Dynia dyni nierówna. Jaką wybrać na zupę, a jaką do makaronu?

dynia
Co zrobić z dyni? Przepis Darii Ładochy
Źródło: Getty Images
Mamy już wrzesień, a zatem idzie jesień i rozpoczyna się sezon na dynie. Ich rodzajów jest multum, jednak która nadaje się najlepiej na zupę, a która na pastę czy do makaronu? Jak przyrządzić dyniową w wersji klasycznej oraz premium? W kuchni Dzień Dobry TVN pokazała to Daria Ładocha. Sprawdź przepis.

Dynia - wskazówki praktyczne od Darii Ładochy

  • Hokkaido – używaj bez obierania; świetna do kremowych zup i pieczonych plastrów.
  • Piżmowa (Butternut) – sprawdza się we wszystkim: od zup przez ciasta po przetwory. Można piec ze skórką
  • Zwyczajna – uniwersalna, choć mniej słodka; idealna do zup, sosów i przetworów
  • Makaronowa – ciekawa alternatywa dla makaronu; delikatna i lekka
  • Prowansalska – najlepsza do słodkich przygotowań, intensywnie aromatyczna.
  • Żołędziowa – estetyczna do zapiekania i nadziewania
  • Olbrzymia – jeśli masz dużo miejsca i czasu – na puree, paszę lub większe potrawy

Zupa dyniowa klasyczna i premium

Składniki na zupę dyniową:

  • średnia dynia Hokkaido lub piżmowa (ok. 1,2 kg – skórka Hokkaido jest jadalna!)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek świeżego imbiru (ok. 3–4 cm)
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu lub gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sok z 1 pomarańczy

Do podania:

  • prażone orzechy nerkowca
  • olej (do smażenia szałwii)
  • odrobina jogurtu naturalnego
  • plasterek pomarańczy

Przygotowanie:

Dynię umyj, przekrój na pół, usuń pestki. Pokrój na kawałki (Hokkaido nie trzeba obierać; piżmową – tak). Na oleju podsmaż posiekaną cebulę, czosnek, starty imbir i chili. Dodaj przyprawy: kurkumę, cynamon/gałkę. Podsmaż chwilę, aż przyprawy uwolnią aromat.

Dodaj kawałki dyni i wymieszaj. Wlej bulion, przykryj i gotuj na średnim ogniu ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka. Wlej mleko kokosowe, dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze kilka minut. Zmiksuj wszystko na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Krem przelej do misek, udekoruj kroplą jogurtu, plastrem pomarańczy i prażonymi orzechami.

Do wersji premium dodaj prażone krewetki lub grzanki z serem pleśniowym.

Składniki na zupę dyniową deluxe:

  • bagietka
  • 500 g krewetek szarych bez pancerzyków
  • ser pleśniowy
  • ser gorgonzola
  • pomidorki koktajlowe
  • pesto czerwone
  • sos sojowy
  • kolendra
  • dodatkowa pomarańcza
  • kiełki słonecznika
  • suszone pomidory w oleju
podziel się:

Pozostałe wiadomości