Co zrobić z dyni? Poznaj najlepsze przepisy, w których króluje dynia!

Dania z dyni
Przepisy na dania i przetwory z dyni
Źródło: istetiana/Getty Images
Dynia ma w sobie ogromny potencjał kulinarny, a właśnie teraz trwa na nią sezon, więc jest najpyszniejsza. Z tego warzywa, kojarzącego się ze świętem Halloween, wyczarować można wiele pyszności. W kuchni Dzień Dobry TVN znajdziesz całe mnóstwo przepisów na dania z dyni - zupy, przetwory, mus, ciasta, kopytka i wiele innych.

Mus dyniowy/puree z dyni - przepis

Ponieważ zima zbliża się wielkimi krokami, zaczniemy od przepisów na przetwory z dyni. Wielu z Was zastanawia się na pewno, co zrobić z miąższu dyni. Można z niego przygotować najlepszy przecier - mus lub puree, które przechowuje się w słoikach. Taki przecier jest idealną bazą do wszelkiego rodzaju zup, ciast, sosów. A jeśli przygotujemy go więcej, posłuży nam przez całą zimę!

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Myjemy dynię, przekrawamy ją na pół. Pozbywamy się pestek.
    1. Wykładamy blachę pergaminem, a następnie układamy na niej dynię.
      1. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Wstawiamy naszą dynię do piekarnika. Pieczemy warzywo około 30-40 minut. Kontrolujemy na bieżąco, czy dynia jest wystarczająco miękka.
        1. Wyjmujemy dynię z piekarnika, studzimy. Kroimy warzywo na mniejsze kawałki, a następnie blendujemy.
          1. Gotowe puree z dyni przekładamy do słoików. Następnie słoiki umieszczamy w garnku przeznaczonym na przetwory. Gdy woda w garnku się zagotuje, pasteryzujemy puree przez około dwadzieścia minut.
            1. Gdy nasze przetwory są gotowe, możemy poprzekładać je do foliowych torebek lub słoików, a następnie zamrozić.
              Dynia - smak jesieni
              Źródło: Dzień Dobry TVN

              Dżem z dyni - przepis

              Składniki:

              • miąższ z dyni, około 2 kg,
                • cytryna,
                  • 4 duże pomarańcze,
                    • około 300 g cukru białego,
                      • około 150 g cukru brązowego,
                        • sok z połówki cytryny,
                          • skórka pomarańczowa,
                            • łyżeczka imbiru,
                              • odrobina gałki muszkatołowej,
                                • łyżeczka cynamonu.

                                  Przygotowanie:

                                  1. Obieramy warzywo ze skórki, usuwamy pestki, środek kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wszystko wkładamy do garnka.
                                    1. Dynię posypujemy oboma rodzajami cukru, po czym odkładamy warzywo na około trzy godziny (chodzi o to, by dynia wypuściła sok).
                                      1. Wyciskamy sok z cytryny, a ze sparzonej pomarańczy ścieramy skórkę.
                                        1. Resztę cytryny i pomarańczy kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka z dynią.
                                          1. Dodajemy skórkę z pomarańczy, a następnie wsypujemy podane w przepisie przyprawy.
                                            1. Gotujemy dynię na wolnym ogniu.
                                              1. Gdy dynia zgęstnieje, przerywamy gotowanie i przekładamy dżem do słoików. Koniecznie muszą być wyparzone. Ustawiamy słoiki z dżemem wiekiem do dołu i nakrywamy ściereczkami lub kocem.

                                                Ciasto z dyni - przepis

                                                Dla wielu ciasto z dyni to, obok ciasta marchewkowego, jeden z najlepszych jesiennych wypieków. Ciasto dyniowe jest bardzo lekkie, puszyste, a zarazem łatwe do wykonania. Z pewnością umili nam niejeden długi, jesienny wieczór. Oto jeden z naszych przepisów na ciasto z dyni.

                                                Składniki:

                                                • miąższ z dużej dyni,
                                                  • około 2 szklanek mąki,
                                                    • 3 jaja,
                                                      • szklanka cukru pudru,
                                                        • łyżka stołowa cynamonu,
                                                          • pół szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
                                                            • szczypta sody oczyszczonej,
                                                              • 15 g cukru wanilinowego,
                                                                • bakalie (orzechy, rodzynki, migdały - do wyboru).

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  1. Ubijamy jaja z cukrem pudrem.
                                                                    1. Dodajemy do naszej masy cukier wanilinowy, cynamon, olej, mąkę. Blendujemy wszystko na gładką masę.
                                                                      1. Dodajemy następnie miąższ z dyni oraz wybrane przez nas bakalie. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.
                                                                        1. Wykładamy masę do średniej wielkości formy lub tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
                                                                          1. Nagrzewamy piekarnik, ustawiając temperaturę 180 stopni. Pieczemy ciasto około 40 minut. W międzyczasie kontrolujemy, czy nasz wypiek jest gotowy.
                                                                            1. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy bakaliami.

                                                                              Przepisy na dania z dyni - co jeszcze można niej zrobić?

                                                                              1. Przepis na dyniowy irish cream. Sprawdź, jak łatwo go zrobić!
                                                                                1. Sernik dyniowy według przepisu Ani Starmach
                                                                                  1. Dynia w słoikach na zimę. Prosty przepis na pyszny mus
                                                                                    1. Domowe kopytka dyniowe z masłem rozmarynowym
                                                                                      1. Dynia na śniadanie i na obiad. Przepisy Samar Khanafer
                                                                                        1. Dżem z pigwy i dyni. Poznaj prosty przepis na konfiturę do mięs i deserów
                                                                                          1. Kuchnia pod znakiem dyni według Sebastiana Olmy
                                                                                            1. Kuchnia pod znakiem dyni. Sprawdź przepisy Rafała Zaręby
                                                                                              1. Gulasz z dyni i ciecierzycy
                                                                                                1. Dyniowe curry - przepis

                                                                                                  Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: istetiana/Getty Images

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości