Swobodna interpretacja przepisu a poszanowanie tradycji
Kuchnia włoska znana jest z wyjątkowych potraw, które zachwycają prostotą i charakterystycznym smakiem. Aromatyczna pasta, polenta czy pizza przygotowywana na bazie doskonałej jakości składników to zaledwie część propozycji, dzięki którym przepisy pochodzące z poszczególnych regionów Półwyspu Apenińskiego zyskały popularność na całym świecie. Nie inaczej jest w przypadku potraw wywodzących się z Francji. Tamtejsza kuchnia jest bardzo zróżnicowana i niezmiennie przyciąga uwagę smakoszy z każdego zakątka kuli ziemskiej. Nie dziwi zatem fakt, że miłośnicy kulinarnych eksperymentów chętnie sięgają po włoskie czy francuskie receptury. Niestety, czasem pragną je urozmaicić, godząc tym samym w kulturę gastronomiczną wybranych rejonów.
Przepisy Andrzeja Polana
Włosi są bardzo przywiązani do swojej tradycji, dlatego w kuchni starają się trzymać ściśle określonych zasad. Rzadko pozwalają sobie na ustępstwa w postaci zmiany składników w przepisie. Nie wyobrażają sobie pizzy z ananasem, kurczakiem czy ketchupem, a przygotowując spaghetti carbonara sięgają przede wszystkim po jajka i ser pecorino romano lub parmezan.
- Ja, odkąd jestem tu w Polsce, to próbuję nauczyć Polaków zrobić carbonarę bez śmietany, bo wychodzi rewelacyjnie - zapewnił Matteo Brunetti.
Pascal Brodnicki o wolności w kuchni
Szacunek do tradycji jest niezwykle istotny, ale w kuchni niebagatelną rolę odgrywa także poczucie wolności. Pascal Bronicki pochwala kreatywne podejście do przygotowywania potraw, zwłaszcza jeśli pozwala ono uniknąć marnowania jedzenia.
- Takie przepisy jak "sprzątanie lodówki" są super. Bardzo fajnie jest popatrzeć, co można zrobić z bieżących składników (...). Musimy chronić tradycję dalszych krajów, ale dajmy też ludziom wolność, żeby po prostu zjedli coś pysznego - ocenił znany kucharz.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Zobacz także:
- Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie? "Mogą pojawić się myśli samobójcze"
- Czym nakarmić dziecko, kiedy zejdzie ze stoku? Poznaj propozycje Piotra Kucharskiego
- Pasta z fasoli w dwóch odsłonach z przepisu Grzegorza Zawieruchy
Autor: Magdalena Brzezińska
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN