Wiosna to idealny moment, by odświeżyć swój poranny jadłospis i wprowadzić do kuchni więcej kolorów, świeżych warzyw i sezonowych smaków. Oto przepisy Jaśka Kuronia na nietuzinkowe śniadania, które zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN.
Kucharz przyrządził ekspresową tortillę śniadaniową, Dutch baby, pastę z makreli, a także pastę jajeczną z papryką i ogórkiem.
Ekspresowa tortilla śniadaniowa
Składniki:
- tortilla,
- kilka liści sałaty masłowej lub lodowej,
- 2 plastry pomidora,
- pół dojrzałego awokado pokrojonego w plastry,
- 2 plastry żółtego sera,
- łyżka majonezu,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Tortillę złóż w równe ćwiartki. Rozłóż i po linii złożenia natnij placek do połowy. Na każdą ćwiartkę wyłóż składniki, następnie zwiń całość po kolei, aby utworzyła coś w rodzaju kanapki. Podgrzewaj pod przykryciem na suchej patelni, po dwie minuty z każdej strony. Niewątpliwym plusem tego dania, oprócz tempa jego przygotowania, jest dowolność składników.
Dutch baby (przepis dla jednej osoby)
Składniki:
- 2 jajka w rozmiarze L,
- 1/3 szklanki mąki,
- 1/3 szklanki mleka,
- odrobina soli,
- łyżeczka cukru lub cukru wanilinowego,
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
- 15 g masła.
Przygotowanie:
Do piekarnika wstaw patelnię lub naczynie żaroodporne (średnica 20 cm) i nagrzej do 230 stopni. Jajka, mleko, mąkę, cukier, sól i gałkę muszkatołową zmiksuj na gładką masę. Wyjmij patelnię i rozpuść na niej grudkę masła. Wlej zmiksowaną masę i włóż szybko do piekarnika (2/3 wysokości, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Piecz około 12 minut lub do zrumienienia. Serwuj z dżemem, serkiem lub cukrem pudrem.
Pasta z makreli
Składniki:
- 250 białego sera,
- 200 g wędzonej makreli bez ości,
- 3 posiekane drobno ogórki małosolne,
- 3 łyżki posiekanej dymki lub szczypioru,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 30 ml śmietany 30%,
- pieprz do smaku, ewentualnie sól,
- grzanki do serwowania.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w misce i za pomocą widelca rozgnieć do gładkiej masy. Serwuj z grzankami i szczypiorkiem.
Pasta jajeczna z papryką i ogórkiem
Składniki:
- 4 jajka klasy wagowej "L",
- 1/2 czerwonej małej cebuli, pokrojonej w kostkę,
- 2 suszone pomidory z oleju, drobno posiekane,
- ogórek gruntowy lub 1/4 szklarniowego, pokrojonego w kosteczkę,
- 1/4 papryki, pokrojonej w kostkę,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być szczypiorek),
- czubata łyżka majonezu (można więcej, ale pamiętaj, że pomidory również są tłuste),
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.
Przygotowanie:
Mocno osoloną wodę (ułatwi obieranie jajek) zagotuj i delikatnie umieść w niej jajka. Po 9 minutach przełóż do zimnej wody i odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Potem obierz jajka. W sporej misce umieść wszystkie składniki i ugnieć je za pomocą np. widelca lub ubijaczki do ziemniaków. Serwuj pastę na grzankach.
Zobacz także:
- Śniadaniowe inspiracje według Rozkosznego. Koniecznie wypróbuj je w domu
- Co przygotować na śniadanie? Szybkie przepisy
- Mistrzowskie śniadania Bartka Boratyna. Z tymi przepisami dobrze zaczniesz dzień
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News