Czy można zmieniać tradycyjne przepisy kuchni francuskiej i włoskiej? "Dajmy ludziom wolność, żeby zjedli coś pysznego"

Wolność w kuchni
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pascal Brodnicki o wolności w kuchni
Pascal Brodnicki o wolności w kuchni
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Nieprzeciętne kompozycje smakowe kuchni francuskiej i włoskiej znane są na całym świecie. Tamtejsze dania cieszą się uznaniem wielu osób, a z tradycyjnych przepisów korzystają zarówno profesjonalni kucharze, jak i entuzjaści domowych eksperymentów kulinarnych. Zdarza się jednak, że sprawdzone receptury poddawane są modyfikacji. W Dzień Dobry TVN tej popularnej praktyce przyjrzeli się kucharze Pascal Brodnicki i Matteo Brunetti.

Swobodna interpretacja przepisu a poszanowanie tradycji

Kuchnia włoska znana jest z wyjątkowych potraw, które zachwycają prostotą i charakterystycznym smakiem. Aromatyczna pasta, polenta czy pizza przygotowywana na bazie doskonałej jakości składników to zaledwie część propozycji, dzięki którym przepisy pochodzące z poszczególnych regionów Półwyspu Apenińskiego zyskały popularność na całym świecie. Nie inaczej jest w przypadku potraw wywodzących się z Francji. Tamtejsza kuchnia jest bardzo zróżnicowana i niezmiennie przyciąga uwagę smakoszy z każdego zakątka kuli ziemskiej. Nie dziwi zatem fakt, że miłośnicy kulinarnych eksperymentów chętnie sięgają po włoskie czy francuskie receptury. Niestety, czasem pragną je urozmaicić, godząc tym samym w kulturę gastronomiczną wybranych rejonów.

Przepisy Andrzeja Polana

DD_20220211_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Włosi są bardzo przywiązani do swojej tradycji, dlatego w kuchni starają się trzymać ściśle określonych zasad. Rzadko pozwalają sobie na ustępstwa w postaci zmiany składników w przepisie. Nie wyobrażają sobie pizzy z ananasem, kurczakiem czy ketchupem, a przygotowując spaghetti carbonara sięgają przede wszystkim po jajka i ser pecorino romano lub parmezan.

- Ja, odkąd jestem tu w Polsce, to próbuję nauczyć Polaków zrobić carbonarę bez śmietany, bo wychodzi rewelacyjnie - zapewnił Matteo Brunetti.

Pascal Brodnicki o wolności w kuchni

Szacunek do tradycji jest niezwykle istotny, ale w kuchni niebagatelną rolę odgrywa także poczucie wolności. Pascal Bronicki pochwala kreatywne podejście do przygotowywania potraw, zwłaszcza jeśli pozwala ono uniknąć marnowania jedzenia.

- Takie przepisy jak "sprzątanie lodówki" są super. Bardzo fajnie jest popatrzeć, co można zrobić z bieżących składników (...). Musimy chronić tradycję dalszych krajów, ale dajmy też ludziom wolność, żeby po prostu zjedli coś pysznego - ocenił znany kucharz.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości