Ciasto leniwiec - przepis na prosty deser

Ciasto leniwiec
Ciasto leniwiec - przepis
Źródło: LauriPatterson/Getty Images
Kuchnia Dzień Dobry TVN pełna jest pysznych i prostych w wykonaniu potraw, w tym najlepszych deserów. Do nich niewątpliwie zalicza się ciasto leniwiec. Jak je zrobić? Sprawdź prosty przepis krok po kroku.

Do upieczenia leniwca, czekoladowego ciasta z jabłkami, nie jest potrzebny nawet mikser. Wszystkie składniki należy układać warstwowo i po upływie 30 minut wymieszać łyżką. Wilgotne wnętrze z jabłkami i dodatkiem bakalii zadowoli niejedno podniebienie. 

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Ciasto leniwiec - przepis

  • 5-6 dużych jabłek
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka kakao
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • pół szklanki rodzynek
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Ciasto leniwiec - sposób przygotowania

  1. W dużym naczyniu umieścić: pokrojone w kostkę jabłka, rodzynki, orzechy, mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, kakao, roztrzepane jajka i na końcu dodać olej.
  2. Całość odstawić na pół godziny, po czym dokładnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik.
  3. Leniwca przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 45-50 minut w 180 st. C, do tzw. suchego patyczka.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości