Naleśniki Bartka Boratyna i Beaty Byliny. Cztery przepisy, które warto znać

Naleśniki Bartka Boratyna i Beaty Byliny. Cztery przepisy, które warto znać
Źródło: Dzień Dobry TVN
Porady i triki na najlepsze naleśniki
Porady i triki na najlepsze naleśniki
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni DDTVN zaczynamy tydzień od spełnionych marzeń i... zapachu smażonych naleśników! Beata Bylina, mama rapera Edzia, w końcu zrealizowała swoje kulinarne pragnienie i zaprezentowała naszym widzom swój ukochany przepis na naleśniki - prosto z serca i domowego zeszytu. Towarzyszył jej Bartek Boratyn, który pokazał aż trzy pomysłowe odsłony tego kulinarnego klasyka.

W naszej kuchni przyrządzili naleśnikową różę, wytrawne naleśniki z borowikami, naleśniki z owocami na słodko, a także naleśniki według przepisu Beaty Byliny. Przepisy poniżej.

Naleśnikowa róża

Naleśnikowa róża
Naleśnikowa róża
Naleśnikowa róża
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki na ciasto:

  • 600 g mleka,
  • 4 jajka,
  • 50 g cukru,
  • 250 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 50 g rozpuszczonego masła,
  • 50 g soku z buraków.

Składniki na krem:

  • 400 g śmietany 30% (do ubicia),
  • 100 g cukru,
  • laska wanilii (ziarenka).

Składniki na konfiturę:

  • 150 g malin,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • odrobina soku z cytryny.

Przygotowanie:

W dużej misce ubij jajka z cukrem i szczyptą soli. Dodaj mleko i (opcjonalnie) odrobinę wody gazowanej, cały czas mieszając. Stopniowo dodawaj mąkę, aby uniknąć grudek. Dodaj roztopione masło i sok z buraków, a potem dokładnie wymieszaj. Przecedź ciasto przez sito. Smaż naleśniki na nieprzywierającej patelni. Odstaw do ostygnięcia.

Następnie ubij schłodzoną śmietanę z cukrem i ziarenkami wanilii na sztywny krem. Później gotuj maliny z cukrem do miękkości. Dodaj skrobię rozpuszczoną w odrobinie soku z cytryny. Gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia.

Posmaruj każdy naleśnik cienką warstwą konfitury i kremu. Pierwszy naleśnik zwiń w ciasny rulon, następnie owiń go kolejnym naleśnikiem, tworząc efekt różyczki. Powtarzaj do wykorzystania wszystkich naleśników. Wstaw do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

Wytrawne naleśniki z borowikami

Wytrawne naleśniki z borowikami
Wytrawne naleśniki z borowikami
Wytrawne naleśniki z borowikami
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek,
  • łyżeczka soli,
  • 10 g cukru,
  • 180 g mąki,
  • 500 ml mleka,
  • 100 g masła.

Składniki na nadzienie:

  • 250 g borowików,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 400 g ricotty,
  • 2 łyżki startego parmezanu.

Dodatkowo: oliwa z pierwszego tłoczenia (do smażenia),

Przygotowanie:

Jajka wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj rozpuszczone, ciepłe masło oraz mąkę. Mieszaj do połączenia składników, a na końcu dodaj ciepłe mleko i dobrze wymieszaj. Smaż naleśniki na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni.

Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni podsmaż posiekany czosnek na oliwie. Dodaj borowiki, sól i pieprz. Smaż do odparowania wody. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Odstaw. Ricottę odsącz, wymieszaj z parmezanem i szczyptą soli. Dodaj wystudzone grzyby.

Na połowie każdego naleśnika rozsmaruj porcję nadzienia. Złóż naleśnik na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym, wyłożonym papierem do pieczenia. Opcjonalnie posyp startym serem. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.

Naleśniki z owocami na słodko

Naleśniki z owocami na słodko
Naleśniki z owocami na słodko
Naleśniki z owocami na słodko
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek,
  • 75 g cukru,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 180 g mąki,
  • 500 ml mleka,
  • 100 g masła.

Składniki na nadzienie:

  • 300 g białego sera,
  • 2 łyżki śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • 500 g truskawek.

Dodatki:

  • masło do przysmażenia,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Jajka połącz z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj rozpuszczone, ciepłe masło i mąkę. Wymieszaj do gładkości. Wlej ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni.

Ser wymieszaj ze śmietanką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój na kawałki.

Posmaruj naleśniki masą serową, dodaj owoce, zwiń w ruloniki. Przed podaniem przysmaż naleśniki na odrobinie masła. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Naleśniki według Beaty Byliny

Składniki:

  • mleko,
  • woda gazowana,
  • mąka pszenna,
  • olej,
  • jajka,
  • śmietana 18% lub 30%,
  • sól, cukier,
  • owoce świeże: truskawki, banany, jagody,
  • owoce z puszki: brzoskwinie, ananasy,
  • polewa czekoladowa,
  • mascarpone.

Przygotowanie:

Przesiej mąkę do dużej miski, aby uniknąć grudek. Stopniowo dodawaj mleko, wodę, jajka, sól oraz cukier. Całość zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj pół szklanki wrzątku i wymieszaj. Dolej 20 ml oleju i ponownie wymieszaj. Odstaw ciasto naleśnikowe na 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie usmaż naleśniki na dobrze rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni.

Umyj świeże owoce i pokrój je na mniejsze kawałki. Połącz mascarpone ze śmietaną i lekko zblenduj. Dodaj owoce do masy i wymieszaj - farsz powinien być stabilny. Napełnij naleśniki farszem, zawiń i polej śmietaną oraz/lub polewą czekoladową.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości