Przyjęło się mówić, że metrowiec, podobnie jak popapraniec, jest ciastem, którego przygotowanie to czasochłonne zajęcie. Można się z tym zgodzić, ale tylko wtedy, gdy wszystko zechcemy zrobić jednego dnia. Jeśli jednak proces przygotowania rozłożymy na 2 elementy, jest szansa, że zmienimy zdanie i metrowiec będzie pojawiał się częściej niż tylko od święta.
Polecamy jednego dnia, np. wieczorem, upiec dwa ciasta, które są elementami składowymi metrowca. W kolejnym dniu zostanie tylko ich połączenie, przełożenie kremem i polanie czekoladą. A skąd nazwa? Odpowiednio "skomponowany" metrowiec może mieć nawet metr długości!
Ciasto metrowiec - przepis krok po kroku
Poniżej oddzielne listy składników i sposoby wykonania wszystkich elementów tworzących metrowiec: dwóch biszkoptów, budyniowej masy i czekoladowej polewy. Na samym końcu instrukcja połączenia ich wszystkich.
Składniki na jasny biszkopt:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- pół szklanki ciepłej wody
- pół szklanki oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub cytrynowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania jasnego biszkoptu:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać, odstawić na bok.
- Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do miski i ubić lub utrzeć z cukrem na puszystą, lekką i jasną masę.
- Następnie stopniowo dolewać olej, wodę i aromat, cały czas miksując. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać szpatułką do połączenia wszystkich składników.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta.
- Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 12 x 36 cm wysmarować masłem i oprószyć delikatnie mąką pszenną.
- Przelać do keksówki ciasto i piec około 45 minut w temperaturze 170 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Składniki na ciasto kakaowe:
Takie jak do pierwszego, ale 3 łyżki mąki pszennej zastąpić 3 łyżkami przesianego kakao. Przygotowywanie i pieczenie - wszystko tak samo, jak powyżej.
Składniki na masę budyniowo – maślaną:
- 3 szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub wódki/spirytusu
- 250 g masła w temp. pokojowej
Sposób przygotowania masy budyniowej:
- 2 szklanki mleka zagotować z cukrem.
- Pozostałą szklankę mleka zmiksować z mąką pszenną, skrobią, sokiem z cytryny i ekstraktem na gładką, puszystą masę bez grudek.
- Zmiksowaną masę przelać do wrzącego mleka i gotować do zgęstnienia, podobnie jak budyń.
- Odstawić, całkowicie wystudzić. Można przykryć folią, tak by dotykała powierzchni budyniu - dzięki temu nie powstanie kożuch.
- Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę. Następnie stopniowo dodawać masę budyniową, w trzech - czterech turach, cały czas miksując.
Składniki i sposób przygotowania polewy:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 150 ml śmietanki
- Śmietankę podgrzać na małym palniku.
- Dodać połamaną czekoladę, wymieszać, odstawić na 2-3 minuty. Wymieszać do powstania gładkiego, jednolitego sosu czekoladowego.
Wykonanie całego metrowca
- Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm.
- Układać je na przemian i smarować masą kremową. Jedna kromka ma "stać" za drugą na długiej tacy/desce, ich spoiwem ma myć masa budyniowa.
- Na koniec polać polewą czekoladową.
- Metrowca kroić po skosie – jeden kawałek powinien obejmować 3 kromki.
Sprawdź też przepisy na inne pyszne desery:
Ciasto z agrestem - najlepsze, proste przepisy
Domowe lody agrestowe - przepis krok po kroku
Ciasta i desery z kultowych filmów
Zobacz video: Ekspresowe placuszki z syropem klonowym, czyli idealne niedzielne śniadanie
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF