Szarlotka z kruszonką:
Składniki na szarlotkę z kruszonką:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g maki krupczatki
- 85 g cukru pudru
- 250 g masła
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa jabłkowa:
- ok. 2,5 kg jabłek na szarlotkę (szara reneta, antonówka)
- 1-3 łyżek cukru (w zależności jak bardzo słodkie są jabłka)
- 2-3 łyżeczki cynamonu
Ponadto:
- bułka tarta
- cukier puder
Jak przygotować szarlotkę z kruszonką:
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i kroimy w plastry o grubości ok. 3-4 mm. Zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy, aż puszczą sok. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Masło ucieramy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i mąką, jak zacznie przypominać mokry śnieg, dodajemy żółtka i śmietanę. Krótko ucieramy i zagniatamy w kulę. Następnie ją spłaszczamy, dzielimy na 3 porcje, jedną owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy nią formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki i chłodzimy przez ok. 45-60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Podpiekamy w nim schłodzony spód przez ok. 12-15 minut. Następnie lekko studzimy, posypujemy bułką tartą i układamy na wierzch odciśnięte z nadmiaru soku i wymieszane z cynamonem jabłka. Dociskamy i na wierzch ścieramy zmrożone ciasto. Wstawiamy do pieca na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 45 minut. Po upieczeniu studzimy zupełnie, posypujemy cukrem pudrem i kroimy.
Duszone jabłka z imbirem z chrupiącymi piernikami Magnetic i lodami
Składniki na duszone jabłka:
- ok. 700 g jabłek najlepiej na szarlotkę (szara reneta, papierówka, koksa, antonówka)
- 1 cm kawałek świeżego imbiru
- 1-2 łyżki miodu
- sok z 1/3 cytryny
- skórka starta z 1/2 cytryny
- czubata łyżka masła
- płaska łyżeczka cynamonu
Ponadto:
- opakowanie pierników w glazurze Magnetic
- 500 ml lodów waniliowych
- 1/4 opakowania Herbatników w czekoladzie mlecznej O!Kulki korzenne Magnetic
Jak przygotować duszone jabłka:
Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę, imbir ścieramy na tarce. Rozgrzewamy masło na szerokiej patelni lub w rondlu. Wrzucamy jabłka, skórkę i sok z cytryny, imbir i cynamon. Krótko podgrzewamy i podlewamy miodem. Jak ładnie zaczną się karmelizować, a część płynu odparuje, jabłka będą gotowe. Co jakiś czas podrzucamy zawartość patelni. Nakładamy po 2-3 łyżki gorących jabłek do pucharków, posypujemy pokruszonymi piernikami, nakładamy gałkę lodów. Kulki w czekoladzie lekko rozgniatamy i posypujemy nimi deser. Serwujemy od razu!
Piernikowe crumble z owocami:
Składniki na piernikowe crumble z owocami:
- 200 g ciasteczek korzennych Magnetic + 50 g do obsypania formy
- 135 g masła
- szczypta soli
- 40 g drobnego cukru
- ok. 800 g jabłek na szarlotkę
- szklanka mrożonych wiśni
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki płatków migdałowych
- łyżka cukru trzcinowego
- cukier puder do podania
Jak przygotować piernikowe crumble z owocami:
Ciasteczka miksujemy na proszek. Przekładamy do miski (ok. 50 g odkładamy do wysypania formy), dodajemy miękkie masło, sól i drobny cukier. Dłońmi wyrabiam kruszonkę rozcierając między palcami. Wstawiamy do lodówki na 15-30 minut. W tym czasie obieramy i kroimy na średniej wielkości kostkę jabłka. Wysmarowaną masłem i obsypaną pokruszonymi ciastkami formę wypełniamy na spodzie jabłkami, dodajemy wiśnie. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem trzcinowym oraz płatkami migdałowymi. Na wierzch sypiemy kruszonkę z ciastek i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 st. C. Pieczemy ok. 35-40 minut, aż kruszonka się zarumieni, a owoce zaczną bulgotać. Serwujemy posypane cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Przepis na kruche ciasto ze śliwkami – jak zrobić, aby było smaczne?
- Mistrzowskie desery Anity Włodarczyk i Bartka Boratyna. Jak przygotować najlepsze tiramisu, sernik na zimno i brownie?
- Tort rafaello z mascarpone – tak smakuje niebo
- Szarlotka - klasyczna, a może z budyniem? Poznaj przepisy na najlepsze polskie ciasto
Marieta Marecka
Autor: Izabela Dorf
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN