
Marynata do kurczaka na grilla - przepisy na soczyste piersi z kurczaka

Fot. istetiana / Getty Images
Marynata do kurczaka na grilla - przepisy na soczyste piersi z kurczaka

Fot. istetiana / Getty Images
Marynata do kurczaka z grilla nadaje potrawie wyjątkowego smaku i decyduje o jego soczystości oraz kruchości. Powinna łączyć w sobie odrobinę słodyczy z kwaśnym smakiem i tłuszczem roślinnym. Do marynowania kurczaka doskonale sprawdzi się pikantna marynata z dodatkiem posiekanej papryczki chilli.
Marynata do kurczaka na grilla decyduje o smaku i aromacie potrawy. Można ją przygotować, bazując na różnych składnikach i przyprawach. Jedną z propozycji jest marynata z sosu sojowego, miodu, oliwy z oliwek i keczupu. Wyjątkowych walorów smakowych nada potrawie również jogurtowa marynata z czosnkiem i przyprawą curry.
Marynata do kurczaka na grilla - jak dobrze zamarynować mięso?
Marynata do kurczaka na grilla jest ważnym elementem w przygotowywaniu smacznej potrawy. Dobrze zamarynowana pierś z kurczaka nabiera soczystości, aromatu oraz wyjątkowego smaku. Marynata do kurczaka z grilla powinna składać się z oliwy z oliwek, oleju roślinnego, kefiru bądź jogurtu naturalnego oraz odrobiny kwaśnego smaku, np. soku z cytryny, octu winnego bądź wytrawnego wina. Do marynaty do piersi z kurczaka na grilla dodaje się także miód lub cukier, drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku oraz aromatyczne przyprawy, takie jak: bazylia, tymianek, oregano, słodka i ostra papryka, świeżo zmielony czarny pieprz. Pikantności nada potrawie dodatek ostrej musztardy lub keczupu. Marynatę do kurczaka na grilla najlepiej jest przygotować w przeddzień planowanego grillowania. Najbardziej zalecany czas marynowania piersi z kurczaka to 8-12 godzin. Mięso przeznaczone do zamarynowania i grillowania powinno być pokrojone na kawałki, np. w plastry o jednakowej grubości.
Marynata do kurczaka na grilla - przepis na marynatę z miodem i sosem sojowym
Składniki:
· 4 piersi z kurczaka,
· 2 łyżki miodu,
· 2 łyżeczki sosu sojowego,
· 2 łyżki ostrej musztardy,
· 3 łyżki keczupu,
· 2 łyżki oliwy z oliwek,
· 1 łyżeczka słodkiej papryki,
· 1 łyżka mielonej papryki wędzonej,
· duża szczypta soli i pieprzu, najlepiej świeżo mielonego.
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki marynaty do kurczaka z grilla wrzuć do dużej miski. Dokładnie wymieszaj, aż produkty i przyprawy połączą się ze sobą.
2. Pierś z kurczaka pokrój na kawałki o jednakowej grubości.
3. Pokrojonego kurczaka dodaj do miski z marynatą. Dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj folią aluminiową i odstaw do zamarynowania kurczaka.
4. Zamarynowanego kurczaka ułóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj około 5-7 minut z każdej strony.
Marynata do kurczaka z grilla - przepis na jogurtową marynatę
Składniki:
· 500 g filetu z kurczaka,
· 200 ml jogurtu naturalnego,
· 1 łyżeczka curry w proszku,
· 1 łyżeczka słodkiej papryki,
· 2 ząbki czosnku,
· 2 łyżeczki suszonego tymianku,
· 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
· sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Filet z kurczaka umyj, osusz i pokrój w plastry o jednakowej grubości.
2. Czosnek drobno posiekaj. Wrzuć do dużej miski, następnie dodaj pozostałe składniki marynaty do kurczaka z grilla. Dokładnie wymieszaj.
3. Do marynaty włóż mięso i wymieszaj.
4. Miskę z mięsem wstaw do lodówki. Kurczaka marynuj co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Marynata do kurczaka z grilla - przepis na marynatę z papryczką chilli
Składniki:
· ½ szklanki oliwy z oliwek,
· świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny,
· otarta skórka z cytryny,
· 1 papryczka chilli,
· sól i pieprz do smaku,
· 1 garść świeżej kolendry.
Sposób przygotowania:
1. Papryczkę chilli i kolendrę drobno posiekaj. Przełóż do miski.
2. Do miski z papryczką chilli dodaj pozostałe składniki marynaty. Starannie wymieszaj, aż składniki połączą się ze sobą.
3. Pokrojone w plastry piersi z kurczaka lekko dopraw solą i pieprzem. Następnie zanurz kurczaka w przygotowanej marynacie. Wymieszaj. Odstaw do zamarynowania.
Marynata do kurczaka z grilla - przepis na marynatę z octem
Składniki:
· 1 kg filetu z kurczaka,
· 1 średnia cebula,
· 1 pęczek natki pietruszki,
· ½ szklanki oliwy z oliwek,
· 1 szklanka wody,
· 1 łyżeczka ostrej papryki,
· 1 łyżeczka słodkiej papryki,
· 2 łyżki octu winnego,
· sól do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Natkę pietruszki opłucz i osusz, następnie posiekaj.
2. Cebulę i natkę przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki marynaty. Dokładnie wymieszaj.
3. Umyte, osuszone i pokrojone mięso zanurz w marynacie, wymieszaj. Odstaw do zamarynowania.
Marynata do kurczaka z grilla - przepis na marynatę z nutą owocową
Składniki:
· 1 kilogram piersi z kurczaka,
· ½ szklanki octu jabłkowego,
· ½ szklanki soku z pomarańczy,
· ½ szklanki soku z grejpfruta,
· ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
· 1 łyżeczka cynamonu,
· 1 łyżeczka cukru,
· ½ łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w plastry o jednakowej grubości.
2. Wszystkie składniki marynaty przełóż do dużej miski. Wymieszaj.
3. W przygotowanej marynacie zanurz kawałki kurczaka. Dokładnie wymieszaj. Odstaw do zamarynowania.
Marynata do kurczaka na grilla - przepis na marynatę z winem
Składniki:
· 1 kg piersi z kurczaka,
· 150 g czerwonego, wytrawnego wina,
· 1 łyżeczka rozmarynu,
· 1 łyżeczka tymianku,
· 1 łyżeczka liści kolendry,
· 2 łyżeczki musztardy,
· 2 łyżeczki czerwonej papryki mielonej,
· 2 liście laurowe,
· 4 ziarenka jałowca,
· 5 ząbków czosnku,
· 1 szklanka oleju roślinnego.
Sposób przygotowania:
1. Przyprawy do marynaty do kurczaka z grilla umieść w dużej misce. Ugnieć tak, by powstał proszek.
2. Do przypraw dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i olej. Wymieszaj.
3. Na koniec do marynaty dodaj musztardę i wlej czerwone wino. Całość dokładnie wymieszaj lub zmiksuj za pomocą blendera.
4. Do gotowej marynaty włóż kurczaka. Odstaw do zamarynowania.





