Dyniowa kuchnia Szymona Czerwińskiego: ciasto, kopytka, grzanki z dodatkami i pasta z pieczonej dyni

Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Dyniowa kuchnia Szymona Czerwińskiego
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Szukasz pomysłu na dynię? W kuchni Dzień Dobry TVN ich nie brakuje. Jak zrobić korzenne ciasto dyniowe, dyniowe kopytka z masłem szałwiowymi, grzanki z pieczoną dynią, serem ricotta i prażonymi pestkami i pastę z pieczonej dyni? Sprawdź przepisy Szymona Czerwińskiego. 

Korzenne ciasto dyniowe - przepis

  • 350g puree dyniowego
    • 1/2 szklanki prażonych orzechów włoskich
      • 1/2 szklanki prażonych orzechów laskowych
        • 2 szklanki mąki pszennej (300g)
          • 1 szklanka cukru brązowego
            • 1 szklanka oleju roślinnego
              • 3 jajka „0”
                • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
                    • 1 łyżeczka ziaren wanilii
                      • 2 szklanki śmietany 30% (400g)
                        • 400 g sera Philadelphia lub śniadaniowego
                          • 200g mascarpone
                            • 2 łyżki cukru pudru
                              • sok z ½ pomarańczy
                                • skórka z pomarańczy
                                  • 1 szklanka białej czekolady
                                    • 1 szklanka orzechów pistacjowych
                                      • 200 g truskawek

                                        Sposób przygotowania:

                                        1. Jajka ubij w mikserze na puszystą masę. Następnie dodaj szklankę cukru brązowego i dalej ubijaj. Masa zacznie zmieniać kolor na jasno żółty, wówczas małym strumieniem – zacznij dodawać olej roślinny. Nie przestawaj ubijać.
                                          1. Uprażone wcześniej orzechy przełóż do misy blendera i zmiksuj na mniejsze kawałki. Możesz również posiekać je na desce. Wówczas będziesz mieć większą kontrolę na ich rozmiarem.
                                            1. Do miski przesiej przez sito mąkę. Dodaj wszystkie suche składniki takiej jak: sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, orzechy. Połącz łyżką wszystkie składniki.
                                              1. Do ubijających się jaj z cukrem oraz olejem dodaj ziarna wanilii. Następie zacznij powoli dodawać łyżka po łyżce suche składniki z miski. Kontynuuj, aż składniki będą razem połączone. Nie przestawaj ubijać.
                                                1. Puree z dyni dodaj do ciasta. Dokładnie połącz ze sobą składniki używając packi lub łyżki.
                                                  1. Tortownicę wysmaruj masłem. Następnie dodaj przygotowane ciasto.
                                                    1. Piec należy w piekarniku (góra i dół) w temp. 150 st. C. Jeżeli ciasto zacznie przypalać się z góry – zabezpiecz je folią aluminiową. Ciasto powinno wystygnąć w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Następnie nożem do chleba przekrój je na dwie części.
                                                      1. Masę, którą przełożymy i udekorujemy ciasto przygotowujemy dopiero, gdy nasze ciasto dyniowe będzie ostudzone.
                                                        1. Do dzieży miksera wlej śmietanę i ubij na sztywno razem z sokiem oraz skórką z pomarańczy. Dodaj również cukier puder. Do ubitej śmietany dodaj ser Philadelphia oraz mascarpone. Połącz razem składniki.
                                                          1. Wystudzone ciasto przełóż porcją przygotowanego kremu. Następnie cały tort udekoruj masą.
                                                            1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Uważaj, aby nie dostała się nawet kropla wody. Następnie każdą truskawkę zamocz w czekoladzie i odłóż do czasu, aż czekolada zastygnie.
                                                              1. Ciasto posyp orzechami.

                                                                Dyniowe kopytka z masłem szałwiowym - przepis

                                                                • 200 g ziemniaków ugotowanych i rozdrobnionych
                                                                  • 100 g puree z dyni hokkaido
                                                                    • 150 g mąki pszennej
                                                                      • 1 łyżeczka soli
                                                                        • świeże liście szałwii
                                                                          • 200 g masła
                                                                            • 200 g boczku w plastrach
                                                                              • Gałązki świeżego rozmarynu

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                1. Puree z dyni oraz ziemniaków przełóż do miseczki, dodaj mąkę partiami i cały czas mieszaj. Ilość dodanej mąki zależy od ilości wody w dyni i ziemniakach. Dodaj sól i dokładnie rozgnieć ciasto. Ugniataj i dodawaj mąkę do chwili, aż ciasto przestanie się kpić go dłoni.
                                                                                  1. Ciasto podziel na mniejsze porcje. Blat kuchenny oprósz mąką i rób z kawałków ciasta małe kuleczki. Następnie za pomocą nitki nadaj im wygląd małych dyń.
                                                                                    1. Gotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Kluseczki powinny wypłynąć na powierzchnię. Następnie odczekaj minutę.
                                                                                      1. Na patenie rozpuść masło dodaj liście szałwii poczekaj do chwili, aż szałwia będzie przysmażona. Następnie dodaj kluseczki i smaż do chwili, aż będą rumiane.
                                                                                        1. Podawaj z masłem i szałwią.

                                                                                          Grzanki z pieczona dynią serem ricotta i prażonymi pestkami - przepis

                                                                                          • 400 g pieczonej dyni hokkaido
                                                                                            • 100 g sera ricotta
                                                                                              • 2 łyżki miodu
                                                                                                • 2 łyżki masła
                                                                                                  • 1 opakowanie kiełków
                                                                                                    • 100 g prażonego słonecznika
                                                                                                      • Sól i pieprz
                                                                                                        • Duży dobry chleb żytni na zakwasie (1,5 kg)
                                                                                                          • Płatki soli Malton
                                                                                                            • Oliwa z oliwek
                                                                                                              • Kwiaty jadalne kolorowe

                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                1. Dynię pokrój na grusze kawałki przypominając kostkę. Następnie polej oliwą, dopraw solą i pieprzem i piecz w piecu w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
                                                                                                                  1. Na patelni rozgrzej masło i grilluj grzanki z pieczywa, aż będą chrupiące. Na grzankę wyłóż ricottę. Ułóż pieczoną dynię. Oprósz sola i pieprzem. Całość polej miodem i udekoruj kiełkami.

                                                                                                                    Pasta z pieczonej dyni - przepis

                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                    • 400 g pieczonej dyni hokkaido
                                                                                                                      • 4 papryki czerwone pieczone
                                                                                                                        • 1 cebula biała
                                                                                                                          • 4 ząbki czosnku
                                                                                                                            • 1 łyżeczka oregano
                                                                                                                              • 1 łyżeczka papryki ostrej
                                                                                                                                • Sól i pieprz

                                                                                                                                  Dodatki:

                                                                                                                                  • 1 duży bochenek chleba na zakwasie – ile?
                                                                                                                                    • Kiełki rzodkiewki
                                                                                                                                      • Prażone pestki dyni

                                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                                        1. Dynię podziel na mniejsze kawałki, wyłóż na papier do pieczenia razem z czosnkiem w ząbkach oraz papryką. Składniki olej oliwą z oliwkę i wstaw do pieca na 180 stopni na 40 minut.
                                                                                                                                          1. Usuń skórkę z papryki i dyni. Przełóż do naczynia. Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na patelni, aż zyska pięknego koloru. Dodaj do dyni.
                                                                                                                                            1. Pieczone warzywa wystudzić należy, następnie blendujemy na gładką masę. Dodaj przyprawy i dopraw do smaku solą i pieprzem.
                                                                                                                                              1. Serwuj schłodzone na pieczywo.

                                                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                                                Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                                                                Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana