją do szklanego naczynia i udekoruj malinami, borówkami oraz kawałkami orzechów.

                                                                    Krem pâtissière malinowy - przepis

                                                                    Wiosną i latem, kiedy trwa sezon na maliny, warto przygotować krem pâtissière ze świeżych, pysznych owoców.

                                                                    Składniki (na 3-4 porcje):

                                                                    • 500 ml mleka,
                                                                      • 50 g mąki pszennej, 80 g cukru,
                                                                        • 5 żółtek,
                                                                          • maliny, borówki,
                                                                            • mięta do dekoracji.

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              1. Utrzyj żółtka na puszystą, jednolitą masę. Podgrzej mleko, a kiedy się zagotuje, stopniowo wlej je do masy jajecznej, mieszając trzepaczką. Dokładnie wymieszaj całość, żeby nie było grudek.
                                                                                1. Tak powstałą masę przelej do garnka, postaw na średnim ogniu i gotuj, aż zrobi się gęsta. Regularnie mieszaj. Gotowy krem odstaw do ostudzenia.
                                                                                  1. Do osobnego garnka wrzuć maliny i borówki, a następnie wsyp cukier. Podgrzej owoce, co pewien czas mieszając. Ugotowane owoce przetrzyj przez sitko, aby uzyskać sok bez pestek. Dolej go do masy kremowej i wszystko wymieszaj.
                                                                                    1. Na koniec możesz przelać krem do pucharków i udekorować listkami mięty.

                                                                                      Zobacz także:

                                                                                      Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: miguelangelortega/Getty Images

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana