Marynata do grillowanej karkówki: balsamiczna, miodowa, winna i cydrowa

Marynowanie karkówki na grilla
Marynata do grillowanej karkówki: balsamiczna, miodowa, winna i cydrowa
Źródło: Brian Hagiwara/Getty Images
Marynata jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o strukturze i smaku karkówki z grilla. Można ją przygotować na wiele sposobów, z różnych składników, w zależności od tego, na jaki rodzaj grillowanej karkówki mamy akurat ochotę. Sprawdź nasze przepisy na marynaty.

Karkówka z grilla jest soczystym, aromatycznym mięsem, które króluje na stołach zwłaszcza w sezonie letnim, który rozpoczyna się w majówkę. Podstawą przygotowania grillowanej karkówki jest odpowiednio przyrządzona marynata, która wydobędzie i wzbogaci smak mięsa. Składnikami stosowanymi do marynowania karkówki są m.in.: miód, musztarda, oliwa z oliwek, czosnek, cytryna, cebula, zioła i przyprawy. Ale nie tylko. W marynatach czasem pojawia się wino, piwo a nawet cydr.

Wiosna

Źródło: Dzień Dobry TVN
Wiosna, ach to ty!
Wiosna, ach to ty!
Jaka będzie wiosna w tym roku? (napisy)
Jaka będzie wiosna w tym roku? (napisy)
Wiosna w Ogrodzie Botanicznym w Krakowie
Wiosna w Ogrodzie Botanicznym w Krakowie
Atopowe zapalenie skóry atakuje wiosną – jak łagodzić objawy?
Atopowe zapalenie skóry atakuje wiosną – jak łagodzić objawy?
Skaldowie – „Wiosna”
Skaldowie – „Wiosna”
Wiosna już za rogiem, czas odkurzyć rower
Wiosna już za rogiem, czas odkurzyć rower
Szukamy wiosny w lesie
Szukamy wiosny w lesie
HGTV: Wiosenne prace w warzywniku. Jak przygotować glebę
HGTV: Wiosenne prace w warzywniku. Jak przygotować glebę
Przygotowania do wiosny
Przygotowania do wiosny
Wiosenna dawka energii od Qczaja
Wiosenna dawka energii od Qczaja
Olek Klembalski w piosence „Ulotnie”
Olek Klembalski w piosence „Ulotnie”

Idealna marynata do karkówki na grilla

Powinna łączyć w sobie trzy podstawowe elementy:

  • tłuszcz - najlepiej oliwę z oliwek lub olej rzepakowy
    • odrobinę kwasowości, której nada cytryna lub ocet
      • kontrastująca z nimi słodycz - zapewniona przez dodatek miodu, cukru trzcinowego itd.

        Dopełnienie smaku i aromatu potrawy stanowi wzbogacenie marynaty o zioła, przyprawy, czosnek, cebulę i inne dodatki. Nie bez znaczenia jest również czas marynowania karkówki na grilla. Najbardziej zalecanym rozwiązaniem jest odstawienie zamarynowanego mięsa na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin. Warto jednak pamiętać, że im dłuższy czas marynowania karkówki przed grillowaniem, tym mięso jest bardziej kruche, a smak bogatszy.

        Marynata do karkówki na grilla - z octem balsamicznym, oliwą z oliwek i rozmarynem - przepis krok po kroku

        Składniki:

        • ½ szklanki octu balsamicznego,
          • ⅔ szklanki oliwy z oliwek,
            • 2 duże gałązki świeżego rozmarynu,
              • oderwane listki rozmarynu,
                • 3 duże ząbki czosnku,
                  • 1 łyżka płynnego miodu,
                    • świeżo zmielony czarny pieprz,
                      • sól morska.

                        Sposób przygotowania:

                        1. Do dużej miski lub pojemnika dodać: oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, płynny miód, rozgniecione ząbki czosnku oraz rozmaryn.
                          1. Całość wymieszać.
                            1. Do marynaty włożyć pokrojone w plastry mięso, wcześniej natarte solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

                              Marynata do karkówki na grilla - z miodem i musztardą - przepis krok po kroku

                              Składniki:

                              • 3 łyżki miodu,
                                • 3 łyżki oliwy z oliwek,
                                  • 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
                                    • 3 łyżki musztardy,
                                      • 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
                                        • 1 gałązka posiekanego rozmarynu.

                                          Sposób przygotowania:

                                          1. Składniki na marynatę do karkówki na grilla wrzucić do miski i dokładnie wymieszać.
                                            1. Mięso marynować w przyprawach przez co najmniej godzinę.

                                              Marynata do karkówki na grilla - z cydrem - przepis krok po kroku

                                              Składniki:

                                              • 1 cytryna,
                                                • 2 łyżki cukru,
                                                  • 1 łyżeczka soli,
                                                    • 4 łyżki oliwy,
                                                      • 1 łyżeczka pieprzu cayenne i szczypta czarnego,
                                                        • 150 - 200 ml słodkiego cydru.

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          1. Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę.
                                                            1. Wymieszać skórkę, sok wyciśnięty z cytryny, cydr, pieprz cayenne, cukier, sól, szczyptę pieprzu.
                                                              1. Dodać oliwę i dokładnie wymieszać, a nawet roztrzepać.

                                                                Barcin/Getty Imges

                                                                Marynata do karkówki z grilla z pikantno-ziołową nutą - przepis krok po kroku

                                                                Składniki:

                                                                • ⅓ szklanki oliwy z oliwek,
                                                                  • 4 ząbki czosnku,
                                                                    • 1 łyżeczka suszonego oregano,
                                                                      • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
                                                                        • 1 łyżeczka suszonego oregano,
                                                                          • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
                                                                            • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
                                                                              • 1 łyżeczka soli,
                                                                                • po 1 łyżeczce: słodkiej i pikantnej papryki w proszku,
                                                                                  • 1 łyżka ostrej musztardy,
                                                                                    • 2 łyżki pikantnego keczupu.

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      1. Do miski wrzucić wszystkie składniki marynaty, oprócz czosnku.
                                                                                        1. Wymieszać.
                                                                                          1. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do marynaty i całość ponownie wymieszać.

                                                                                            Marynata do karkówki z grilla z winem - przepis krok po kroku

                                                                                            Składniki:

                                                                                            • 400 ml czerwonego, wytrawnego wina,
                                                                                              • 100 ml oleju rzepakowego,
                                                                                                • 4 ząbki czosnku,
                                                                                                  • świeżo wyciśnięty sok z dwóch cytryn,
                                                                                                    • ½ łyżeczki ostrej papryki,
                                                                                                      • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
                                                                                                        • przyprawy do smaku: pieprz, mięta, tymianek, rozmaryn, cząber, kolendra,
                                                                                                          • 1 łyżeczka soli.

                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                            1. Do miski wlać czerwone wino.
                                                                                                              1. Dodać olej rzepakowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wszystkie przyprawy.
                                                                                                                1. Całość dokładnie wymieszać.

                                                                                                                  Jak przygotować i zamarynować karkówkę na grilla?

                                                                                                                  Zanurzenie karkówki w marynacie to nie wszystko. Trzeba ją również odpowiednio przygotować. Mięso należy starannie umyć i osuszyć, np. za pomocą papierowego ręcznika. Następnie karkówkę kroi się na cienkie plastry, najlepiej o grubości 1 centymetra. W wielu przepisach przed umieszczeniem mięsa w marynacie wskazane jest dodatkowe natarcie go solą i świeżo zmielonym pieprzem.

                                                                                                                  Pokrojoną w plastry karkówkę zanurza się we wcześniej przygotowanej marynacie. Mięso należy dokładnie wymieszać z marynatą uciskając je dłońmi. Zamarynowaną karkówkę na grilla wkłada się do lodówki na całą noc lub przynajmniej na trzy godziny. Optymalny czas marynowania mięsa wynosi 12 - 24 godziny. Mięso kładzie się na dobrze rozgrzanym grillu i grilluje po kilka minut z każdej strony. Czas grillowania karkówki jest zależny od temperatury grilla oraz od grubości plastra - grubsze kawałki mięsa grilluje się dłużej.

                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                  Zobacz video: Już wkrótce majówka! Przygotuj zdrowe alternatywy na grilla

                                                                                                                  Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Brian Hagiwara/Getty Images

                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości