Makaron z cukinią i ricottą, czyli jesienna kuchnia Macieja Regulskiego

Makaron z cukinią, kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi na talerzu. Zbliżenie na jedzenie.
Fot. Jasmin Awad EyeEm / Getty Images
Jesień rozgościła się za oknem i na talerzu. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Regulski, zwycięzca 10. edycji MasterChefa, przygotował swoje dania z warzywami dostępnymi o tej porze roku. Sprawdź jego przepis na makaron z cukinią i ricottą.

Makaron z cukinią i ricottą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g makaronu farfalle
  • 2 średnie cukinie pokrojone w dużą kostkę
  • 2 cytryny
  • świeżego tymianku lub łyżka suszonego tymianku
  • 4 ząbki czosnku posiekanego
  • 200 g sera ricotta
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa parę łyżek
  • odrobina startego parmezanu

Sposób przygotowania makaronu z cukinią i ricottą

  1. Nastawiamy wodę na makaron i szczodro solimy.
  2. Wtedy na patelni, na niskim ogniu, smażymy posiekany czosnek, aż będzie aromatyczny.
  3. Dodajemy cukinię, skórkę z jednej cytryny i sok z dwóch, dodajemy tymianek (jeżeli używamy świeżego, obrywamy listki z gałązek). 
  4. Smażymy całość przez 3-4 minuty. Wtedy makaron powinien już być ugotowany na al dente, dodajemy go na patelnię wraz z wodą z makaronu, dodajemy starty parmezanu, połowę ricotty i energicznie mieszamy by zemulsyfikować sos i dokończyć gotowanie makaronu.
  5. Serwujemy na talerz, posypujemy skórką z drugiej cytryny i posypujemy pozostałą ricottą. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości