Jeśli odpowiednio się postarasz, deser ten będzie nie tylko przypominał smakiem popularnego batona, ale może też wyglądać lepiej, niż niejedno ciasto z cukierni. Wcale nie jest to trudne - ciasto 3 bit to idealna propozycja dla wszystkich ceniących sobie prostotę.
Ciasto 3 bit bez pieczenia - przepis
Składniki:
- 500 g herbatników - tych z ząbkami,
- puszka masy kajmakowej,
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g),
- 750 ml mleka,
- 3 płaskie łyżki cukru lub innego słodziku,
- 200 g miękkiego masła,
- bita śmietana - gotowa, według ulubionego przepisu lub polecamy nasz,
- 50 g ciemnej czekolady,
- łyżka kakao,
- opcjonalnie: garść dowolnych orzechów.
Jak zrobić ciasto 3 bit bez pieczenia?
- Budynie wymieszać z cukrem, dolać 250 ml mleka i wymieszać.
- Pozostałe pół lira mleka zagotować, gdy zacznie kipieć, wlewać mieszankę budyniową, cały czas energicznie mieszając.
- Gdy budyń będzie ugotowany, jednolity i gładki - zdjąć z palnika i pozostawić do ostygnięcia. Zakryć wierzch folią spożywczą, wtedy nie powstanie tam kożuch.
- Dno formy/naczynia 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim rozłożyć 1/3 herbatników.
- Pierwszą warstwę herbatników przykryć masą kajmakową, a następnie wyłożyć drugą warstwę herbatników.
- Masło ubić na puszystą masę, dodawać do niego po łyżce ostudzonego budyniu i cały czas ubijać. Ma powstać gładka i jednolita masa, którą należy wyłożyć na herbatniki.
- Położyć ostatnią warstwę herbatników.
- Na wierzchu rozsmarować bitą śmietanę, którą można posypać kakao, startą czekoladą, poruszonymi orzechami itd.
- Ciasto 3 bit odstawić do lodówki na co najmniej na 2-3 godziny.
Zobacz także:
- Ciasto pijak - przepis w sam raz na karnawał
- Ciasto 4 łyżki, czyli pyszny, błyskawiczny deser z 4 składników
- Ciasto leniwiec - przepis na prosty deser
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Kate Stoupas/Getty Images
podziel się: