Marynata do karkówki na grilla jest najważniejszym elementem decydującym o kruchości, soczystości i smaku mięsa. Obowiązkowymi składnikami marynaty są: oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, miód lub cukier trzcinowy oraz ocet lub cytryna. Karkówkę należy marynować przez całą noc, najlepiej przez 12-24 godzin.

Karkówka z grilla jest soczystym, aromatycznym mięsem, które króluje na stołach zwłaszcza w sezonie letnim. Podstawą przygotowania grillowanej karkówki jest odpowiednio przyrządzona marynata, która wydobędzie i wzbogaci smak mięsa. Składnikami stosowanymi do marynowania karkówki są m.in.: miód, musztarda, oliwa z oliwek, czosnek, cytryna, cebula oraz zioła i przyprawy.

Jak zamarynować karkówkę na grilla?

Karkówka z grilla jest jedną z popularniejszych potraw, które pojawiają się stołach w trakcie wakacyjnego sezonu grillowego. Tajemnicą smacznej, soczystej i aromatycznej karkówki jest wysokiej jakości mięso pokrojone w cienkie plastry oraz marynata przyrządzona ze starannie dobranych składników. Idealna marynata do karkówki z grilla powinna łączyć w sobie trzy podstawowe elementy, czyli: tłuszcz - najlepiej oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, odrobinę kwasowości, której nada cytryna lub ocet oraz kontrastująca z nimi słodycz zapewniona przez dodatek miodu lub cukru trzcinowego. Dopełnienie smaku i aromatu potrawy stanowi wzbogacenie marynaty o zioła, przyprawy, czosnek oraz cebulę. Nie bez znaczenia jest również czas marynowania karkówki na grilla. Najbardziej zalecanym rozwiązaniem jest odstawienie zamarynowanego mięsa na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin. Warto jednak pamiętać, że im dłuższy czas marynowania karkówki na grilla, tym mięso jest bardziej kruche, a smak bogatszy.

Zobacz film: Karkówka z seitanu. Źródło: Dzień Dobry TVN

Marynata do karkówki na grilla - z octem balsamicznym, oliwą z oliwek i rozmarynem

Składniki:

· ½ szklanki octu balsamicznego,

· ⅔ szklanki oliwy z oliwek,

· 2 duże gałązki świeżego rozmarynu,

· oderwane listki rozmarynu,

· 3 duże ząbki czosnku,

· 1 łyżka płynnego miodu,

· świeżo zmielony czarny pieprz,

· sól morska.

Sposób przygotowania:

Do dużej miski lub pojemnika dodaj: oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, płynny miód, rozgniecione ząbki czosnku oraz rozmaryn. Całość wymieszaj. Do marynaty włóż pokrojone w plastry mięso, wcześniej natarte solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Marynata do karkówki na grilla - z miodem i musztardą

Składniki:

· 3 łyżki miodu,

· 3 łyżki oliwy z oliwek,

· 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,

· 3 łyżki musztardy,

· 2 zmiażdżone ząbki czosnku,

· 1 gałązka posiekanego rozmarynu.

Sposób przygotowania:

Składniki na marynatę do karkówki na grilla wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj.

Marynata do karkówki na grilla - z pikantną i ziołową nutą

Składniki:

· ⅓ szklanki oliwy z oliwek,

· 4 ząbki czosnku,

· 1 łyżeczka suszonego oregano,

· 1 łyżeczka suszonej bazylii,

· 1 łyżeczka suszonego oregano,

· 1 łyżeczka suszonego majeranku,

· 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,

· 1 łyżeczka soli,

· po 1 łyżeczce: słodkiej i pikantnej papryki w proszku,

· 1 łyżka ostrej musztardy,

· 2 łyżki pikantnego keczupu.

Sposób przygotowania:

Do miski wrzuć wszystkie składniki marynaty, oprócz czosnku. Wymieszaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do marynaty i całość ponownie wymieszaj.

Marynata do karkówki na grilla - z piwem

Składniki:

· 500 ml jasnego piwa,

· 25 ml oleju rzepakowego,

· 6 ziaren ziela angielskiego,

· 4 liście laurowe,

· 1 łyżka suszonego tymianku,

· 1 drobno posiekana papryczka chili,

· 1 posiekany ząbek czosnku,

· sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Do miski wlej piwo i olej rzepakowy. Wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki marynaty, ponownie wymieszaj.

Marynata do karkówki z grilla - z winem

Składniki:

· 400 ml czerwonego, wytrawnego wina,

· 100 ml oleju rzepakowego,

· 4 ząbki czosnku,

· świeżo wyciśnięty sok z dwóch cytryn,

· ½ łyżeczki ostrej papryki,

· 1 łyżeczka słodkiej papryki,

· przyprawy do smaku: pieprz, mięta, tymianek, rozmaryn, cząber, kolendra,

· 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Do miski wlej czerwone wino. Dodaj olej rzepakowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.



Jak przygotować karkówkę na grilla?

Karkówkę na grilla nie wystarczy zanurzyć w marynacie, trzeba ją również odpowiednio przygotować. Mięso należy starannie umyć i osuszyć, np. za pomocą papierowego ręcznika. Następnie karkówkę kroi się na cienkie plastry, najlepiej o grubości 1 centymetra. W wielu przepisach przed umieszczeniem mięsa w marynacie wskazane jest dodatkowe natarcie go solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pokrojoną w plastry karkówkę zanurza się we wcześniej przygotowanej marynacie. Mięso należy dokładnie wymieszać z marynatą uciskając je dłońmi. Zamarynowaną karkówkę na grilla wkłada się do lodówki na całą noc lub przynajmniej na trzy godziny. Optymalny czas marynowania mięsa wynosi 12 - 24 godziny. Mięso kładzie się na dobrze rozgrzanym grillu i grilluje po kilka minut z każdej strony. Czas grillowania karkówki jest zależny od temperatury grilla oraz od grubości plastra - grubsze kawałki mięsa grilluje się dłużej.

Co sądzisz o tym artykule?
67
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0