Materiał promocyjny

Na jesienny deser: szarlotka z kruszonką i piernikowe crumble. Proste przepisy Mariety Mareckiej

Co na jesienny deser? Pieczone jabłka!
Źródło: Dzień Dobry TVN
Desery z jabłkami osłodzą zimne jesienne dni. W kuchni Dzień Dobry TVN ambasadorka Szlachetniej Paczki, Marieta Marecka przygotowała kilka z nich: szarlotkę z kruszonką, duszone jabłka oraz piernikowe crumble z owocami. 

Szarlotka z kruszonką:

Składniki na szarlotkę z kruszonką:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
    • 100 g maki krupczatki
      • 85 g cukru pudru
        • 250 g masła
          • szczypta soli
            • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
              • 2 żółtka
                • 2 łyżki kwaśnej śmietany

                  Masa jabłkowa:

                  • ok. 2,5 kg jabłek na szarlotkę (szara reneta, antonówka)
                    • 1-3 łyżek cukru (w zależności jak bardzo słodkie są jabłka)
                      • 2-3 łyżeczki cynamonu

                        Ponadto:

                        • bułka tarta
                          • cukier puder

                            Jak przygotować szarlotkę z kruszonką:

                            Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i kroimy w plastry o grubości ok. 3-4 mm. Zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy, aż puszczą sok. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Masło ucieramy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i mąką, jak zacznie przypominać mokry śnieg, dodajemy żółtka i śmietanę. Krótko ucieramy i zagniatamy w kulę. Następnie ją spłaszczamy, dzielimy na 3 porcje, jedną owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy nią formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki i chłodzimy przez ok. 45-60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Podpiekamy w nim schłodzony spód przez ok. 12-15 minut. Następnie lekko studzimy, posypujemy bułką tartą i układamy na wierzch odciśnięte z nadmiaru soku i wymieszane z cynamonem jabłka. Dociskamy i na wierzch ścieramy zmrożone ciasto. Wstawiamy do pieca na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 45 minut. Po upieczeniu studzimy zupełnie, posypujemy cukrem pudrem i kroimy.

                            Szarlotka
                            Szarlotka
                            Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                            Duszone jabłka z imbirem z chrupiącymi piernikami Magnetic i lodami

                            Składniki na duszone jabłka:

                            • ok. 700 g jabłek najlepiej na szarlotkę (szara reneta, papierówka, koksa, antonówka)
                              • 1 cm kawałek świeżego imbiru
                                • 1-2 łyżki miodu
                                  • sok z 1/3 cytryny
                                    • skórka starta z 1/2 cytryny
                                      • czubata łyżka masła
                                        • płaska łyżeczka cynamonu

                                          Ponadto:

                                          • opakowanie pierników w glazurze Magnetic
                                            • 500 ml lodów waniliowych
                                              • 1/4 opakowania Herbatników w czekoladzie mlecznej O!Kulki korzenne Magnetic

                                                Jak przygotować duszone jabłka:

                                                Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę, imbir ścieramy na tarce. Rozgrzewamy masło na szerokiej patelni lub w rondlu. Wrzucamy jabłka, skórkę i sok z cytryny, imbir i cynamon. Krótko podgrzewamy i podlewamy miodem. Jak ładnie zaczną się karmelizować, a część płynu odparuje, jabłka będą gotowe. Co jakiś czas podrzucamy zawartość patelni. Nakładamy po 2-3 łyżki gorących jabłek do pucharków, posypujemy pokruszonymi piernikami, nakładamy gałkę lodów. Kulki w czekoladzie lekko rozgniatamy i posypujemy nimi deser. Serwujemy od razu!

                                                Duszone jabłka
                                                Duszone jabłka
                                                Duszone jabłka
                                                Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                Piernikowe crumble z owocami:

                                                Składniki na piernikowe crumble z owocami:

                                                • 200 g ciasteczek korzennych Magnetic + 50 g do obsypania formy
                                                  • 135 g masła
                                                    • szczypta soli
                                                      • 40 g drobnego cukru
                                                        • ok. 800 g jabłek na szarlotkę
                                                          • szklanka mrożonych wiśni
                                                            • 1-2 łyżki soku z cytryny
                                                              • 3 łyżki płatków migdałowych
                                                                • łyżka cukru trzcinowego
                                                                  • cukier puder do podania

                                                                    Jak przygotować piernikowe crumble z owocami:

                                                                    Ciasteczka miksujemy na proszek. Przekładamy do miski (ok. 50 g odkładamy do wysypania formy), dodajemy miękkie masło, sól i drobny cukier. Dłońmi wyrabiam kruszonkę rozcierając między palcami. Wstawiamy do lodówki na 15-30 minut. W tym czasie obieramy i kroimy na średniej wielkości kostkę jabłka. Wysmarowaną masłem i obsypaną pokruszonymi ciastkami formę wypełniamy na spodzie jabłkami, dodajemy wiśnie. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem trzcinowym oraz płatkami migdałowymi. Na wierzch sypiemy kruszonkę z ciastek i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 st. C. Pieczemy ok. 35-40 minut, aż kruszonka się zarumieni, a owoce zaczną bulgotać. Serwujemy posypane cukrem pudrem.

                                                                    Piernikowe crumble
                                                                    Piernikowe crumble
                                                                    Piernikowe crumble
                                                                    Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                    Zobacz także:

                                                                    Marieta Marecka

                                                                    Autor: Izabela Dorf

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                    Materiał promocyjny
                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                    Materiał promocyjny

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana