Szybka Focaccia wielosmakowa z przepisu Matteo Brunettiego

Focaccia z cebulą
Focaccia z cebulą
Źródło: Dzień Dobry TVN
Focaccia to włoski, płaski chlebek, który idealnie sprawdzi się jako przekąska, zwłaszcza na garden party. W kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti przygotował wielosmakowe focaccie. Sprawdź, jak je przygotować w trzech wersjach smakowych. 

Szybka Focaccia wielosmakowa - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 300 g włoskiej mąki 00,
  • 200 g włoskiej mąki manitoba,
  • 300 g wody,
  • 25 g oliwa z oliwek,
  • 20 g sól,
  • 10 g miodu,
  • 5 g suchych drożdży lub 15 g świeżych.

Składniki na pierwszy farsz:

  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • 40 g oliwy z oliwek.

Składniki na drugi farsz:

  • cukinia,
  • mozzarella.

Składniki na trzeci farsz:

  • ziemniak,
  • oregano,
  • świeży rozmaryn.

Sposób przygotowania szybkiej focacci

  1. Do robota kuchennego z hakiem wsypać obie mąki, drożdże, miód i 1/3 wody. Wyrabiać ciasto przez parę minut.
  2. Podczas wyrabiania ciasta wlewać po trochu pozostałą wodę. Gdy ciasto wchłonie całą wodę, dolać oliwę i dalej wyrabiać ciasto aż pochłonie całość.
  3. Dodać sól i dalej wyrabiać ciasto. W robocie powinno to zająć ok. 15 minut.
  4. Wyciągnąć ciasto z miski. Zrobić z niego kulkę i odłożyć do miski. Ciasto przykrywamy folią i pozostawiamy je na 2 godziny.
  5. W międzyczasie kroimy pomidorki na pół i przyprawiamy solą i pieprzem. Cukinię kroimy w plasterki i tak samo traktujemy ziemniaki. Warzywa najlepiej kroić przy wykorzystaniu mandoliny tak, by mieć pewność, ze plastry będą cienkie.
  6. Gdy ciasto wyrosło – smarujemy blachę dużą ilością oliwy. Rozciągamy ciasto na całości.
  7. Wykładamy 1/3 pomidorkami z oregano, 1/3 cukinią i mozzarellą i ostatni część ziemniakami z rozmarynem.
  8. Tak przygotowana foaccie odstawiamy na 30 minut. Później wkładamy do piekarnika i pieczemy w 190 st. C przez 45 minut. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości