Idealne śniadanie do szkoły i pracy, które zmieści się w lunchboxie 

Idealne śniadanie do szkoły i pracy, które zmieści się w lunchboxie 
Pożywne śniadania do pracy i szkoły
Źródło: Dzień Dobry TVN
Marieta Marecka pokazała, jak przygotować pożywne śniadanie dla dzieci i dorosłych. Na stole w kuchni Dzień Dobry TVN pojawiły się: tortilla brokułowa, naleśniki z warzywami w formie wrapów, placuszki warzywne z twarożkiem, a także miks warzyw z nugettsami w ziarenkach.

Tortilla brokułowa

Tortilla brokułowa
Tortilla brokułowa
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 3 ugotowane ziemniaki
  • mały brokuł
  • 1/2 cebuli
  • oliwa
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 8 jaj
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki ulubionych ziół lub mieszanki ziół
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ogórki gruntowe
  • kilka mini marchewek
  • 3 łyżki jogurtu gęstego, naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 200 g malin

Przygotowanie:

Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, blanszujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i hartujemy. Ugotowane ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy drobno. Na średniej wielkości patelnię wlewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i podsmażamy aż zrobi się szklista. Dodajemy ziemniaki, krótko podsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dorzucamy brokuły i kukurydzę, równo rozkładamy na patelni. Jaja ubijamy krótko widelcem lub rózgą, do połączenia. Wylewamy na warzywa na patelni, zmniejszamy gaz do minimum i przykrywamy patelnię. Co jakiś czas zaglądamy na spód omletu, lekko go podnosząc łopatką, czy nie brązowieje zbyt mocno.

Podgrzewamy piekarnik do 200 st. C i jak dół tortilli się zetnie, wstawiamy całość do pieca. Podpiekamy do czasu, aż wierzch ładnie się zetnie i zarumieni. Tortillę kroimy jak lekko przestygnie. W miseczce łączymy jogurt, majonez, paprykę i odrobinę soli. Ogórki obieramy i kroimy w słupki, marchewki myjemy, podobnie pomidorki.

Układamy porcję tortilli w pojemniku, dodajemy mały pojemniczek z sosem, dorzucamy pokrojone warzywa i maliny. Tortilla świetnie smakuje i na ciepło, i na zimno. Można ją przygotować dzień wcześniej i spakować do lunch box’u rano.

Naleśniki z warzywami w formie wrapów

Naleśniki z warzywami w formie wrapów
Naleśniki z warzywami w formie wrapów
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

Ciasto:

  • 500 ml mleka
  • ok. 1 szkl. mąki orkiszowej
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy

Dodatkowo:

  • liście dowolnych sałat
  • kilka plastrów dobrej szynki
  • 2 pomidory
  • 1/2 awokado
  • 4 łyżki lekkiego twarożku, np. śmietankowego do pieczywa
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryczki zielonej
  • garść migdałów
  • jabłko
  • gruszka

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto na naleśniki, mieszamy ze sobą składniki mikserem lub rózgą, tak by pozbyć się grudek mąki i ew. regulujemy gęstość ciasta, dosypując więcej mąki lub dolewając wodę, jeśli wyjdzie zbyt gęste. Odstawiamy ciasto na min. 15 min. Następnie na lekko posmarowanej olejem patelni smażymy cienkie naleśniki.

Na drugi dzień smarujemy każdy naleśnik serkiem, układamy liście sałaty, szynkę, plastry pomidorów i plasterki awokado, zwijamy ściśle, przekrawamy na pół i układamy w lunch boxie. Dodajemy osobno migdały i pokrojone papryki, jabłka i gruszki.

Placuszki warzywne z twarożkiem

Placuszki warzywne z twarożkiem
Placuszki warzywne z twarożkiem
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 2 cukinie
  • ząbek czosnku
  • marchew
  • duży ugotowany ziemniak
  • łyżeczka ulubionych suszonych ziół
  • łyżka poszatkowanego koperku
  • sól
  • olej rzepakowy
  • 2 jaja
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • kilka łyżek mleka
  • ok. 150-200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 150 g twarogu chudego
  • 2 duże łyżki gęstego jogurtu naturalnego, np. bałkańskiego
  • 4 rzodkiewki
  • pomidor obrany ze skórki
  • opcjonalnie: szczypiorek
  • kilka śliwek
  • 2 ogórki gruntowe

Przygotowanie:

Cuknie kroimy na pół i wydrążamy pestki, następnie ścieramy je na grubej tarce, solimy, dokładnie mieszamy sól z cukinią i odstawiamy, aż puści sok. Odciskamy wiórki cukinii, najlepiej przekładając ją na lnianą ściereczkę i mocno ściskamy, tak by wycisnąć jak najwięcej soku. Do cukinii ścieramy marchew, ugotowanego ziemniaka, dodajemy koperek, zioła, ziarna słonecznika, czosnek, skórkę z cytryny. Mieszamy dokładnie, dodajemy jaja i mleko, mieszamy, na koniec dosypujemy proszek do pieczenia i stopniowo dodajemy mąkę. Przygotowujemy gęste i zwarte ciasto. Na rozgrzanym oleju smażymy partiami małe placuszki, odsączamy je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Rzodkiewki kroimy drobno, ale nie ścieramy na tarce. Twaróg rozgniatamy z jogurtem i solą, pomidora obieramy ze skórki, filetujemy, pozbywając się nasion i soku, kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy ze sobą twarożek, rzodkiewki, pomidora i ew. drobno poszatkowany szczypiorek. Do śniadaniówki pakujemy kilka sztuk placuszków, dodajemy przygotowany twarożek oraz pokrojone ogórki i śliwki przekrojone na pół.

Miks warzyw z nugettsami w ziarenkach

Miks warzyw z nugettsami w ziarenkach
Miks warzyw z nugettsami w ziarenkach
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 duże jaja
  • 2 łyżki mleka
  • mieszanka ziarenek: np. siemię lniane, sezam w dwóch kolorach, złoty len, babka płasznik
  • słodka papryka
  • 1/2 zielonej cukinii
  • 1/2 żółtej cukinii
  • zielona papryka
  • czerwona papryka
  • 1/2 ugotowanego brokułu
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • łyżeczka dobrego octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku w łupinkach
  • miks dowolnych sałat
  • 200 g pomidorków koktajlowych, kolorowych
  • 200 g malin
  • 200 g borówek
  • 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego
  • sól, pieprz
  • oliwa i olej do smażenia

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka dzielimy na porcje, kroimy w grubsze paski. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Obtaczamy w mące, następnie w jajku rozkłóconym z mlekiem i na koniec w mieszance ziarenek. Smażmy na rozgrzanym oleju na złoto.

Cukinie i papryki kroimy w podłużne paski, dorzucamy do nich brokuł pokrojony w mniejsze kawałki. Doprawiamy papryką wędzoną, kuminem, rozmarynem, tymiankiem i solą. Skrapiamy oliwą, następnie rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią warzywa wraz z nieobranymi ząbkami czosnku. Podsmażamy, aż warzywa lekko zmiękną, nie robimy tego zbyt długo. Na drugi dzień pakujemy do lunch boxu’u liście sałat, na które układamy warzywa i lekko je skrapiamy octem, układamy na nie nuggetsy i pomidorki przekrojone na pół. Osobno pakujemy maliny i borówki oraz kromki pieczywa.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości