Lekko, kolorowo i pysznie. Z tymi śniadaniami zaczniesz dzień z energią

Kanapka z kremową pastą jajeczną oraz sałatką z ogórków i polskiego groszku
Źródło: Dzień Dobry TVN
Śniadanie z Jaśkiem Kuroniem – smaczny początek dnia
Śniadanie z Jaśkiem Kuroniem – smaczny początek dnia
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Wiosna to idealny moment, by odświeżyć swój poranny jadłospis i wprowadzić do kuchni więcej kolorów, świeżych warzyw i sezonowych smaków. Oto przepisy Jaśka Kuronia na nietuzinkowe śniadania, które zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN.

Kucharz przyrządził ekspresową tortillę śniadaniową, Dutch baby, pastę z makreli, a także pastę jajeczną z papryką i ogórkiem.

Ekspresowa tortilla śniadaniowa

Składniki:

  • tortilla,
  • kilka liści sałaty masłowej lub lodowej,
  • 2 plastry pomidora,
  • pół dojrzałego awokado pokrojonego w plastry,
  • 2 plastry żółtego sera,
  • łyżka majonezu,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Tortillę złóż w równe ćwiartki. Rozłóż i po linii złożenia natnij placek do połowy. Na każdą ćwiartkę wyłóż składniki, następnie zwiń całość po kolei, aby utworzyła coś w rodzaju kanapki. Podgrzewaj pod przykryciem na suchej patelni, po dwie minuty z każdej strony. Niewątpliwym plusem tego dania, oprócz tempa jego przygotowania, jest dowolność składników.

Dutch baby (przepis dla jednej osoby)

Składniki:

  • 2 jajka w rozmiarze L,
  • 1/3 szklanki mąki,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • odrobina soli,
  • łyżeczka cukru lub cukru wanilinowego,
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
  • 15 g masła.

Przygotowanie:

Do piekarnika wstaw patelnię lub naczynie żaroodporne (średnica 20 cm) i nagrzej do 230 stopni. Jajka, mleko, mąkę, cukier, sól i gałkę muszkatołową zmiksuj na gładką masę. Wyjmij patelnię i rozpuść na niej grudkę masła. Wlej zmiksowaną masę i włóż szybko do piekarnika (2/3 wysokości, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Piecz około 12 minut lub do zrumienienia. Serwuj z dżemem, serkiem lub cukrem pudrem.

Dutch baby
Dutch baby
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Pasta z makreli

Składniki:

  • 250 białego sera,
  • 200 g wędzonej makreli bez ości,
  • 3 posiekane drobno ogórki małosolne,
  • 3 łyżki posiekanej dymki lub szczypioru,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 30 ml śmietany 30%,
  • pieprz do smaku, ewentualnie sól,
  • grzanki do serwowania.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w misce i za pomocą widelca rozgnieć do gładkiej masy. Serwuj z grzankami i szczypiorkiem.

Pasta z makreli
Pasta z makreli
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Pasta jajeczna z papryką i ogórkiem

Składniki:

  • 4 jajka klasy wagowej "L",
  • 1/2 czerwonej małej cebuli, pokrojonej w kostkę,
  • 2 suszone pomidory z oleju, drobno posiekane,
  • ogórek gruntowy lub 1/4 szklarniowego, pokrojonego w kosteczkę,
  • 1/4 papryki, pokrojonej w kostkę,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być szczypiorek),
  • czubata łyżka majonezu (można więcej, ale pamiętaj, że pomidory również są tłuste),
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

Mocno osoloną wodę (ułatwi obieranie jajek) zagotuj i delikatnie umieść w niej jajka. Po 9 minutach przełóż do zimnej wody i odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Potem obierz jajka. W sporej misce umieść wszystkie składniki i ugnieć je za pomocą np. widelca lub ubijaczki do ziemniaków. Serwuj pastę na grzankach.

Pasta jajeczna z papryką i ogórkiem
Pasta jajeczna z papryką i ogórkiem
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości