Tanie i ziołowe dania Kasi Bukowskiej, czyli gołąbki, zapiekanka cukiniowo-ziołowa, zupa jarzynowa i masło ziołowe

Źródło: Dzień Dobry TVN
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
Tania i zdrowa - kuchnia ziołowa
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Sezon na jabłka
Sezon na jabłka
Dania z jednego garnka
Dania z jednego garnka
W kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Bukowska, pasjonatka gotowania, przygotowała tanie i zdrowe dania na bazie ziół. Do najczęściej używanych należą: bazylia, oregano, koperek i pietruszka. Po jakie jeszcze warto sięgnąć i jak je wykorzystać? Sprawdź i wypróbuj przepisy na gołąbki bez zawijania, zapiekankę cukiniowo-ziołową, zupę jarzynową z ziołową oliwą oraz masło ziołowe.
Gołąbki bez zawijania
Gołąbki bez zawijania
Gołąbki bez zawijania
Źródło: Mateusz Grochocki/x-news

Gołąbki bez zawijania - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty,
    • 1/2 kg mielonego mięsa z indyka,
      • cebula,
        • 6 łyżek kaszy manny,
          • 100 g ryżu,
            • 4 jajka,
              • łyżeczka mielonej papryki,
                • pęczek koperku,
                  • 10 gałązek świeżego majeranku ,
                    • sól, pieprz,
                      • olej do smażenia.

                        Składniki na sos:

                        • słoiczek koncentratu pomidorowego,
                          • 500 ml passaty pomidorowej,
                            • 1/2 szklanki wody,
                              • łyżeczka ziela angielskiego,
                                • 4-5 listków laurowych,
                                  • 4-5 łyżeczek cukru,
                                    • 1-2 łyżeczki soli,
                                      • świeżo mielony pieprz,
                                        • pęczek koperku.

                                          Sposób przygotowania:

                                          Z poszatkowanej kapusty, mięsa mielonego, posiekanej drobno cebuli, ryżu, jajek, mielonej papryki, posiekanego koperku i majeranku wyrabiamy jednolitą masę. Doprawiamy ją do smaku solą (około 1 łyżeczki) i pieprzem, po czym odstawiamy na około pół godziny. W tym czasie wszystkie składniki sosu poza koperkiem umieszczamy w garnku, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy masa odpoczęła, formujemy z niej około 15 kotletów, które następnie partiami obsmażamy na oleju na dość mocno rozgrzanej patelni. Powinny mocno się zrumienić, ale oczywiście pozostać surowe w środku.

                                          Wszystkie podsmażone gołąbki układamy w jednej warstwie w szerokim naczyniu do zapiekania i zalewamy sosem pomidorowym (możemy usunąć z niego wcześniej ziele angielskie i liście laurowe). Naczynie wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 st. C na około 60-70 minut. Kotlety możemy piec pod przykryciem lub pozostawić je bez przykrycia, by ładnie się przypiekły. Po upieczeniu odstawiamy je na 10 minut, posypujemy obficie posiekanym koperkiem i podajemy z pieczywem lub ziemniakami.

                                          Porada: obsmażone przed pieczeniem kotlety będą miały wyraźniejszy smak i ładniej będą trzymały kształt. Jeśli jednak chcemy, by danie było lżejsze, możemy je po uformowaniu ułożyć w gorącym sosie i dusić pod przykryciem przez około 40 minut.

                                          Zapiekanka cukiniowo-ziołowa
                                          Zapiekanka cukiniowo-ziołowa
                                          Zapiekanka cukiniowo-ziołowa
                                          Źródło: Mateusz Grochocki/x-news

                                          Zapiekanka cukiniowo-ziołowa - przepis krok po kroku

                                          Składniki:

                                          • 3 cukinie,
                                            • 1/3 szklanki oliwy,
                                              • 4 jajka,
                                                • szklanka mąki,
                                                  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
                                                    • pęczek szczypiorku,
                                                      • pęczek bazylii,
                                                        • 2 ząbki czosnku,
                                                          • 1/2 szklanki tartego parmezanu,
                                                            • 1/2 szklanki tartej mozaarelli,
                                                              • sól, świeżo mielony pieprz.

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Cukinię kroimy mandoliną lub nożem na cienkie plasterki. Plasterki wykładamy na ręczniki papierowe i odciskamy nadmiar wilgoci. W dużej misce mieszamy na gładką masę oliwę, jajka, mąkę i proszek do pieczenia, następnie dodajemy pokrojoną cukinię, posiekany szczypiorek i bazylię, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sery parmezan i mozarellę.

                                                                Całość doprawiamy około połową łyżeczki soli i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy bardzo dokładnie, starając się odkleić od siebie posklejane cukinie. Dobrze wymieszaną masę wykładamy do wysmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st. C na około 55-60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z pieca i czekamy około 5-10 minut, zanim zaczniemy kroić zapiekankę.

                                                                Porada: ta zapiekanka będzie pysznym wegetariańskim obiadem lub lunchem, ale jeśli chcemy, możemy wzbogacić ją o np. wędzonego łososia, kawałki pieczonego kurczaka lub plasterki kiełbasy chorizo.

                                                                Zupa jarzynowa z ziołową oliwą
                                                                Zupa jarzynowa z ziołową oliwą
                                                                Zupa jarzynowa z ziołową oliwą
                                                                Źródło: Mateusz Grochocki/x-news

                                                                Zupa jarzynowa z ziołową oliwą - przepis krok po kroku

                                                                Składniki:

                                                                • cebula,
                                                                  • 2 łyżki masła,
                                                                    • 3 łodyżki selera naciowego,
                                                                      • 2 marchewki,
                                                                        • 4 ziemniaki,
                                                                          • 3 liście laurowe,
                                                                            • łyżeczka ziela angielskiego,
                                                                              • łyżeczka kurkumy,
                                                                                • 2 garście żółtej fasolki szparagowej,
                                                                                  • 3-4 szklanki pokrojonej w kostkę dyni,
                                                                                    • 300 g makaronu,
                                                                                      • 3/4 szklanki śmietany 30%,
                                                                                        • łyżka mąki,
                                                                                          • pęczek natki pietruszki,
                                                                                            • pęczek bazylii,
                                                                                              • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
                                                                                                • sól i świeżo mielony pieprz.

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na maśle z łyżeczką soli i cukru, dodajemy posiekane w drobną kosteczkę selera i marchewkę, dalej smażymy. Dodajemy pokrojone ziemniaki, liście laurowe, ziele i kurkumę, wlewamy około 2 litry wody lub bulionu i zaczynamy gotować. Dorzucamy pokrojoną w mniejsze części fasolkę oraz dynię, gotujemy około 15 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Dosypujemy makaron, gotujemy kolejne 5-10 minut (zależy od wielkości makaronu). Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy do gotowej zupy, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta oczywiście dolewamy więcej wody lub bulionu.

                                                                                                  By przygotować ziołową oliwę, siekamy z grubsza zioła i blendujemy je razem z oliwą oraz połową łyżeczki soli, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zupę nalewamy do miseczek, a następnie każdą porcję okraszamy naszą zieloną oliwą.

                                                                                                  Porada: podsmażanie warzyw do zupy (oraz przyprawianie ich w trakcie smażenia solą i cukrem) nadaje im głębszy smak i sprawia, że całe danie staje się smaczniejsze.

                                                                                                  Masło ziołowe
                                                                                                  Masło ziołowe
                                                                                                  Masło ziołowe
                                                                                                  Źródło: Mateusz Grochocki/x-news

                                                                                                  Masło ziołowe - przepis krok po kroku

                                                                                                  Składniki:

                                                                                                  • 100 g miękkiego masła,
                                                                                                    • 2 ząbki czosnku,
                                                                                                      • 1/2 łyżki posiekanego rozmarynu,
                                                                                                        • 1/2 łyżki posiekanego tymianku,
                                                                                                          • 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku,
                                                                                                            • 1/4 łyżeczki startej skórki cytrynowej,
                                                                                                              • sól i świeżo mielony pieprz.

                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                Miękkie masło przekładamy do miski. Przeciskamy przez praskę czosnek, mieszamy dokładnie z masłem, rozmarynem, tymiankiem, szczypiorkiem i skórką cytrynową. Najwygodniej masło rozcierać widelcem, ewentualnie miksować piórami miksera na niskich obrotach. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym wykładamy na kawałek folii spożywczej. Masło owijamy ciasno folią i nadajemy całości kształt cukierka. Chłodzimy w lodówce.

                                                                                                                Porada: masło będzie wspaniale smakować na świeżym, chrupiącym chlebie, ale wspaniale wzbogaci również aromat pieczonych lub gotowanych na parze warzyw lub ryby, doprawi karkówkę z grilla lub stek, nada aromatu ziemniakom czy makaronowi.

                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                Źródło: Katarzyna Bukowska

                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                Pozostałe wiadomości