Zimowe danie prosto z targowiska? Wypróbuj kawał szynki i warzywa zimowe Andrzeja Polana

Postaw na warzywa także zimą
Źródło: Dzień Dobry TVN
Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania obiadowe, które można dostać w dzień targowy. Sprawdź jego przepis na kawał szynki z zimowymi warzywami.

Kawał szynki i warzywa zimowe - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej,
    • 5 cebul,
      • 250 g kiełbasy chorizo lub innej ostrej kiełbasy,
        • 4 marchewki,
          • 2 pietruszki,
            • 2 garście jarmużu,
              • brokuł,
                • kilka brukselek,
                  • kilka małych ziemniaków,
                    • musztarda francuska z ziarnami,
                      • 2 łyżki miodu,
                        • rozmaryn świeży,
                          • kostka smalcu,
                            • ziele angielskie, kminek, pieprz czarny, sól, papryka wędzona,
                              • rękaw do pieczenia.

                                Sposób przygotowania

                                Wszystkie przyprawy miksujemy w młynku do otrzymania pudru, rozsypujemy go na desce. Mięso z jednej strony nacinamy w kratkę ale dosyć głęboko. Tak przygotowane mięso obtaczamy dokładnie w przyprawach. Na patelni z rozpuszczonym smalcem, mięso obsmażamy na złoty kolor. Obsmażone przekładamy do rękawa i do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia mięsa przesmażamy cebulę pokrojoną na ćwiartki i porwane na kawałki chorizo. Przekładamy do mięsa. Podlewamy wodą i wstawiamy na ok. godzinę do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C.

                                Kiedy mięso będzie już miękkie wyjmujemy je z piekarnika. Sos który powstał w trakcie pieczenia wzbogacamy smakiem dodając musztardy i miodu. Warzywa przesmażamy krótko, mają być chrupiące. Jarmuż solimy i ściskamy w naszych dłoniach do momentu aż stanie się miękki. Wtedy dopiero pokaże na co go stać w smaku. Jeżeli już jest właśnie taki posypujemy mięso, warzywa. Kiełbasy dojrzewające jak np. chorizo nie kroimy nigdy nożem tylko rwiemy na kawałki, to pozwala wyciągnąć z nich cały smak

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                Źródło: Andrzej Polan

                                Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana