Choć cukinia dostępna jest przez cały rok, to w drugiej połowie lata rozpoczyna się jej sezon. Warzywo to nie tylko świetnie sprawdza się na wakacyjnym grillu, ale i do domowych przetworów. Podpowiadamy zatem, co warto przygotować z cukinii, by jej smakiem cieszyć się zimą. Oto nasze najlepsze przepisy na przetwory z cukinii.
Jeśli szukasz pomysłu na ciekawy wypiek, przykładowo na Dzień Dinozaura, cakesicles cukiniowe mogą okazać się świetnym wyborem. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowały go Justyna Łęczycka i Basia Dobrzyńska. Sprawdź przepis.
Sprawdź przepis na lasagne z cukinii Szymona Czerwińskiego z kuchni Dzień Dobry TVN.
Masz ochotę na jesienne warzywa i potrawy? Sprawdź przepis na makaron z cukinią i ricottą z sezonowych jarzyn.
Sezon na pyszne cukinie nadal trwa, dlatego śpieszymy ze świetnym przepisem. Tym razem polecamy plasterki cukinii smażone w panierce. Sprawdź banalnie prosty przepis krok po kroku.
W kuchni Dzień Dobry TVN goszczą zapiekane warzywa sezonowe w wykonaniu Mariety Mareckiej. Sprawdź jej przepis na roladę z cukinii z mięsem, która idealnie sprawdzi się na sycący obiad. Nie pożałujesz.
Sierpień to sezon na nasze polskie papryki. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował swoje pomysły na dania z wykorzystaniem tego warzywa. Sprawdź, jak zrobić sycącą potrawkę śniadaniową, czyli jajka w papryce i cukinii.
W wielu kuchniach latem królują przetwory. Te tradycyjne i bardziej wyszukane, nietypowe. W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem dzielimy się mało popularnym przepisem na pyszny, domowy dżem z cukinii z dodatkiem cytryny.
Masz ochotę na zupę z sezonowych warzyw? Koniecznie wypróbuj kremu z cukinii z bazylią i... kozim serem według przepisu Sebastiana Olmy. Doświadczony kucharz pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować to danie i cieszyć się smakiem świeżych warzyw. Potrawa idealnie sprawdzi się jako przystawka lub obiad.
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościła fasolka szparagowa w roli głównej. Z tej okazji Sebastian Olma pokazał, jak przygotować tartę z fasolką szparagową, cukinią i kurkami. To danie idealnie sprawdzi się jako ciepły obiad i podana na zimno jako przekąska na letnie dni. Sprawdź jego przepis.
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły cukinie. Matteo Brunetti, kucharz i finalista 6. edycji MasterChefa zaprezentował swoje pyszne, włoskie przepisy uwzględniające te warzywa.
Matteo Brunetti, finalista 6. edycji MasterChefa i ambasador kuchni i kultury włoskiej w Polsce, przygotował swoje potrawy w kuchni Dzień Dobry TVN.
Focaccia to włoski, płaski chlebek, który idealnie sprawdzi się jako przekąska, zwłaszcza na garden party. W kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti przygotował wielosmakowe focaccie. Sprawdź, jak je przygotować w trzech wersjach smakowych.
Masz już dość ciągłej monotonii, ale nie wiesz jak odmienić swój jadłospis? Nic łatwiejszego! Warzywa mogą być pyszne, a ich przygotowanie łatwe. Wystarczy tylko odrzucić długie i skomplikowane przepisy na rzecz tych prostych i opartych na naturalnym smaku tego, co oferuje natura. Jednym z takich przepisów jest proponowany przez nas przepis na zapiekankę z cukinii.
Wiele osób lubi smak cukinii i bakłażana, ale nie wiedzą, jak przygotować z nich smaczne i pełne aromatu dania. Okazuje się, że nie jest to trudne. Grzegorz Zawierucha przygotował przepisy na wspaniałe krokiety z cukinią i ziemniakami, moussakę oraz pieczonego bakłażana ze szpinakiem.
Można je nafaszerować, zrobić z nich leczo, zapiekankę, ugotować zupę... Cukinia i bakłażan - mówi się, że to jedne z najbardziej niedocenianych warzyw, jednak ostatnio zdobywają coraz więcej zwolenników. Są zdrowe, niedrogie i, co ważne, łatwo z nich stworzyć szybkie w przygotowaniu dania. Swoimi przepisami na kabaczki i bakłażany w kuchni Dzień Dobry TVN podzielił się Sebastian Olma.
Placuszki z cukinii to pyszna przekąska, która może być podawana zupełnie jak placki ziemniaczane. Są proste w wykonaniu, jednak źle przyrządzone mogą nie być tak chrupiące. Sprawdź nasze sposoby na chrupiące placuszki z cukinii.
Sierpień jest miesiącem, w którym rozpoczyna się trwający do końca lata sezon na cukinię. To właśnie wtedy jest najpyszniejsza i doskonała do przygotowywania wielu różnych potraw. Można ją gotować, smażyć, piec, a nawet jeść na surowo. Właśnie na tę ostatnią formę stawiamy w poniższym przepisie na surówkę z cukinii.
Lato to czas, w którym mamy dostęp do najpyszniejszych, świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Co prawda większość z nich jest dostępna przez cały rok, ale najbardziej wartościowe i intensywne w smaku są właśnie latem. Poniżej znajdziecie 5 warzyw, które warto jeść w sierpniu i kilka przepisów z ich wykorzystaniem.
Bigos z cukinii to świetna alternatywa dla kapusty i ciekawa propozycja na letni obiad. Można go przygotować z mięsem lub bez. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu. Sprawdź przepisy, jak zrobić cukiniowy bigos krok po kroku.
Kabaczek czy cukinia? Kwestia jest sporna. Jedni twierdzą, że to dwa różne warzywa, drudzy natomiast, że tak naprawdę to samo. Postaramy się rozwiać wątpliwości raz na zawsze. A przy okazji polecić kilka przepisów z wykorzystaniem cukinii.
Domowy ketchup z cukinii to zdrowy i pyszny dodatek do przekąsek. Sos ten jest idealny do bezpośredniego spożycia, a także na zimę w formie przetworów. To prosta w wykonaniu alternatywa dla typowego ketchupu pomidorowego.
Lato to czas, kiedy możemy cieszyć się świeżymi warzywami. Można je przyrządzać zarówno na śniadanie czy obiad, jak i kolację. Zobacz, jak w kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka robi hiszpańską tortillę z pomidorami, sałatkę z arbuzem, ziołami i octem balsamicznym oraz cukinię z tymiankiem i słonecznikiem.
Cukinia w swojej klasycznej, kabaczkowej formie to bardzo popularne warzywo na polskich stołach. Jest pyszna, zdrowa i można ją wykorzystać na wiele różnych sposobów. Nadal jednak większość z nas nie wie, że spory potencjał kulinarny posiadają również kwiaty cukinii. Co można z nich przyrządzić? Sprawdź najlepsze pomysły i proste przepisy na kwiaty cukinii.
Wiedzieliście, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku? Daria Ładocha gotuje w naszej kuchni przepisy dla małych i dla dorosłych. Jest i pizza!
Wielu rodziców, wprowadzając nowe produkty do jadłospisu dziecka, korzysta ze słoiczków przeznaczonych dla dzieci lub gotuje oddzielne dania dla malucha. W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Piszczek i Joanna Anger pokazały, że wcale nie jest to konieczne. Wypróbujcie ich przepisy na: biszkopciki, makaron z pesto szpinakowym, burgery rybne, gofry z cukinii i muffinki jaglane.
W naszej kuchni pojawił się Piotr Kucharski w towarzystwie... kabaczków, cukinii i patisonów, z których przygotował m.in.: korzenne ciasto z cukinii oraz, zapiekankę warzywną i tagiatelle z cukinii. Skorzystajcie z przepisów Piotra! Smacznego!
Trwa sezon na cukinię. Warzywo w kuchni Dzień Dobry TVN wykorzystała Daria Ładocha. Blogerka przygotowała szybkie i łatwe potrawy z cukinią w roli głównej. Co powiecie na: cukinię w cieście naleśnikowym, cukinię faszerowaną kaszą gryczaną i suszonymi morelami, zupę warzywną i tagliatelle z cukinii i marchewki?
Kwiaty cukinii są jadalne. To warzywo wcale nie pochodzi z Polski. Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. W jaki sposób można ją przygotować, by potem smacznie ją zjeść ? O tym ekspert Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey. Kiedy jest najlepszy sezon na cukinię?
Makaron pełnoziarnisty z indykiem, mini frittata, makaron z orzechami, jogurtem i rozmarynem oraz zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z dynią, szpinakiem i słonecznikiem. W kuchni Dzień Dobry TVN, pod czujnym okiem Andrzeja Polana, dania na bazie makaronu przygotowywała Gosia Andrzejewicz!