Wygrały Mistrzostwa Świata w Dekoracji Tortów. "Tematem naszych prac miała być muzyka"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Mistrzynie świata w dekorowaniu tortów
Mistrzynie świata w dekorowaniu tortów
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Renata Martyna i Angelika Chwyć wygrały Mistrzostwa Świata w Dekoracji Tortów, które odbyły się w Mediolanie w 2023 roku. Cukierniczki w studiu Dzień Dobry TVN dały popis swoich możliwości. Przygotowały czekoladowy tort na Halloween. 

Mistrzynie tortów

Zanim Renata i Angelika wystartowały w mistrzostwach świata, musiały wygrać ich krajowy odpowiednik. Jak im się to udało?

- Tort składa się na 50 procent całej oceny, a 30 procent to torty smakowe robione na miejscu. Nasz był taki, że po przekrojeniu pojawiała się flaga polski. Ostatnie 20 procent to ulotka robiona na miejscu, czystość w boksie i cała praca - zdradziła Renata Martyna.

Tort, który przygotowały dziewczyny, składa się z wielu elementów muzycznych. - Taki motyw narzucony został nam odgórnie przez federację. Tematem naszych prac miała być muzyka narodu. Pomyślałyśmy więc, że nie skupimy się na jednym artyście, a na czterech gatunkach muzycznych i do tego chciałyśmy zamknąć się w czterech żywiołach - dodała Angelika Chwyć.

- Na dole mamy ziemię, czyli jest to muzyka klasyczna, później woda, czyli muzyka popowa, później ogień, czyli rock. Na szczycie mamy rozbudowane piętro góralskie, czyli muzyka folkowa - wyjaśniły mistrzynie.

Idealny tort na Halloween

Renata i Angelika w studiu Dzień Dobry TVN przygotowały czekoladowy tort rodem z piekieł, czyli idealny wypiek na Halloween.

- Mamy tutaj czekoladę, ale można użyć także czekoladę plastyczną lub połączyć tabliczkę czekolady z miodem w takiej proporcji dwa do jednego. Następnie mieszamy w kąpieli wodnej, później wlewamy do folii na płasko i dajemy do lodówki na dobę. Ona wtedy staje się plastyczna i do prostych rzeczy jest super rozwiązaniem, do tego jest przepyszna - stwierdziła Angelika.

Panie przygotowały także cukiernicze dynie i leśny mech. - Dynia jest z zabarwionej masy cukrowej, a mech z fragmentu czekolady z kokosem. Mech został zabarwiony barwnikiem, ale można też szpinakiem - dodała.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Anna Gondecka

Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/EastNews

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana