Metrowiec – przepis na wyjątkowe ciasto

robienie ciasta
Anjelika Gretskaia/Getty Images
Źródło: Moment RF
Ciasto metrowiec jest wspaniałe! Dlaczego tak sądzimy? Po prostu uwielbiamy desery, które łączą ze sobą różne struktury. Metrowiec to połączenie dwóch wilgotnych warstw z kremową masą i intensywnie czekoladową polewą. Sprawdź przepis krok po kroku i przekonaj się, że mamy rację.

Przyjęło się mówić, że metrowiec, podobnie jak popapraniec, jest ciastem, którego przygotowanie to czasochłonne zajęcie. Można się z tym zgodzić, ale tylko wtedy, gdy wszystko zechcemy zrobić jednego dnia. Jeśli jednak proces przygotowania rozłożymy na 2 elementy, jest szansa, że zmienimy zdanie i metrowiec będzie pojawiał się częściej niż tylko od święta.

Polecamy jednego dnia, np. wieczorem, upiec dwa ciasta, które są elementami składowymi metrowca. W kolejnym dniu zostanie tylko ich połączenie, przełożenie kremem i polanie czekoladą. A skąd nazwa? Odpowiednio "skomponowany" metrowiec może mieć nawet metr długości!

Ciasto metrowiec - przepis krok po kroku

Poniżej oddzielne listy składników i sposoby wykonania wszystkich elementów tworzących metrowiec: dwóch biszkoptów, budyniowej masy i czekoladowej polewy. Na samym końcu instrukcja połączenia ich wszystkich.

Składniki na jasny biszkopt:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • pół szklanki ciepłej wody
  • pół szklanki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub cytrynowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania jasnego biszkoptu:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać, odstawić na bok.
  3. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do miski i ubić lub utrzeć z cukrem na puszystą, lekką i jasną masę.
  4. Następnie stopniowo dolewać olej, wodę i aromat, cały czas miksując. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać szpatułką do połączenia wszystkich składników.
  5. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta.
  6. Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 12 x 36 cm wysmarować masłem i oprószyć delikatnie mąką pszenną.
  7. Przelać do keksówki ciasto i piec około 45 minut w temperaturze 170 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Składniki na ciasto kakaowe:

Takie jak do pierwszego, ale 3 łyżki mąki pszennej zastąpić 3 łyżkami przesianego kakao. Przygotowywanie i pieczenie - wszystko tak samo, jak powyżej.

Składniki na masę budyniowo – maślaną:

  • 3 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub wódki/spirytusu
  • 250 g masła w temp. pokojowej

Sposób przygotowania masy budyniowej:

  1. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem.
  2. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z mąką pszenną, skrobią, sokiem z cytryny i ekstraktem na gładką, puszystą masę bez grudek.
  3. Zmiksowaną masę przelać do wrzącego mleka i gotować do zgęstnienia, podobnie jak budyń.
  4. Odstawić, całkowicie wystudzić. Można przykryć folią, tak by dotykała powierzchni budyniu - dzięki temu nie powstanie kożuch.
  5. Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę. Następnie stopniowo dodawać masę budyniową, w trzech - czterech turach, cały czas miksując.

Składniki i sposób przygotowania polewy:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 150 ml śmietanki
  1. Śmietankę podgrzać na małym palniku.
  2. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać, odstawić na 2-3 minuty. Wymieszać do powstania gładkiego, jednolitego sosu czekoladowego.

Wykonanie całego metrowca

  1. Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm.
  2. Układać je na przemian i smarować masą kremową. Jedna kromka ma "stać" za drugą na długiej tacy/desce, ich spoiwem ma myć masa budyniowa.
  3. Na koniec polać polewą czekoladową.
  4. Metrowca kroić po skosie – jeden kawałek powinien obejmować 3 kromki.

Sprawdź też przepisy na inne pyszne desery:

Ciasto z agrestem - najlepsze, proste przepisy

Domowe lody agrestowe - przepis krok po kroku

Ciasta i desery z kultowych filmów

Zobacz video: Ekspresowe placuszki z syropem klonowym, czyli idealne niedzielne śniadanie

Autor: Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!