Szybka Focaccia wielosmakowa - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 300 g włoskiej mąki 00,
- 200 g włoskiej mąki manitoba,
- 300 g wody,
- 25 g oliwa z oliwek,
- 20 g sól,
- 10 g miodu,
- 5 g suchych drożdży lub 15 g świeżych.
Składniki na pierwszy farsz:
- 150 g pomidorków koktajlowych,
- 40 g oliwy z oliwek.
Składniki na drugi farsz:
- cukinia,
- mozzarella.
Składniki na trzeci farsz:
- ziemniak,
- oregano,
- świeży rozmaryn.
Sposób przygotowania szybkiej focacci
- Do robota kuchennego z hakiem wsypać obie mąki, drożdże, miód i 1/3 wody. Wyrabiać ciasto przez parę minut.
- Podczas wyrabiania ciasta wlewać po trochu pozostałą wodę. Gdy ciasto wchłonie całą wodę, dolać oliwę i dalej wyrabiać ciasto aż pochłonie całość.
- Dodać sól i dalej wyrabiać ciasto. W robocie powinno to zająć ok. 15 minut.
- Wyciągnąć ciasto z miski. Zrobić z niego kulkę i odłożyć do miski. Ciasto przykrywamy folią i pozostawiamy je na 2 godziny.
- W międzyczasie kroimy pomidorki na pół i przyprawiamy solą i pieprzem. Cukinię kroimy w plasterki i tak samo traktujemy ziemniaki. Warzywa najlepiej kroić przy wykorzystaniu mandoliny tak, by mieć pewność, ze plastry będą cienkie.
- Gdy ciasto wyrosło – smarujemy blachę dużą ilością oliwy. Rozciągamy ciasto na całości.
- Wykładamy 1/3 pomidorkami z oregano, 1/3 cukinią i mozzarellą i ostatni część ziemniakami z rozmarynem.
- Tak przygotowana foaccie odstawiamy na 30 minut. Później wkładamy do piekarnika i pieczemy w 190 st. C przez 45 minut.
Zobacz także:
- Panini i focaccia - przepisy na włoskie śniadanie
- Kuchnia prosto z naszego ogródka. W roli głównej winogrona prosto z krzaczka
- Kuchnia włoska i jej charakterystyka – ponadczasowe dania włoskie, których warto spróbować
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Matteo Brunetti
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: