Lasagne w trzech odsłonach. Matteo Brunetti prezentuje wyjątkowe przepisy

Matteo Brunetti
Matteo Brunetti
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN Online
W kuchni Dzień Dobry TVN włoski klasyk w najlepszym wydaniu - Lasagne. Podobno była jadana już w średniowieczu, jednak różniła się znacznie od tego, czym zajadamy się dzisiaj. Potrawa stworzona jest z warstw, a głównym składnikiem jest specjalny makaron. Matteo Brunetti pokazuje, jak przygotować lasagne na kilka różnych sposobów.

Lasagne alla Norma

Składniki:

  • 150 g płatków lasagne
  • 500 g pomidorów pelati w puszce 
  • 300 g bakłażana
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża bazylia
  • 100 g parmezanu
  • sól, pieprz, oliwa
  • 500 g ricotty
  • 100 g mleka 3,2%

Jak przygotować lasagne alla Norma?

  1. W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i rozmiażdżone pomidory pelati. Przyprawić solą, pieprzem i kilkoma liśćmi bazylii. Gotować na niskim ogniu przez 15 minut.
  2. W międzyczasie wymieszać trzepaczką ricottę z mlekiem i przyprawić solą i pieprzem.
  3. Bakłażany pokroić w plastry 0,5cm i grillować na patelni grillowej.
  4. Ułożyć teraz lasagne w brytwance. Najpierw trochę pomidorów, potem makaron, znowu pomidory, krem z ricotty, bakłażan i starty parmezan. Zrobić takie 3-4 warstwy. Ostatnia ma być z dużą ilością sosu, kremu i parmezanu. 
  5. Włożyć do piekarnika na 200° na 20 minut.
  6. Wyciągnąć i udekorować pozostałymi składnikami.

Lasagne z grzybami

Składniki:

  • 200 g płatków lasagne
  • 250 g świeżych prawdziwków
  • 250 g kurek
  • 150 g pancetty
  • 100 g białego wina
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oliwa
  • 1l mleka
  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • gałka muszkatołowa 
  • 350g śmietany 30%
  • 200g sera Taleggio

Jak przygotować lasagne z grzybami?

  1. W kąpieli wodnej rozpuścić ser Taleggio ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Pokroić grzyby w plastry i usmażyć je na dużej ilości oliwy razem z czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem. Jak się przyrumienią przyprawić solą i pieprzem.
  3. Aby zrobić beszamel należy rozpuścić masło i dodać do niego cała mąkę. Gotować przez 1 minutę. Na niskim ogniu dolewać po trochu mleko aż uzyskamy konsystencje kremu. Przyprawić beszamel solą i gałką muszkatołową.
  4. Ułożyć lasagne w brytwance: najpierw beszamel, płatki makaronowe, beszamel, krem z sera, grzyby i tak dalej na 3-4 warstwy. Ostatnia warstwa ma być z beszamelem, kremem serowym i grzybami.
  5. Włożyć do piekarnika na 180° na 40 minut.
  6. Wyciągnąć i dekorować pozostałymi składnikami.

Lasagne z cukinią

Składniki:

  • 600 g cukinii
  • 1/2 cebuli
  • 50 g masła 
  • 50 g mąki
  • 500 g mleka 3,2%
  • 100 g parmezanu
  • 200 g płatki lasagne
  • sól, pieprz, oliwa

Jak przygotować lasagne z cukinią?

  1. Kroimy cukinię w półtalarki i jedną cukinie w plastry(do dekoracji). Drobno siekamy cebulę.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i na niej smażymy cebule z cukinią kilka minut aż będą przyrumienione.
  3. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodać mąkę i gotować przez 1-2 minuty. Dodać wtedy mleko po trochu, gotować na niskim ogniu aż będzie z tego kremowy sos. Przyprawić solą i pieprzem.
  4. Gotować płatki lasagne w garnku przez 3 minuty. 
  5. W brytwance dać najpierw warstwę beszamel aby się makaron nie przykleił. Potem płatki lasagne, beszamel, warzywa, starty parmezan i tak dalej aż do skończenia składników. Ostatnia warstwa to beszamel, warzywa i parmezan.
  6. Włożyć do piekarnika na 200° na 30 minut. Aby mieć bardziej chrupiącą górę można przestawić jeszcze na grill na parę minut.

Zobacz wideo:

Włosko-czeska para, która swoje miejsce znalazła na Śląsku
Źródło: Dzień Dobry TVN

Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości