Sto najlepszych deserów na świecie
TasteAtlas to portal, który od lat nagradza lokalność i tradycję kulinarną. Co roku aktualizowany jest także ranking najlepszych na świecie ciast i deserów. Jakie słodkości zwyciężyły tym razem? Wysoko na liście znalazły się dwie polskie pozycje, które pokonały m.in. kultowe brownie czy strudel z jabłkiem.
Ranking najlepszych ciast na świecie – top 10
Miejsce pierwsze na liście najsmaczniejszych ciast i deserów zajęły cienkie francuskie naleśniki wykonane z mąki pszennej, jajek, mleka i masła. Tradycyjne crêpe nadziewane są różnymi słodkimi nadzieniami, takimi jak dżem, czekolada, jagody czy bita śmietana.
Miejsce drugie na podium należy do brazylijskiego bombocado, czyli deseru przyrządzanego z rozdrobnionego parmezanu, wiórków kokosowych, mąki, mleka, masła, jajek i cukru. Mieszankę piecze się, schładza, a następnie kroi na kawałki. Najczęściej podawany jest z kleksem bitej śmietany i kubkiem brazylijskiej kawy.
Trzecia pozycja na podium należy do queso helado. Peruwiański deser wywodzi się z Arequipy i do złudzenia przypomina lody. Zwykle wytwarza się go z połączenia mleka, mleka zagęszczonego, cynamonu, goździków, suszonego kokosa, cukru i żółtek jaj.
Miejsce czwarte to kultowe włoskie tiramisu. Deser z biszkoptami nasączonymi kawą i przełożonymi kremem mascarpone cieszy się popularnością na całym świecie.
Pozycja piąta to równie popularny francuski crème brûlée. Tradycyjny deser z kremem jajecznym składa się z żółtek, śmietany, cukru i wanilii, a jego skórka przypomina twarde, przypalone toffi.
Miejsce szóste należy do Turcji i lodów dondurma. Deser ten ma ciekawą, ciągliwą konsystencję dzieci dodaniu do mieszanki gumy arabskiej oraz salepu.
Pozycja siódma to argentyńskie okrągłe ciastka alfajores. Składają się z dwóch części, a w środku wypełnione są dulce de leche lub dżemem mlecznym.
Ósme miejsce należy do dulce de leche pochodzącego z Argentyny i Urugwaju. Tradycyjnie wytwarza się go poprzez podgrzanie słodzonego mleka krowiego do momentu karmelizacji i uzyskania gęstej konsystencji, wystarczającej do smarowania pieczywa, nadzienia do ciast i pasztetów lub polewy do lodów.
Francuski suflet czekoladowy zajął miejsce dziewiąte. Łączy ciemną czekoladę z kremową bazą z żółtek i puszystymi białkami. Zwykle przygotowywany w małych kokilkach, powinien być zawsze lekko upieczony, aby pozostał miękki i aksamitny w środku, a chrupiący na zewnątrz.
Miejsce 10 na podium należy do polskiego sernika. Ciasto wykonane na bazie twarogu doczekało się wielu odmian, zaś to ten klasyczny robi największą furorę.
Kolejny polski akcent to szarlotka, która uplasowała się na miejscu 13.
Dalej na liście znalazły się także: austriacki kaiserschmarrn, rosyjski miodownik, rosyjskie syrniki, szwedzkie czekoladowe ciasto kladdkaka, mrożony krem z USA, portugalskie Malasadas, czyli płaskie pączki przypominające placki, turecka baklava, litewski tinginys, czyli blok czekoladowy z ciasteczkami, Kohuke z Estonii (Przekąska twarogowa pokryta czekoladą), brazylijskie Pave deser warstwowy, podobny do tiramisu, który nie wymaga pieczenia i składa się z połączenia biszkoptów, Higashi, tradycyjne, prasowane, suszone japońskie słodycze.
Cały ranking na poniższym zdjęciu.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Domowe lody truskawkowe. Przepisy, porady
- Przepis na lody śmietankowe – domowe, bez użycia maszyny
- Pyszne i niebanalne przepisy na letnie desery. Jak przygotować smażone lody?
Autor: Nastazja Bloch
Źródło: tasteatlas
Źródło zdjęcia głównego: Sean Fleming/GettyImages