Makaron z cukinią i ricottą - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g makaronu farfalle
- 2 średnie cukinie pokrojone w dużą kostkę
- 2 cytryny
- świeżego tymianku lub łyżka suszonego tymianku
- 4 ząbki czosnku posiekanego
- 200 g sera ricotta
- sól i pieprz do smaku
- oliwa parę łyżek
- odrobina startego parmezanu
Sposób przygotowania makaronu z cukinią i ricottą
- Nastawiamy wodę na makaron i szczodro solimy.
- Wtedy na patelni, na niskim ogniu, smażymy posiekany czosnek, aż będzie aromatyczny.
- Dodajemy cukinię, skórkę z jednej cytryny i sok z dwóch, dodajemy tymianek (jeżeli używamy świeżego, obrywamy listki z gałązek).
- Smażymy całość przez 3-4 minuty. Wtedy makaron powinien już być ugotowany na al dente, dodajemy go na patelnię wraz z wodą z makaronu, dodajemy starty parmezanu, połowę ricotty i energicznie mieszamy by zemulsyfikować sos i dokończyć gotowanie makaronu.
- Serwujemy na talerz, posypujemy skórką z drugiej cytryny i posypujemy pozostałą ricottą.
Zobacz także:
- Makaron nigdy się nie nudzi. Proste i szybkie dania według przepisów Sebastiana Olmy
- Idealny makaron domowy według przepisów Mateo Zielonki
- Idealny makaron przy wyłączonym gazie? Włoski noblista radzi, jak oszczędzać
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Maciej Regulski
podziel się: