Porady dietetyków
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Gdzie ukrywa się cukier?
Skyr jest tradycyjnym jogurtem islandzkim z mleka krowiego. W odróżnieniu od większości tego typu wyrobów, jest bardzo bogaty w pełnowartościowe białko, a na dodatek niskokaloryczny. Dzięki tym właściwościom skyr w ostanich latach zyskał ogromną popularność wśród osób, które zdrowo się odżywiają i dużo ćwiczą. Powstały z niego skyrnik stał się świetnym, kolejnym "podgatunkiem" sernika. Nie dość, że pyszny i lekki, to jeszcze.. fit! Sprawdza się więc nie tylko w roli deseru, ale również jako śniadanie czy podwieczorek.
Skyrnik - przepis
Poniżej składniki na jedną, błyskawiczną porcję. Jeśli potrzebujemy ich więcej, wystarczy odpowiednio pomnożyć proporcje.
- 150 g skyru naturalnego lub waniliowego,
- 1 jajko,
- 2 łyżki cukru lub 3 ksylitolu (dla wersji jeszcze bardziej fit),
- łyżeczka budyniu waniliowego lub śmietankowego (najlepiej bez cukru),
- opcjonalnie: dowolne owoce na wierzch i spód z herbatników zagniecionych z olejem kokosowym
Jak zrobić skyrnik?
- Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę.
- Dodać słodzik, żółtko, budyń oraz skyr.
- Wszystkie składniki zmiksować, aż się połączą.
- Gotową masą wylać do szklanego naczynia - opcjonalnie na spód z herbatników.
- Skyrnik piec przez około 30 minut w 160 stopniach.
Zobacz także:
- Międzynarodowy Dzień Sernika. Sprawdź, jak zrobić sernik idealny
- Sernik, który na pewno nie opadnie. Poznaj niezawodny przepis
- Wegańskie serniki na święta - przepis na tofurnik i sernik z nerkowców
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: