Cukiniowa lasagna, czyli pyszne zapiekanki Szymona Czerwińskiego w sam raz na obiad

Cukiniowa lasagna, czyli pyszne zapiekanki Szymona Czerwińskiego w sam raz na obiad
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przygotował różnorodne zapiekanki, dzięki którym można zjeść pyszny i pożywny posiłek. Sprawdź jego przepis na lasagne z cukinii.

Cukiniowa lasagna - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 300 g sera mozzarella
  • 100 g sera parmezan
  • 500 g śmietana kwaśna
  • świeże liście bazylii
  • gałązki świeże rozmarynu

Składniki na sos czerwony:

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • duża marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 200 g cienkich plasterków pancetty
  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 200 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 700 g pomidorowej passaty (2 duże butelki)
  • łyżka suszonego oregano
  • łyżka suszonej bazylii
  • łyżka mieszkanka zioła prowansalskie
  • 100 ml mleka
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania cukiniowej lasagnii

  1. Warzywa dokładnie umyj i obetrzyj ze skóry. Marchewkę zetrzyj na tarce, cebule oraz seler naciowy pokrój w kostkę. Pancettę lub boczek pokrój również w kostkę.
  2. W średnim garnku rozgrzej 3-4 łyżki oliwy, następnie dodaj warzywa oraz pancettę i smaż na małym ogniu przez około 20 - 25 minut. Co pewien czas mieszaj, aby się nie przypaliło.
  3. W tym samym czasie na patelni rozpocznij smażenie mięsa wołowego - smaż go tak długo, aż odparuje cała woda, a mięso będzie widocznie przysmażone.
  4. Po tym czasie dodaj do smażonych warzyw mięso, wlej czerwone wino dopraw pieprzem i solą, odparuj alkohol. Dodaj pomidory, oregano oraz poszatkowane lub porwane liście bazylii. Gotuj na małym ogniu przez koło 3 godziny co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Na koniec gotowania dodaj mleko dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
  5. Przygotuj naczynie żaroodporne. Cukinię poszatkuj na jednakowej długości plastry. W naczyniu układaj na przemian cukinie, sos przygotowany, ser żółty oraz śmietanę. Tak przygotuj warstwy, aż do wykorzystania składników. Wierzch posyp serem i wstaw do pieca 180 stopni na 40 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!