Najlepsze dania na grilla w domuz przepisów finalisty MasterChefa, Szymona Czerwińskiego zachwycą każdego

Grillować można też w domu
W kuchni Dzień Dobry TVN najlepsze przepisy na grilla w domu! Przygotował je dla naszych widzów finalista 5. sezonu MasterChefa, Szymon Czerwiński. Na stole pojawiły się: szaszłyki, karkówka z grilla, sałatka z grillowanym serem halloumi, salsa mango, salsa z grillowanego ananasa, grillowany arbuz z fetą i kolendrą, a także faszerowane owoce z grilla.

Szaszłyki z grilla - przepis Szymona Czerwińskiego

Składniki:

  • 4 duże piersi kurczaka
    • 200 g karkówki wieprzowej
      • 500 g dużych pieczarek
        • 200 g filetu z łososia
          • cytryna
            • główka czosnku
              • cukinia
                • czerwona papryka
                  • pomarańczowa papryka
                    • dojrzały ananas
                      • zielona papryka
                        • czerwona cebula
                          • pęczek pietruszki
                            • pęczek kolendry
                              • oliwa z oliwek

                                Przygotowanie:

                                Składniki dokładnie umyj i pokrój na równe kostki lub plastry, następnie nadziewaj na patyczki do szaszłyków w dowolnej kolejności. Grilluj, aż będą gotowe.

                                Sałatka z grillowanym serem halloumi - przepis Szymona Czerwińskiego

                                Składniki:

                                • 300 g sera halloumi
                                  • 200 g ananasa
                                    • garść orzechów laskowych
                                      • roszponka
                                        • 2 łyżki ziarna granatu
                                          • 2 łyżki syropu klonowego
                                            • garść listków mięty
                                              • oliwa
                                                • sok z cytryny

                                                  Przygotowanie:

                                                  Grill rozgrzej, następnie grilluj ser hallami, aż będzie z każdej strony rumiany, w tym czasie na patelni lub w piekarniku upraż orzechy laskowe, za pomocą ściereczki usuń łupinki - posiekaj na desce go krojenia. Na talerzu ułóż roszponkę, następnie grillowanego ananasa oraz sera. Całość posyp ziarnami granatu. Do miseczki lub szklaki dodaj kolejno: miód, oliwę, poszatkowaną miętę oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym winegretem skrop sałatę.

                                                  Karkówka z grilla oraz ziemniaki z ogniska - przepis Szymona Czerwińskiego

                                                  Składniki:

                                                  Karkówka:

                                                  • 1 kg świeżej karkówki
                                                    • 1000 ml piwa pszenicznego
                                                      • 2 łyżki sól
                                                        • łyżka świeżo mielonego pieprzu
                                                          • 5 ząbków czosnku polskiego
                                                            • pomarańcz
                                                              • cytryna

                                                                Ziemniaki z ogniska:

                                                                • 1 kg młodych ziemniaków
                                                                  • łyżka soli
                                                                    • łyżka świeżo mielonego pieprzu
                                                                      • 20 ml oliwy z oliwek
                                                                        • łyżka jogurtu naturalnego
                                                                          • sok z cytryny

                                                                            Salsa z pomidorów:

                                                                            • 500 g pomidorów cherry
                                                                              • 50 ml oliwy z oliwek
                                                                                • 10 g mięty

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  Karkówka: przygotowywanie karkówki zacznij najlepiej 24 godziny przed planowanym grillowaniem, jeżeli nie masz tyle czasu to minimum 6 godzin przed. Jeżeli rozbijesz tłuczkiem do mięsa karkówkę, będzie szybciej kruszeć i przejmować smak marynaty.

                                                                                  Mięso wybierz świeże i pachnące, następnie umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kotlety około 150 g każdy. Do miski dodaj piwo pszeniczne, sól, pieprz, czosnek pokrojony lub zmiażdżony oraz skórkę i sok z cytryny, i pomarańczy. Dokładnie wymieszaj, pamiętaj, żeby marynata przykryła mięso. Jeżeli masz pod ręką świeży rozmaryn, ułóż gałązki pomiędzy poszczególne kotlety. Zostaw tak przygotowaną karkówkę na jak najdłuższy czas. Następnie grilluj na rozgrzanym grillu, aż będzie gotowa. Pamiętaj, aby podczas grillowania sprawdzać, czy jest już upieczona – nie chcemy podać surowego mięsa, ale też nie podawaj podeszwy.

                                                                                  Ziemniaki z ogniska: ziemniaki młode umyj dokładnie pod bieżącą wodą, następnie za pomocą szczoteczki usuń ziemię z ich powierzchni. Przełóż do miski, ale wcześniej osusz za pomocą ścierki lub ręczników papierowych. Dodaj oliwę z oliwek lub olej. Dopraw solą i pieprzem. Rozpal grill i smaż je na małym ogniu do chwili, aż będą miękkie i upieczone. Pamiętaj, aby nie trzymać ich zbyt długo, ponieważ miąższ wyparuje.

                                                                                  Salsa z pomidorów: pomidory umyj pod bieżącą wodą i osusz. Wybierz wiele kolorów dzięki temu sałatka będzie barwna. Pokrój je w szóstki, dodaj oliwę lub olej dopraw przyprawami. Dodaj świeżo zebraną miętę – będzie orzeźwiać danie.

                                                                                  Salsa mango - przepis Szymona Czerwińskiego

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • miękkie mango
                                                                                    • 1/2 czerwona cebula
                                                                                      • zielony ogórek
                                                                                        • pęczek kolendry
                                                                                          • sok z limonki
                                                                                            • sól

                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                              Mango wykrój z pestki, następnie pokrój w kostkę. Zielony ogórek umyj pod bieżącą wodą, następnie przekrój na cztery, wykrój ziarna nasienne, posiekaj w drobną kostkę. Cebulę czerwoną obierz i pokój w drobną kostkę. Połącz ze sobą składniki, dodaj liście świeżej kolendry. Skrop sokiem z limonki.

                                                                                              Salsa z grillowanego ananasa - przepis Szymona Czerwińskiego

                                                                                              Składniki:

                                                                                              • miękki średni ananasa
                                                                                                • 250 g kolorowych pomidorków cherry
                                                                                                  • papryczka czerwona chili
                                                                                                    • garść kolendry
                                                                                                      • garść mięty
                                                                                                        • sok z pomarańczy
                                                                                                          • sól

                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                            Ananasa obierz i pokrój na równe plastry, następnie grilluj z każdej strony, aż będzie rumiany a cukier się skarmelizuje. Zdejmij z grilla i posiekaj na drobną kostkę, następnie dodaj pokrojone w ósemki pomidorki i papryczkę chili. Całość udekoruj siekanymi ziołami i sokiem z cytrusów.

                                                                                                            Grillowany arbuz z fetą i kolendrą - przepis Szymona Czerwińskiego

                                                                                                            Składniki:

                                                                                                            • 8 plastrów arbuza
                                                                                                              • opakowanie rukoli
                                                                                                                • 2 czerwone cebule
                                                                                                                  • 50 g fety
                                                                                                                    • pęczek mięty
                                                                                                                      • pęczek kolendry

                                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                                        Arbuz kroimy w dwucentymetrowe plastry i lekko smażymy na grillu z obu stron. Na głębokim talerzu ułóż rukolę, na niej czerwoną cebulę i grillowanego arbuza. Na wierzch ułóż fetę razem z szatkowaną miętą i kolendrą.

                                                                                                                        Faszerowane owoce z grilla - przepis Szymona Czerwińskiego

                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                        • 3 brzoskwinie
                                                                                                                          • 1 l lodów waniliowych
                                                                                                                            • 2 gruszki
                                                                                                                              • ananas
                                                                                                                                • 4 łyżki miodu
                                                                                                                                  • 100 g orzechów włoskich
                                                                                                                                    • 100 g twarożku kremowego
                                                                                                                                      • laska wanilii
                                                                                                                                        • liście mięty świeżej
                                                                                                                                          • oliwa

                                                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                                                            Owoce przekrój na pół i tam gdzie trzeba usuń pestkę lub wydrąż środek, następnie grilluj z każdej ze stron, przy kolejnym przekręceniu dodaj miód, aby się z karmelizował. Orzechy posiekaj i przesmaż na patelni lub w piekarniku, dodaj do twarożku razem z ziarnami wanilii i świeżą miętą. Wypełnij tak przygotowanym nadzieniem owoce. Serwuj od razu z lodami.

                                                                                                                                            Kompot z rabarbaru - przepis Szymona Czerwińskiego

                                                                                                                                            Składniki:

                                                                                                                                            • 1 kg rabarbaru
                                                                                                                                              • 200 g cukru
                                                                                                                                                • 2 cytryny
                                                                                                                                                  • 4 jabłka
                                                                                                                                                    • garść mięty
                                                                                                                                                      • 1 litry wody gazowanej
                                                                                                                                                        • 200 g kostek lodu
                                                                                                                                                          • garść truskawek

                                                                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                                                                            Rabarbar dokładnie umyj i pokrój na równe kawałki - nie musisz obierać. Dodaj do dużego garnka, następnie posłodź 100 g cukru. Zalej 1/2 l wody, dodaj cytrynę i jabłka, gotuj przez 30 minut. Przesadź przez sito, dodaj pozostałą wodę, lód i truskawki. Orzeźwienia dodadzą liście mięty oraz plastry cytryny.

                                                                                                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                                                                            Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                                                            Autor: Iza Dorf

                                                                                                                                                            Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości