W naszej kuchni przyrządzili naleśnikową różę, wytrawne naleśniki z borowikami, naleśniki z owocami na słodko, a także naleśniki według przepisu Beaty Byliny. Przepisy poniżej.
Naleśnikowa róża
Składniki na ciasto:
- 600 g mleka,
- 4 jajka,
- 50 g cukru,
- 250 g mąki,
- szczypta soli,
- 50 g rozpuszczonego masła,
- 50 g soku z buraków.
Składniki na krem:
- 400 g śmietany 30% (do ubicia),
- 100 g cukru,
- laska wanilii (ziarenka).
Składniki na konfiturę:
- 150 g malin,
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
- odrobina soku z cytryny.
Przygotowanie:
W dużej misce ubij jajka z cukrem i szczyptą soli. Dodaj mleko i (opcjonalnie) odrobinę wody gazowanej, cały czas mieszając. Stopniowo dodawaj mąkę, aby uniknąć grudek. Dodaj roztopione masło i sok z buraków, a potem dokładnie wymieszaj. Przecedź ciasto przez sito. Smaż naleśniki na nieprzywierającej patelni. Odstaw do ostygnięcia.
Następnie ubij schłodzoną śmietanę z cukrem i ziarenkami wanilii na sztywny krem. Później gotuj maliny z cukrem do miękkości. Dodaj skrobię rozpuszczoną w odrobinie soku z cytryny. Gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia.
Posmaruj każdy naleśnik cienką warstwą konfitury i kremu. Pierwszy naleśnik zwiń w ciasny rulon, następnie owiń go kolejnym naleśnikiem, tworząc efekt różyczki. Powtarzaj do wykorzystania wszystkich naleśników. Wstaw do lodówki na kilka godzin przed podaniem.
Wytrawne naleśniki z borowikami
Składniki na ciasto:
- 5 jajek,
- łyżeczka soli,
- 10 g cukru,
- 180 g mąki,
- 500 ml mleka,
- 100 g masła.
Składniki na nadzienie:
- 250 g borowików,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz do smaku,
- pęczek natki pietruszki,
- 400 g ricotty,
- 2 łyżki startego parmezanu.
Dodatkowo: oliwa z pierwszego tłoczenia (do smażenia),
Przygotowanie:
Jajka wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj rozpuszczone, ciepłe masło oraz mąkę. Mieszaj do połączenia składników, a na końcu dodaj ciepłe mleko i dobrze wymieszaj. Smaż naleśniki na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni.
Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni podsmaż posiekany czosnek na oliwie. Dodaj borowiki, sól i pieprz. Smaż do odparowania wody. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Odstaw. Ricottę odsącz, wymieszaj z parmezanem i szczyptą soli. Dodaj wystudzone grzyby.
Na połowie każdego naleśnika rozsmaruj porcję nadzienia. Złóż naleśnik na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym papierem do pieczenia. Opcjonalnie posyp startym serem. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.
Naleśniki z owocami na słodko
Składniki na ciasto:
- 5 jajek,
- 75 g cukru,
- 10 g cukru waniliowego,
- 180 g mąki,
- 500 ml mleka,
- 100 g masła.
Składniki na nadzienie:
- 300 g białego sera,
- 2 łyżki śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- skórka otarta z 1/2 cytryny,
- 500 g truskawek.
Dodatki:
- masło do przysmażenia,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Jajka połącz z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj rozpuszczone, ciepłe masło i mąkę. Wymieszaj do gładkości. Wlej ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
Ser wymieszaj ze śmietanką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój na kawałki.
Posmaruj naleśniki masą serową, dodaj owoce, zwiń w ruloniki. Przed podaniem przysmaż naleśniki na odrobinie masła. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Naleśniki według Beaty Byliny
Składniki:
- mleko,
- woda gazowana,
- mąka pszenna,
- olej,
- jajka,
- śmietana 18% lub 30%,
- sól, cukier,
- owoce świeże: truskawki, banany, jagody,
- owoce z puszki: brzoskwinie, ananasy,
- polewa czekoladowa,
- mascarpone.
Przygotowanie:
Przesiej mąkę do dużej miski, aby uniknąć grudek. Stopniowo dodawaj mleko, wodę, jajka, sól oraz cukier. Całość zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj pół szklanki wrzątku i wymieszaj. Dolej 20 ml oleju i ponownie wymieszaj. Odstaw ciasto naleśnikowe na 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie usmaż naleśniki na dobrze rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni.
Umyj świeże owoce i pokrój je na mniejsze kawałki. Połącz mascarpone ze śmietaną i lekko zblenduj. Dodaj owoce do masy i wymieszaj - farsz powinien być stabilny. Napełnij naleśniki farszem, zawiń i polej śmietaną oraz/lub polewą czekoladową.
Zobacz także:
- Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Czym je nadziać? Sprawdź najlepsze przepisy
- Wiosenne naleśniki na słodko i słono. Przepisy Bartka Boratyna
- Masz ochotę na naleśniki? Z tymi przepisami nigdy ci się nie znudzą
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Bartek Boratyn, Beata Bylina
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News