Ogórki gruntowe, mięso mielone z łopatki wieprzowej, winogrona bezpestkowe
Składniki na mielonego z serem:
- 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
- pęczek szczypiorku,
- 2-3 ziemniaki,
- duża kajzerka,
- 150 g sera żółtego tartego,
- 6 żółtek,
- przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, kminek mielony,
- olej rzepakowy.
Składniki na sos:
- 200 ml śmietany 18%,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżka chrzanu,
- przyprawy: sól, pieprz czarny, cukier do smaku.
Sposób przygotowania:
Mięso mielone łączymy z namoczoną i odciśniętą kajzerką, żółtkami, siekanym szczypiorkiem. Doprawiamy przyprawami. Ziemniaki kroimy niczym jak na frytki. Mięso dzielimy na części. Na patelnię wysypujemy połowę ziemniaków, wykładamy połowę mięsa, posypujemy serem. Następnie układamy drugą połowę mięsa i pozostałe ziemniaki na wierzch. Po usmażeniu z jednej strony przekładamy na drugą.
Składniki na "ogórki w towarzystwie":
- 500 g ogórków gruntowych,
- papryka świeża,
- pęczek koperku,
- lubczyk świeży,
- pęczek młodej cebuli,
- przyprawy: sól, pieprz czarny grubo mielony, papryka ostra,
- łyżka miodu,
- łyżka musztardy francuskiej
Sposób przygotowania:
Ogórki lekko rozgniatamy, przekładamy do woreczka foliowego. Do ogórków dodajemy paprykę pokrojoną, cebulkę, koper i lubczyk. Sól, pieprz czarny, ostrą paprykę. Woreczek zamykamy, wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Musztardę łączymy z miodem i kilkoma kroplami oleju. Przed podaniem mieszamy z ogórkami.
Składniki na winogrona bezpestkowe na ciepło i zimno:
- 1 kg winogron bezpestkowych,
- 2 jajka,
- 200 ml mleka,
- 200 ml wody,
- 250 g mąki,
- 100 g wiórek kokosowych,
- cukier wanilinowy,
- masło klarowane do smażenia,
- 2 limonki,
- cukier drobny.
Sposób przygotowania:
Z jaj, mąki, wody, mleka, cukru wanilinowego przygotowujemy ciasto jak na naleśniki, grona winogron obtaczamy w cieście, obtaczamy w wiórkach kokosowych i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor. Winogrona łączymy z sokiem i skórką z limonki. Mieszamy i obtaczamy w cukrze. Wstawiamy do zamrażarki.
Papryka świeża, boczek wieprzowy surowy, jajka od kur szczęśliwych
Składniki na boczek wieprzowy w kawałkach:
- 1,5 kg boczku wieprzowego surowego,
- kminek mielony,
- sól, pieprz czarny,
- kolendra mielona.
Sposób przygotowania:
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, pieprzu, liścia laurowego, ziela angielskiego, gorczycy. Kiedy woda się zagotuje, zdejmujemy garnek z kuchenki i do wody wkładamy boczek surowy na ok. 10 minut. Po tym czasie boczek wyjmujemy, nacinamy w paski do skóry. Wszystkie przyprawy łączymy i dokładnie posypujemy zaparzone mięso. Odwracamy skórą do góry. Posypujemy solą i po mniej więcej 30 minutach sól zbieramy nożem. Mięso smarujemy octem jabłkowym i wstawiamy w formie do pieczenia. Dobrze jest do brytfanny dodać 2-3 małe całe cebule. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około godzinę. Wszystko zależy od grubości mięsa.
Składniki na paprykę na ryżu:
- 4 papryki świeże,
- 4 jajka,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 200 g pieczarek,
- natka pietruszki, estragon, szczypiorek,
- sól, pieprz czarny,
- szklanka ryżu,
- ½ szklanki makaronu orzo,
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 150 g sera dojrzewającego tartego,
- olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
Na oleju przesmażamy ryż i makaron surowy kilka minut. Bulion zagotowujemy i dodajemy do mieszanki ryżu i makaronu. Mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczarki przesmażamy na maśle klarowanym, dodajemy szczypiorek, estragon i natkę pietruszki. Papryki przekrawamy na połówki, wydrążamy. Papryki faszerujemy pieczarkami, zalewamy rozkłóconymi jajkami ze śmietaną, solą i pieprzem. Masę umieszczamy w paprykach, posypujemy serem dojrzewającym. Papryki umieszczamy na ryżu. Wstawiamy do pieczenia, temperatura 180 stopni czas około 40 minut.
Filet z indyka, polska kapusta i polskie pomidory cherry
Składniki na indyka w marchewkach i kapuście:
- filet z indyka,
- pęczek młodej marchwi z nacią,
- kapusta młoda,
- 2 cebule,
- 150 g kiełbasy chorizo,
- 200 g pomidorków cherry,
- papryka świeża,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 200 ml śmietanki 36%,
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koper, lubczyk.
Sposób przygotowania:
Indyka najlepiej na noc wstawić do solanki, przyjmując 2 łyżki soli na litr wody. Indyka nakłuwamy cienkim nożem i w każde nakłucie wbijamy młode marchewki. Na oleju przesmażamy porwaną kiełbasę chorizo, dodajemy cebulę i paprykę. Kiedy tylko olej nabierze paprykowego koloru, cebula delikatnie się przyrumieni, dodajemy posiekaną kapustę. Dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy szklanką wody lub bulionu. Na wierzch układamy indyka. Naczynie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do pieczenia, temp. 190 stopni, czas około 1,5 godziny. Kiedy indyk będzie miękki, do kapusty na koniec dodajemy koncentrat, śmietankę i posiekany koperek i lubczyk.
Zobacz także:
- "Kuchnia za dyszkę" - czy to możliwe? Te dania są jednocześnie pyszne i tanie
- Tanie i ziołowe dania Kasi Bukowskiej, czyli gołąbki, zapiekanka cukiniowo-ziołowa, zupa jarzynowa i masło ziołowe
- Kuchnia "tania jak barszcz". Poznaj przepisy Darii Ładochy na obiady do 20 zł
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News