Kanapka na ciepło z beszamelem
Składniki:
- 2 szklanki mleka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 50 g masła,
- 1/4 łyżeczki soli, pieprzu i gałki muszkatołowej,
- szynka od Szwagra Krakus,
- łyżka musztardy miodowej,
- chleb pszenny rustykalny,
- jajka,
- ser parmezan, tarty.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy do połączenia składników. Gdy składniki się połączą, dodajemy stopniowo mleko i mieszamy do powstania sosu. Na końcu doprawiamy przyprawami. Na kanapce rozsmarowujemy beszamel, kładziemy szynkę od Szwagra, musztardę i posypujemy parmezanem. Nakładamy kromkę na kanapkę i osmażamy na maśle na złoty kolor. W międzyczasie smażymy jajko sadzone i nakładamy na gotową kanapkę na ciepło. Podajemy z warzywami lub sałatką warzywną.
Omlet z warzywami i szynką
Składniki:
- 2 czerwone papryki,
- 2 cebule,
- 3 pomidory,
- Szynka od Szwagra,
- 5 jajek,
- sól, pieprz,
- pieczywo.
Sposób przygotowania:
Na patelni z dodatkiem masła smażymy cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną paprykę. Smażymy do miękkości. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Dalej smażymy. Dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek i znów smażymy całość do wytopienia się tłuszczu. W miseczce mieszamy jajka, doprawiamy solą oraz pieprzem i wylewamy na patelnię do pozostałych składników. Omlet smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Zawijki z szynki i pasty jajeczno - truflowej
Składniki:
- Szynka od Szwagra,
- 5 jajek,
- 200 g majonezu,
- łyżka pasty truflowej lub oliwy truflowej,
- szczypiorek,
- musztarda,
- 200 g duszonych pieczarek,
- cebula.
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo. Siekamy cebulę i smażymy ją na maśle. Dodajemy pieczarki starte na tarce. Całość smażymy. Wystudzone pieczarki wraz z ugotowanymi jajkami blendujemy, dodając majonez oraz pastę truflową i musztardę. Gotową pastę nakładamy na plasterek szynki od Szwagra i zamykamy za pomocą wykałaczki.
A’la bruschetta z kolorowymi pomidorami i szynką
Składniki:
- kromki chleba,
- kolorowe pomidory (malinowe, czerwone, żółte, czekoladowe),
- Szynka od Szwagra,
- świeża bazylia,
- oliwa z oliwek,
- czosnek,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Kromki chleba podsmażamy na patelni z oliwą z oliwek i czosnkiem na złoty kolor. Szynkę kroimy na plasterki. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy posiekaną bazylię, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Na kromki nakładamy plaster szynki, następnie pomidory i dekorujemy świeżą bazylią.
Zobacz także:
- Co przygotować na śniadanie? Szybkie przepisy
- Śniadanie dla dzieci – pomysły na zdrowe śniadanie
- Co na śniadanie jedzą Europejczycy? Zacznij dzień pysznie i kolorowo z przepisami Mariety Mareckiej
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News