Zobacz, w jaki sposób przygotować smaczną pieczeń rzymską

pieczeń rzymska
Arno Von Rosen/EyeEm/Getty Images
Źródło: EyeEm
Pieczeń rzymska, bardziej znana jako klops, to danie popularne na wielkanocnych stołach, ale sprawdzi się również przy innych okazjach. Zastanawiasz się, jak ją najlepiej przygotować? Poznaj nasze przepisy!

Pieczeń rzymska to bardzo łatwe w przygotowaniu i smaczne danie. Chociaż nazwa brzmi dość egzotycznie, danie nie jest nam wcale obce, jednak bardziej znane pod inną nazwą – klops. Pieczeń rzymska to pieczone mięso mielone (zwykle wieprzowe) z dodatkiem ziół i innych składników. Jest dobra jako główne danie obiadowe podawane na ciepło, ale sprawdza się również na zimno, np. jako dodatek do kanapek. Bardzo często pieczeń rzymska z jajkiem spotykana jest na stołach wielkanocnych. Do pieczenia wykorzystywana jest zwykle tzw. keksówka, czyli dość wąska i wysoka forma do pieczenia.

Pieczeń rzymska – przepis z boczkiem

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pieczeń rzymską, przedstawiamy dość prosty do przygotowania i smaczny przepis.

Składniki na pieczeń rzymską (na 2 porcje):

  • 300 g mielonej wieprzowiny;
    • 100 g wędzonego boczku;
      • 70 g mleka;
        • 25 g pokrojonej w kostkę, czerstwej bułki;
          • 7 g oleju;
            • pół cebuli;
              • 1 ząbek czosnku;
                • 1 jajko;
                  • ok. 20 g posiekanej natki pietruszki;
                    • przyprawy do smaku – sól i pieprz.

                      Przygotowanie:

                      1. Umieść mięso w misce.

                      2. Namocz bułkę w mleku, następnie odciśnij i dodaj do mięsa.

                      3. Podsmaż cebulkę na oleju, aż nabierze złotego koloru, następnie dodaj do niej czosnek i smaż jeszcze chwilę. Po przestudzeniu dodaj do mięsa.

                      4. Do miski dodaj jajko, sól i pieprz oraz natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.

                      5. Blachę o wymiarach 22 × 10 cm wyłóż boczkiem w poprzek, zostawiając wolne końcówki do przykrycia masy mięsnej.

                      6. Przełóż mięso do foremki, dobrze dociskając, i nakryj wierzch końcówkami boczku.

                      7. Piecz przez 45 minut w temperaturze 180℃, następnie wyjmij z formy i piecz następne 15 minut.

                      Pieczeń rzymska wieprzowa

                      Jest to jeden z najłatwiejszych i najprostszych przepisów na przygotowanie klopsa. Zobacz nasz przepis na pieczeń rzymską z mięsa mielonego!

                      Składniki na pieczeń rzymską wieprzową (na 3–4 porcje):

                      • 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej;
                        • pół czerstwej kajzerki;
                          • 70 g mleka;
                            • 45 g bułki tartej;
                              • 1 cebula;
                                • 1 ząbek czosnku;
                                  • 10 g masła klarowanego;
                                    • 1 jajko;
                                      • ¼ pęczku koperku;
                                        • przyprawy do smaku – papryka słodka, sól, pieprz, tymianek, bazylia;
                                          • do wysmarowania formy – tłuszcz i bułka tarta.

                                            Przygotowanie:

                                            1. Mięso przełóż do dość dużej miski.

                                            2. Bułkę namocz w mleku, a następnie odsącz z nadmiaru i dodaj do mięsa.

                                            3. Na rozgrzanym maśle podsmaż cebulkę posiekaną w kostkę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i po przestygnięciu dodaj do mięsa.

                                            4. Do miski dodaj bułkę tartą, jajko, koperek i przyprawy.

                                            5. Masę przełóż do formy 22 × 10 cm i ugnieć, aby pozbyć się pęcherzy powietrza.

                                            6. Piecz przez ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200℃.

                                            Pieczeń rzymska z indyka – równie smaczna, jak wieprzowa

                                            Chociaż pieczeń rzymska przygotowywana na obiad jest zwykle z wieprzowiny, można wykonać ją również z innego mięsa. Mięso drobiowe jest chudsze od wieprzowiny, dlatego może znaleźć szersze grono odbiorców. Modyfikując ten przepis, można przygotować również pieczeń rzymską z jajkiem i pieczarkami.

                                            Składniki na pieczeń rzymską z indyka (na 4–5 porcji):

                                            • 500 g mielonego mięsa z indyka;
                                              • 75 g bułki tartej;
                                                • 4 ugotowane na twardo jajka;
                                                  • 1 surowe jajko;
                                                    • 1 por;
                                                      • 15 g oleju;
                                                        • 15 g masła;
                                                          • 20 g posiekanej natki pietruszki;
                                                            • 2 ząbki czosnku;
                                                              • 10 g chrzanu;
                                                                • 10 g sosu sojowego;
                                                                  • 5 g musztardy;
                                                                    • przyprawy do smaku – kminek, papryka sproszkowana, pieprz i sól;
                                                                      • do przygotowania formy – masło i bułka tarta.

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        1. Mięso przełóż do miski.

                                                                        2. Od pora odetnij zielone liście, białą część przekrój na pół i pokrój w półplasterki.

                                                                        3. Czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę lub przeciśnij przez praskę i podsmaż wraz z porem na maśle z odrobiną soli.

                                                                        4. Dodaj je wraz z posiekaną natką pietruszki do mięsa.

                                                                        5. Dodaj do miski surowe jajko, chrzan, bułkę tartą, sos sojowy oraz paprykę, dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

                                                                        6. Formę keksówkę o wymiarach 22 × 10 cm posmaruj masłem i posyp bułką tartą.

                                                                        7. Przełóż połowę masy do formy, mocno dociskając i umieść w niej cztery obrane jajka, delikatnie je wciskając.

                                                                        8. Do formy przełóż resztę masy mięsnej, posmaruj musztardą i posyp kminkiem.

                                                                        9. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180℃ przez ok. 45 minut.

                                                                        Z czym podawać pieczeń rzymską?

                                                                        Niektóre przepisy same w sobie zakładają wykorzystanie dodatków, np. pieczeń rzymska z pieczarkami czy pieczeń rzymska z warzywami. Jednak pieczeń można podawać również z innymi dodatkami, m.in. z pieczywem w formie kanapek lub na obiad np. z sosem tatarskim, ziemniakami czy ogórkami kiszonymi. Dobrym pomysłem będzie również sos do pieczeni rzymskiej, np. pieczarkowy.

                                                                        Pieczone mięso: karkówka, szynka, boczek. Zobacz wideo:

                                                                        Dzień Dobry TVN

                                                                        Zobacz także:

                                                                        Kuchnia węgierska – popularne potrawy znad Balatonu. Jakich dań węgierskich warto spróbować?

                                                                        Marynata do kurczaka na grilla - przepisy na soczyste piersi z kurczaka

                                                                        Żeberka z grilla - w marynacie i glazurze

                                                                        Autor: Adrian Adamczyk

                                                                        Źródło zdjęcia głównego: EyeEm

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości