Wielki urodzinowy burger
Składniki:
- bułeczki
- 280 ml mleka
- 10 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 400-450 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 50 g masła
- sezam
- Dodatki:
- 800 g mielonej wołowiny
- sól i pieprz
- 100 g sera cheddar
- 1 pomidor bawole serce
- korniszony
- sałata rzymska
Sposób przygotowania:
W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier. Dodać mąkę i sól, wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i zagnieść ciasto przez 5-6 minut. Po tym czasie, dalej wyrabiając, dodawać pokrojone w kostkę masło i dalej wyrabiać około 5-6 minut, aż ciasto będzie sprężyste i sztywne. Ciasto przełożyć z powrotem do miski zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość na około 1,5 godziny.
Ciasto podzielić na 9 części. Każdą zaokrąglić i ułożyć w tortownicy tak, żeby bułki były od siebie w 1 cm odległości. Zostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Wsadzić blachę do piekarnika i piec około 2-22 minuty.
W tym czasie podsmażyć przez chwilę mięso na patelni, solidnie je przyprawiając solą i pieprzem. Pokroić pomidory i korniszony na plastry.
Upieczone bułki przekroić w całości na połowę. Na spód nałożyć mięso i posypać serem. Jeszcze przez chwilę podpiec żeby rozpuścił się ser. Następnie nałożyć resztę składników.
Tosty z ricottą i brzoskwiniami
Składniki:
- 500 g dojrzałych brzoskwiń
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 100 ml białego wina
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 1 jasny chleb na zakwasie
- oliwa z oliwek
- 400 g ricotty
- listki mięty i bazylii do podania
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie podzielić na ósemki i przełożyć do miski, zalać octem i winem, dodać cukry i dokładnie wymieszać. Odstawić do zamarynowania.
Pieczywo pokroić na kromki i skropić oliwą z oliwek. Ułożyć na blaszce i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC na 10 minut.
Brzoskwinie odcedzić, ułożyć na blaszce i również wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na 10 minut.
Marynatę przełożyć do rondelka i zredukować do konsystencji gęstego sosu.
Grzanki posmarować ricottą, na górę ułożyć podpieczone brzoskwinie, polać sosem i udekorować listkami ziół.
Faszerowane pomidory
Składniki:
- 6 malinowych pomidorów średniej wielkości
- 400 g kremowego serka do kanapek
- 150 g dojrzałego sera cheddar
- 50 g oliwek
- 3 łyżki kaparów
- 3-4 łyżki śmietany
- 4 ząbki czosnku
- pieprz
- pęczek bazylii
- 100 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Następnie odciąć spód i delikatnie wybrać środek.
Kremowy serek wymieszać ze startym na tarce cheddarem, posiekanymi oliwkami, kaparami i śmietaną. Przyprawić pieprzem. Otrzymanym farszem napełnić pomidory i ułożyć na talerzu.
Oliwę zmiksować z bazylią, żeby powstała gęsta pasta. Pomidory polać sosem.
Smakowe kukurydze
Składniki:
- 8 kolb kukurydzy
- sól i cukier do gotowania
- 100 g majonezu
- 200 g gęstej śmietany
- zioła: szczypiorek, pietruszka, koperek, kolendra
- 1 łyżka pieprzy kajeńskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- skórka otarta z jednej limonki
- 100 g zmielonego parmezanu
- patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
Kukurydzę ugotować w posolonej i lekko osłodzonej wodzie. Następnie osuszyć (część kolb można lekko opalić palnikiem cukierniczym - da lekko dymny, ogniskowy smak) i pokroić każdą kolbę na trzy kawałki. Majonez wymieszać ze śmietaną. Zioła posiekać i wymieszać ze sobą. Pieprz wymieszać z papryką oraz skórką z limonki.
Każdy kawałek kukurydzy nabić na kawałek patyczka do szaszłyków. Najpierw delikatnie obtoczyć w majonezie ze śmietaną, a następnie w jednej z posypek. Dodatkowo kolby po obtoczeniu w parmezanie można delikatnie przypalić palnikiem, żeby ser się stopił.
Zobacz także:
- Te orzechy stały się hitem na całym świecie. Oto cała prawda o pistacjach
- Pistacje – jakie mają wartości odżywcze? Sprawdź, jak wykorzystać je w kuchni
- Niebanalne dania z pistacjami: sernik, makaron z pesto i pieczony bakłażan
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News