Zapraszamy na imprezę urodzinową! Wyjątkowe dania serwuje Piotr Kucharski

Dania na imprezę urodzinową. Przepisy Piotra Kucharskiego
Przekąski Kucharskiego na imprezę urodzinową
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dzień Dobry TVN kończy 20 lat. Z tej okazji w naszej kuchni pojawiły się imprezowe dania: wielki urodzinowy burger, tosty z ricottą i brzoskwiniami, faszerowane pomidory oraz smakowe kukurydze. Sprawdź niezwykłe przepisy Piotra Kucharskiego.

Wielki urodzinowy burger

Składniki:

  • bułeczki
  • 280 ml mleka
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 400-450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • sezam
  • Dodatki:
  • 800 g mielonej wołowiny
  • sól i pieprz
  • 100 g sera cheddar
  • 1 pomidor bawole serce
  • korniszony
  • sałata rzymska

Sposób przygotowania:

W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier. Dodać mąkę i sól, wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i zagnieść ciasto przez 5-6 minut. Po tym czasie, dalej wyrabiając, dodawać pokrojone w kostkę masło i dalej wyrabiać około 5-6 minut, aż ciasto będzie sprężyste i sztywne. Ciasto przełożyć z powrotem do miski zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość na około 1,5 godziny.

Ciasto podzielić na 9 części. Każdą zaokrąglić i ułożyć w tortownicy tak, żeby bułki były od siebie w 1 cm odległości. Zostawić do wyrośnięcia na 40 minut.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Wsadzić blachę do piekarnika i piec około 2-22 minuty.

W tym czasie podsmażyć przez chwilę mięso na patelni, solidnie je przyprawiając solą i pieprzem. Pokroić pomidory i korniszony na plastry.

Upieczone bułki przekroić w całości na połowę. Na spód nałożyć mięso i posypać serem. Jeszcze przez chwilę podpiec żeby rozpuścił się ser. Następnie nałożyć resztę składników.

burger
Wielki urodzinowy burger
burger
Źródło: Michał Woźniak/East News

Tosty z ricottą i brzoskwiniami

Składniki:

  • 500 g dojrzałych brzoskwiń
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 jasny chleb na zakwasie
  • oliwa z oliwek
  • 400 g ricotty
  • listki mięty i bazylii do podania

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie podzielić na ósemki i przełożyć do miski, zalać octem i winem, dodać cukry i dokładnie wymieszać. Odstawić do zamarynowania.

Pieczywo pokroić na kromki i skropić oliwą z oliwek. Ułożyć na blaszce i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC na 10 minut.

Brzoskwinie odcedzić, ułożyć na blaszce i również wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na 10 minut.

Marynatę przełożyć do rondelka i zredukować do konsystencji gęstego sosu.

Grzanki posmarować ricottą, na górę ułożyć podpieczone brzoskwinie, polać sosem i udekorować listkami ziół.

Tosty
Tosty z ricottą i brzoskwiniami
Tosty
Źródło: Michał Woźniak/East News

Faszerowane pomidory

Składniki:

  • 6 malinowych pomidorów średniej wielkości
  • 400 g kremowego serka do kanapek
  • 150 g dojrzałego sera cheddar
  • 50 g oliwek
  • 3 łyżki kaparów
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz
  • pęczek bazylii
  • 100 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Następnie odciąć spód i delikatnie wybrać środek.

Kremowy serek wymieszać ze startym na tarce cheddarem, posiekanymi oliwkami, kaparami i śmietaną. Przyprawić pieprzem. Otrzymanym farszem napełnić pomidory i ułożyć na talerzu.

Oliwę zmiksować z bazylią, żeby powstała gęsta pasta. Pomidory polać sosem.

Smakowe kukurydze

Składniki:

  • 8 kolb kukurydzy
  • sól i cukier do gotowania
  • 100 g majonezu
  • 200 g gęstej śmietany
  • zioła: szczypiorek, pietruszka, koperek, kolendra
  • 1 łyżka pieprzy kajeńskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • skórka otarta z jednej limonki
  • 100 g zmielonego parmezanu
  • patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Kukurydzę ugotować w posolonej i lekko osłodzonej wodzie. Następnie osuszyć (część kolb można lekko opalić palnikiem cukierniczym - da lekko dymny, ogniskowy smak) i pokroić każdą kolbę na trzy kawałki. Majonez wymieszać ze śmietaną. Zioła posiekać i wymieszać ze sobą. Pieprz wymieszać z papryką oraz skórką z limonki.

Każdy kawałek kukurydzy nabić na kawałek patyczka do szaszłyków. Najpierw delikatnie obtoczyć w majonezie ze śmietaną, a następnie w jednej z posypek. Dodatkowo kolby po obtoczeniu w parmezanie można delikatnie przypalić palnikiem, żeby ser się stopił.

kukurydza
Smakowe kukurydze
kukurydza
Źródło: Michał Woźniak/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości