Warzywa i sery, czyli alternatywa dla tradycyjnych dań z grilla

Majówkowe grillowanie w ogródku
Sezon grillowy rozpoczęty. Znudziły ci się najpopularniejsze kiełbaski i karkówki z rusztu? Z pomocą przychodzi Sebastian Olma, który proponuje ciekawe dania z warzyw i serów.

Zielone burgery z ketchupem paprykowym, warzywami i sałatami

Składniki:

Ketchup paprykowy

  • 3 czerwone papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • 1 kg pomidorów
  • 100 ml czerwonego octu winnego
  • 200 g cukru
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 3 cytryny
  • 1 łyżeczka chili w proszku

Przygotowanie:

Paprykę, czosnek i czerwoną cebulę pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć na oleju na złoty kolor dodając następnie posiekane pomidory, czerwony ocet winny i cukier. Zmniejszyć ogień i dusić całość tak długo, aby cały płyn odparował i masa miała konsystencję ketchupu. Na koniec dodać posiekaną kolendrę, startą skórkę z cytryn i chili w proszku.

Zielony burger

  • 1 bagietka pszenna
  • 250 ml mleka
  • 200 g ciecierzycy z puszki
  • 5 zielonych cukinii
  • 3 białe cebule
  • 3 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek dymki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 młoda sałata rzymska
  • 2 czerwone cebule
  • 5 bułek do burgerów

Przygotowanie:

Bagietkę namoczyć w mleku, a gdy będzie miękka odcisnąć i zmielić na grubych oczkach razem z ugotowaną ciecierzycą. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na oleju dodając posiekaną białą cebulę i czosnek. Do cukinii dodać zmieloną z ciecierzycą bagietkę, jajka, mąkę i posiekane świeże zioła. Masę wymieszać i wyrobić na „burgery” z gramaturą około 150 g sztuka. Po wyrobieniu odstawić na około 2 godziny do lodówki, aby masa stężała. Przygotowane burgery polać delikatnie olejem i smażyć z każdej strony na grillu. Bułkę przekroić na 2 części, nałożyć ketchup paprykowy, liść sałaty rzymskiej, czerwoną cebulę i burgera.

Szaszłyki z warzywami, serem Halloumi i dressingiem sezamowym

Składniki:

Dressing sezamowy:

  • 1 limonka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 50 g dymki
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w robocie kuchennym, zmiksować, przelać do naczynia i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Szaszłyki:

  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 1 zielona cukinia
  • 1 żółta cukinia
  • 2 bataty
  • 200 g sera Halloumi
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu młotkowanego
  • 100 g pieczarek
  • 200 g zielonych szparagów

Przygotowanie:

Papryki, bakłażana, cebule, cukinie, bataty i Halloumi pokroić na kawałki o wielkości około 2 cm. Doprawić solą i młotkowanym pieprzem. Nabijać na wykałaczkę na przemian warzywa razem z serem, a na końcówki nabić małe pieczarki. Szaszłyki grillować z każdej strony na mniejszym ogniu, aż staną się miękkie. Warzywa zdjąć z grilla i polać dressingiem. Szaszłyki podawać z grillowanymi szparagami.

Papryka grillowana z serem pleśniowym, gruszką i orzechami pekan

Składniki:

  • 2 papryki żółte
  • 2 papryki zielone
  • 2 papryki czerwone
  • 5 gruszek
  • 200 g sera pleśniowego
  • 50 g orzechów pekan
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g mixu świeżych sałat
  • 100 g świeżych owoców
  • oliwa z oliwek do sałaty

Przygotowanie:

Papryki przekroić na pół, do środka nałożyć obrane i pokrojone w kawałki gruszki, ser pleśniowy oraz orzechy pekan. Na koniec papryki polać oliwą z oliwek i posypać solą. Grillować na otwartym ogniu przez około 10 minut, następnie zamknąć, aby ser mógł się rozpuścić. Grillowane papryki podawać ze świeżymi sałatami, owocami i oliwą z oliwek.

Sebastian Olma

Zobacz też:

Sezon na szparagi. Sprawdź przepisy Szymona Czerwińskiego

Wiosenne dania, czyli nowalijki według Sebastiana Olmy

Żeberka, karkówka i dorada aż palce lizać! Sebastian Olma zaprasza na grilla

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!