Szarlotka jest klasycznym ciastem, które skradnie serce każdego. Tak pyszny wypiek przygotujemy nawet wtedy, gdy nie mamy wyjątkowych zdolności kulinarnych. Zobaczmy przepis na szarlotkę w wielu odsłonach.
Szarlotka – przepis na klasyczne ciasto
Szybka szarlotka ze świeżymi jabłkami to pyszny wypiek na każdą okazję. Najlepiej upiec ciasto wtedy, kiedy mamy dostęp do papierówek lub antonówek. Podstawowym i klasycznym wydaniem jest szarlotka na kruchym cieście.
Na początku należy zagnieść kruche ciasto ze składników utrzymanych w temperaturze pokojowej. Do 400 g mąki dodać pokrojone w kostkę masło (200 gram), następnie 2/3 szklanki cukru, łyżkę cukru waniliowego i łyżkę proszku do pieczenia. Kolejno należy dodać 6 żółtek i łyżkę śmietany 18%. Składniki należy rozdrobnić widelcem lub dłońmi, a następnie zagnieść w taki sposób, aby uzyskać jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto na szarlotkę trzeba zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 20 minut.
Jeśli chodzi o przygotowanie jabłek (około 1,5 kg), należy najpierw je obrać, potem pokroić na ćwiartki, pozbyć się gniazd i pokroić na plasterki. Tak przygotowane jabłka wrzucić do garnka i podgrzać przez około 15 minut, aby były miękkie. Jeśli jabłka są kwaśne, można posłodzić je cukrem.
Ciasto wyjąć z lodówki i połowę wyłożyć na blachę (wymiary około 21 na 25 cm) posmarowaną masłem. Należy pamiętać, aby ciasto pokrywało całą blachę i tworzyło spód szarlotki, na który trzeba wyłożyć jabłka, a na nie drugą część ciasta.
Tak przygotowane ciasto należy piec przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Szarlotka posypana cynamonem będzie jeszcze lepsza w smaku.
Szarlotka z kruszonką
Przepis na szarlotkę z kruszonką jest jeszcze prostszy niż na kruche ciasto. Kruszonka będzie zarówno spodem, jak i posypką szarlotki. Jak je zrobić? Kilka jabłek należy zetrzeć na tarce, a następnie dodać do nich 100 g cukru i odrobinę cynamonu.
Ciasto przygotowuje się w bardzo prosty sposób – 450 g mąki należy połączyć z 2 jajkami, 100 g cukru i 150 g masła. Do tego dodać 15 g proszku do pieczenia i wymieszać, najlepiej rękoma, aby je pokruszyć. Połowę ciasta wyłożyć na blachę posmarowaną masłem, na nim ułożyć jabłka i posypać resztą kruszonki. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Szarlotka – prosty przepis na ciasto z bezą
Niesamowity smak ma także szarlotka z bezą i kruszonką . Przepis na pyszną szarlotkę, a raczej podstawę ciasta kruchego , jest identyczny z przepisem na klasyczne ciasto, za wyjątkiem tego, że trzeba zostawić białka – przydadzą się do bezy. Ciasto zagnieść, odstawić do lodówki, aby się schłodziło – ⅔ będzie podstawą do formy, a ⅓ ciasta posłuży do posypania.
Jabłka obrać ze skórki, pozbyć się gniazd i zetrzeć na tarce. Dodać łyżkę soku z cytryny i śmietankowy lub waniliowy budyń. Dla lepszego smaku dosypać łyżeczkę cynamonu. Odstawić.
Blachę wysmarować masłem, na dnie położyć część (⅔) wyciągniętego z lodówki ciasta. Tak przygotowany spód piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W tym czasie ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Tuż przed ubiciem na sztywno dodać półtorej szklanki cukru, ubijać dalej, po czym dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Podpieczony spód wyciągnąć z piekarnika. Wyłożyć na niego jabłka, a na nie ubitą pianę z białek. Na koniec posypać pozostałą częścią startego na tarce kruchego ciasta.
Tak przygotowane ciasto piec przez 30 minut. Pyszna szarlotka gotowa.
Szarlotka z budyniem – przepis
Szarlotka może być także urozmaicona budyniem. Wtedy wystarczy przygotować kruche ciasto, które jest podstawą pysznej szarlotki, a następnie zrobić budyń według przepisu na opakowaniu. Aby upiec ciasto, trzeba najpierw ułożyć ⅔ kruchego ciasta i nakłuć je widelcem, następnie wyłożyć jabłka przygotowane według pierwszego przepisu, a na nie wlać budyń. Na tak przygotowane ciasto zetrzeć ⅓ ciasta kruchego i piec przez 40 minut w 180 stopniach.
Co to jest szarlotka królewska?
Dobra szarlotka królewska składa się ze spodu w postaci biszkoptu, jabłek i ubitej śmietany, która może być posypana cynamonem lub wiórkami czekolady. Biszkopt powinien być upieczony przed przygotowaniem całego ciasta, nawet dzień wcześniej. Idealny biszkopt można wykonać, ubijając na sztywno 7 białek, dodając po łyżeczce jedną szklankę cukru. Miksując dalej, należy dodawać po jednym żółtku (łącznie ma być ich 7). Kiedy piana będzie puszysta i gęsta, należy dodać do niej mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną w proporcjach: na 1 szklankę mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej. Biszkopt należy piec przez 35 minut w 180 stopniach. Na ostudzone ciasto wyłożyć jabłka, wcześniej duszone do miękkości w wodzie, dodać galaretkę cytrynową i odstawić do stężenia. Na to ubić śmietanę i szarlotka królewska jest gotowa.
Zobacz także: Na jesienny deser: szarlotka z kruszonką i piernikowe crumble. Proste przepisy Mariety Mareckiej
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Parinda Yatha / EyeEm / Getty Images