Materiał promocyjny

Mistrzowskie śniadania Bartka Boratyna. Z tymi przepisami dobrze zaczniesz dzień

Mistrzowskie śniadania Bartka Boratyna. Z tymi przepisami dobrze zaczniesz dzień
Niedzielne śniadanie na bogato
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak śniadanie, to po mistrzowsku z przepisami Bartka Boratyna. Poznaj ciekawe propozycje na kanapki, które się nigdy nie znudzą, będą zaskakiwać smakiem i pozwolą dobrze zacząć dzień. Sekretem jest pyszna szynka. Sprawdź przepisy naszego kucharza, które zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN.

Kanapka na ciepło z beszamelem

Kanapka na ciepło z beszamelem
Kanapka na ciepło z beszamelem
Kanapka na ciepło z beszamelem
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 1/4 łyżeczki soli, pieprzu i gałki muszkatołowej,
  • szynka od Szwagra Krakus,
  • łyżka musztardy miodowej,
  • chleb pszenny rustykalny,
  • jajka,
  • ser parmezan, tarty.

Sposób przygotowania:

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy do połączenia składników. Gdy składniki się połączą, dodajemy stopniowo mleko i mieszamy do powstania sosu. Na końcu doprawiamy przyprawami. Na kanapce rozsmarowujemy beszamel, kładziemy szynkę od Szwagra, musztardę i posypujemy parmezanem. Nakładamy kromkę na kanapkę i osmażamy na maśle na złoty kolor. W międzyczasie smażymy jajko sadzone i nakładamy na gotową kanapkę na ciepło. Podajemy z warzywami lub sałatką warzywną.

Omlet z warzywami i szynką

Omlet z warzywami i szynką
Omlet z warzywami i szynką
Omlet z warzywami i szynką
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 2 czerwone papryki,
  • 2 cebule,
  • 3 pomidory,
  • Szynka od Szwagra,
  • 5 jajek,
  • sól, pieprz,
  • pieczywo.

Sposób przygotowania:

Na patelni z dodatkiem masła smażymy cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną paprykę. Smażymy do miękkości. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Dalej smażymy. Dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek i znów smażymy całość do wytopienia się tłuszczu. W miseczce mieszamy jajka, doprawiamy solą oraz pieprzem i wylewamy na patelnię do pozostałych składników. Omlet smażymy z dwóch stron na złoty kolor.

Zawijki z szynki i pasty jajeczno - truflowej

Zawijki z szynki i pasty jajeczno - truflowej
Zawijki z szynki i pasty jajeczno - truflowej
Zawijki z szynki i pasty jajeczno - truflowej
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • Szynka od Szwagra,
  • 5 jajek,
  • 200 g majonezu,
  • łyżka pasty truflowej lub oliwy truflowej,
  • szczypiorek,
  • musztarda,
  • 200 g duszonych pieczarek,
  • cebula.

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo. Siekamy cebulę i smażymy ją na maśle. Dodajemy pieczarki starte na tarce. Całość smażymy. Wystudzone pieczarki wraz z ugotowanymi jajkami blendujemy, dodając majonez oraz pastę truflową i musztardę. Gotową pastę nakładamy na plasterek szynki od Szwagra i zamykamy za pomocą wykałaczki.

A’la bruschetta z kolorowymi pomidorami i szynką

A’la bruschetta z kolorowymi pomidorami i szynką
A’la bruschetta z kolorowymi pomidorami i szynką
A’la bruschetta z kolorowymi pomidorami i szynką
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • kromki chleba,
  • kolorowe pomidory (malinowe, czerwone, żółte, czekoladowe),
  • Szynka od Szwagra,
  • świeża bazylia,
  • oliwa z oliwek,
  • czosnek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Kromki chleba podsmażamy na patelni z oliwą z oliwek i czosnkiem na złoty kolor. Szynkę kroimy na plasterki. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy posiekaną bazylię, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Na kromki nakładamy plaster szynki, następnie pomidory i dekorujemy świeżą bazylią.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości