Kawał szynki i warzywa zimowe - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej,
- 5 cebul,
- 250 g kiełbasy chorizo lub innej ostrej kiełbasy,
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 2 garście jarmużu,
- brokuł,
- kilka brukselek,
- kilka małych ziemniaków,
- musztarda francuska z ziarnami,
- 2 łyżki miodu,
- rozmaryn świeży,
- kostka smalcu,
- ziele angielskie, kminek, pieprz czarny, sól, papryka wędzona,
- rękaw do pieczenia.
Sposób przygotowania
Wszystkie przyprawy miksujemy w młynku do otrzymania pudru, rozsypujemy go na desce. Mięso z jednej strony nacinamy w kratkę ale dosyć głęboko. Tak przygotowane mięso obtaczamy dokładnie w przyprawach. Na patelni z rozpuszczonym smalcem, mięso obsmażamy na złoty kolor. Obsmażone przekładamy do rękawa i do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia mięsa przesmażamy cebulę pokrojoną na ćwiartki i porwane na kawałki chorizo. Przekładamy do mięsa. Podlewamy wodą i wstawiamy na ok. godzinę do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C.
Kiedy mięso będzie już miękkie wyjmujemy je z piekarnika. Sos który powstał w trakcie pieczenia wzbogacamy smakiem dodając musztardy i miodu. Warzywa przesmażamy krótko, mają być chrupiące. Jarmuż solimy i ściskamy w naszych dłoniach do momentu aż stanie się miękki. Wtedy dopiero pokaże na co go stać w smaku. Jeżeli już jest właśnie taki posypujemy mięso, warzywa. Kiełbasy dojrzewające jak np. chorizo nie kroimy nigdy nożem tylko rwiemy na kawałki, to pozwala wyciągnąć z nich cały smak
Zobacz także:
- Zobacz, w jaki sposób przygotować smaczną pieczeń rzymską
- Pieczone mięsa - rostbef, rolada i pieczeń rzymska według przepisów Kuby Kasprzaka
- Pieczeń z indyka z żurawiną z sosem z mandarynek - wykwintny pomysł na obiad
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News