Szarlotka niejedno ma imię, czyli 5 sposobów na tradycyjne jabłkowe ciasto. Czy znasz je wszystkie?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Szarlotka na tysiąc sposobów
Szarlotka na tysiąc sposobów
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni Dzień Dobry TVN Bartek Boratyn, cukiernik, przygotowuje różne odmiany ciasta jabłkowego. W Polsce najpopularniejsza jest szarlotka. Jak jeszcze można zrobić deser z jabłkami? Sprawdź przepisy na tradycyjną szarlotkę, tradycyjny Apple Pie, Apple Pie z serem cheddar, wegański jabłecznik z makiem i włoskie ciasto z jabłkami.

Szarlotka - przepis

Składniki na ciasto:

  • 200 g masła,
    • 100 g cukru,
      • 300 g mąki,
        • 3 żółtka.

          Składniki na nadzienie:

          • 1,5 kg jabłek,
            • 50 g mąki pszennej,
              • garść żurawiny,
                • garść prażonych migdałów,
                  • szczypta cynamonu,
                    • 4 łyżki brązowego cukru,
                      • 2 łyżki masła,
                        • 3 białka,
                          • 150 g cukru,
                            • łyżka mąki ziemniaczanej.

                              Sposób przygotowania:

                              Z podanych wyżej składników zagnieć ciasto kruche i odstaw do lodówki.

                              Jabłka obierz, pokrój w kostkę i przełóż na rozpuszczone masło, aby je sprażyć. Dodaj bakalie oraz cukier i cynamon do smaku. 3/4 ciasta rozwałkuj i przełóż do foremki wyścielonej papierem do pieczenia, następnie wyłóż jabłka.

                              Z białek i cukru ubij bezę, do której następnie dodaj łyżkę maki ziemniaczanej. Całość wymieszaj i przełóż na jabłka. Resztę ciasta zetrzyj za pomocą tarki na wierzch bezy. Całość piecz ok 50 min w temp 175 st. z termoobiegiem.

                              Tradycyjny Apple Pie - przepis

                              Składniki na nadzienie:

                              • 1 kg jabłek,
                                • 140 g cukru pudru,
                                  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
                                    • 3 łyżki mąki.

                                      Składniki na ciasto:

                                      • 225 g masła, temperatura pokojowa,
                                        • 50 g cukru pudru,
                                          • 2 jajka,
                                            • 350 g mąki pszennej.

                                              Sposób przygotowania:

                                              Jabłka przekrój na ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne, obierz i pokrój w plasterki o grubości około 5 mm

                                              Aby przygotować ciasto, w dużej misce ubij masło i cukier, aż się wymieszają. Wbij całe jajko i żółtko (białko zachowaj do posmarowania później). Ubijaj przez niecałą minutę – masa będzie wyglądać trochę jak jajecznica. Teraz dodawaj mąkę drewnianą łyżką, jedną trzecią na raz, aż zacznie się zbijać, a następnie zakończ dosypywanie jej rękami. Delikatnie zagnieć ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 45 minut. Teraz wymieszaj 140 g cukru, cynamon i mąkę do nadzienia w misce, która jest wystarczająco duża, aby później zmieścić jabłka.

                                              Białka lekko ubić widelcem. Odetnij jedną trzecią ciasta i zawiń je podczas wałkowania reszty, a następnie wyłóż nią formę do ciasta – o średnicy 20-22 cm. Pozostałą część rozwałkuj na okrąg o średnicy około 28 cm. Jabłka osusz papierem kuchennym i włóż do miski z mieszanką cukru i cynamonu. Szybko wymieszaj rękoma i natychmiast ułóż je wysoko w formie wyłożonej ciastem.

                                              Posmaruj brzegi ciasta odrobiną wody i połóż pokrywkę z ciasta na jabłkach, dociskając brzegi do siebie, aby je zamknąć. Przytnij brzeg ostrym nożem i wykonaj 5 małych nacięć na górze pokrywki, aby para mogła uciec. (Na tym etapie można je zamrozić.) Całość posmaruj białkiem jaja i posyp cukrem pudrem. Piecz przez 40–45 minut, aż uzyska złoty kolor, następnie wyjmij i pozostaw na 5–10 minut. Posypać większą ilością cukru i podawać jeszcze ciepłe po wyjęciu z piekarnika z delikatnie ubitą śmietaną.

                                              Patent: Gdy piekarnik się nagrzewa, włóż ciasto do lodówki lub zamrażarki, aby było zimne. Im zimniejsze ciasto na ciasto, tym większe prawdopodobieństwo, że zachowa swój piękny kształt.

                                              Apple Pie z serem Cheddar - przepis

                                              Składniki na ciasto:

                                              • 2,5 szklanki mąki pszennej,
                                                • 2 łyżeczki cukru,
                                                  • łyżeczka soli,
                                                    • szklanka niesolonego masła,
                                                      • 0,5 szklanki wody ,
                                                        • szklanka świeżo startego sera Cheddar.

                                                          Składniki na nadzienie:

                                                          • 8 dużych jabłek,
                                                            • 0,5 szklanki cukru ,
                                                              • 0,25 szklanki mąki ,
                                                                • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
                                                                  • zmielone ziele angielskie, goździki i gałka muszkatołowa,
                                                                    • 1/3 szklanki sera Cheddar.

                                                                      Dodatkowo:

                                                                      • jajko,
                                                                        • łyżka mleka.

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Przygotuj ciasto: w dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Na wierzch dodaj pokrojone w kostkę masło. Odmierz 1/2 szklanki (120 ml) wody w filiżance. Wlewaj zimną wodę, 2 łyżki stołowe (30 ml) na raz i mieszaj po każdym dodaniu.

                                                                          Przestań dodawać wodę, gdy ciasto łatwo się połączy i zacznie tworzyć duże grudki. Ciasto będzie wilgotne i trochę lepkie, ale nie przesadnie mokre. Nie dodawaj więcej wody niż jest to konieczne. Zawsze używam około 1/2 szklanki (120 ml) wody. Za pomocą gumowej szpatułki ostrożnie wmieszać ser. Unikaj nadmiernego wyrabiania ciasta. Połóż ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni . Dłoniami posypanymi mąką zagniatamy ciasto, aż mąka całkowicie połączy się z tłuszczami.

                                                                          Uformuj go w kulę. Ciasto przekrój na pół. Używając rąk, spłaszcz każdą połówkę na krążek. Każdy krążek szczelnie zawiń w folię i przechowuj w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

                                                                          Przygotuj nadzienie: W dużej misce wymieszaj plasterki jabłka, cukier, mąkę, cynamon, ziele angielskie, goździki, gałkę muszkatołową i 1/3 szklanki sera, aż dokładnie się połączą. Odłóż nadzienie na bok i rozwałkuj spód ciasta. Rozwałkuj schłodzone ciasto: Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj jeden z krążków schłodzonego ciasta (drugi przechowuj w lodówce). Jeśli zauważysz pęknięcia, wygładź krawędzie palcami.

                                                                          Ostrożnie włóż ciasto do foremki. Wciśnij go palcami, upewniając się, że jest gładkie. Nałóż nadzienie na spód.

                                                                          Rozwałkuj drugi spód ciasta w taki sam sposób, w jaki rozwałkowałeś dolny spód. Zagniatamy brzegi widelcem lub zagniatamy je palcami. Posmaruj spód ciasta rozmąconym jajkiem. W razie potrzeby posyp gruboziarnistym cukrem. To dodaje cudownej słodkiej chrupkości. Rozgrzej piekarnik do 190 st. Gdy piekarnik się nagrzewa, włóż ciasto do lodówki lub zamrażarki, aby było zimne. Im zimniejsze ciasto na ciasto, tym większe prawdopodobieństwo, że zachowa swój piękny kształt.

                                                                          Ciasto ułóż na dużej blasze do pieczenia i piecz przez 25 minut. Trzymając ciasto w piekarniku, zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez dodatkowe 30–35 minut. Po pierwszych 20 minutach pieczenia na wierzch ciasta kładę formę do tarty, aby zapobiec zbyt szybkiemu brązowieniu brzegów.

                                                                          Przed podaniem schładzać przez co najmniej 3 godziny w temperaturze pokojowej. Ten czas pozwala nadzieniu zgęstnieć.

                                                                          Patent: Najlepiej ser cheddar zetrzeć na tarce, wtedy idealnie się rozpuści podczas pieczenia. Nada on wyjątkowo słono-pikantnego smaku szarlotce.

                                                                          Wegański jabłecznik z makiem - przepis

                                                                          Składniki:

                                                                          • 2 banany,
                                                                            • łyżka soku z cytryny,
                                                                              • 1/3 szklanki oleju kokosowego,
                                                                                • jabłko, kwaśne,
                                                                                  • łyżka soku z cytryny,
                                                                                    • 600 g masy makowej,
                                                                                      • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
                                                                                        • 1–2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub waniliowego,
                                                                                          • łyżeczka proszku do pieczenia.

                                                                                            Dodatkowo:

                                                                                            • tabliczka gorzkiej czekolady,
                                                                                              • 1/3 szklanki kokosowego mleka,
                                                                                                • ulubione bakalie.

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Foremkę nasmarować olejem. Do dużej miski włożyć banany oraz sok z cytryny i dokładnie zblendować. W małym rondelku rozpuścić olej kokosowy. Jabłko zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny.

                                                                                                  Do miski z bananami dodać rozpuszczony olej, starte jabłko oraz wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać, wyłożyć do foremki i piec 40 – 45 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia. W małym rondelku rozpuścić czekoladę z kokosowym mlekiem, oblać ciasto i posypać ulubionymi bakaliami. Kroić po całkowitym schłodzeniu w lodówce.

                                                                                                  Patent: Jeśli chcemy zrobić wersję tradycyjną, najlepiej zastąpić banany jajkami, a olej kokosowy masłem.

                                                                                                  Włoskie ciasto z jabłkami - przepis

                                                                                                  Składniki:

                                                                                                  • 4 duże jabłka,
                                                                                                    • sok z połówki cytryny,
                                                                                                      • 100 g masła,
                                                                                                        • 200 g cukru,
                                                                                                          • opakowanie cukru waniliowego,
                                                                                                            • 4 średnie jajka,
                                                                                                              • 300 g mąki pszennej, tortowej,
                                                                                                                • łyżeczka sody oczyszczonej,
                                                                                                                  • 1/4 szklanki mleka.

                                                                                                                    Dodatkowo:

                                                                                                                    • masło i bułka tarta,
                                                                                                                      • cukier puder.

                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                        Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

                                                                                                                        Jabłka, umyć, obrać, podzielić na ćwiartki. Wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do miski i wycisnąć na nie sok z 1/2 cytryny. Delikatnie wymieszać. Masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, dodawać kolejno cukier, cukier waniliowy oraz jajka - pojedynczo, za każdym razem czekając, aż składniki się połączą. Następnie dodać mąkę, sodę i mleko. Zmiksować do połączenia się składników.

                                                                                                                        Do ciasta dodać większość jabłek, delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Na wierzchu ciasta ułożyć pozostałe plasterki jabłek w kształt rozety. Delikatnie docisnąć. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                        Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                        Źródło: Bartek Boratyn

                                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                        Pozostałe wiadomości