Tortilla de patatas z piekarnika
Składniki:
- 6 jajek
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 100 g ostrego sera
- 1 cebula lub 4-5 szalotek
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 300 g ziemniaków
- pęczek szczypiorku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Jak przygotować tortillę de patatas z piekarnika?
- Na niewielkiej ilości oliwy z oliwy z oliwek (rozgrzanej) podsmaż cebulę, paprykę i czosnek do miękkości, ale nie pozwól by zbrązowiały. Odstaw by ostygły.
- Do dużej miski wbij jajka, wlej śmietanę i dodaj połowę posiekanego pęczka szczypioru oraz starty ser.
- Następnie dodaj całość wystudzonych warzyw i ziemniaki, dopraw solą oraz pieprzem. Delikatnie wymieszaj.
- Powstałą masę wlej do posmarowanej delikatnie oliwą formy do pieczenia o wymiarach ok. 18 x 25 cm. Wstaw do rozgrzanego wcześniej do 190 stopni piekarnika i piecz 30 – 40 minut. Po tym czasie tortilla powinna być delikatnie zarumieniona i ścięta.
- Wyjmij potrawę z pieca i odstaw do ostygnięcia. Za pomocą noża odkrój boki, resztę pokrój na równe kwadraciki (tak, by w sam raz mieściły się do ust). Serwuj ze wbitymi weń wykałaczkami lub na pokrojonej bagietce.
Voille au vent z karmelizowanymi jabłkami z kwaśną śmietaną
Składniki:
- 3 opakowania ciasta francuskiego
- 2 jajka
- 1,5 kg jabłek
- 50 g masła
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 200 g gęstej śmietany 18%
Jak przygotować Voille au vent z karmelizowanymi jabłkami z kwaśną śmietaną?
- Z ciasta francuskiego wytnij koła o szerokości 5-6 cm i pasy o szerokości 3-4 mm. Boki okręgów posmaruj delikatnie rozbełtanym jajkiem i ułóż na nich wycięte paski. Piecz w temperaturze 180 stopni C. do zrumienienia. Odstaw do ostygnięcia.
- Na rozpuszczonym maśle smaż delikatnie jabłka,. Po kilku minutach dodaj cukier i mieszaj. Kiedy owoce zaczną się karmelizować podlewaj je wodą. Duś do miękkości. Na koniec dodaj cynamon.
- Do Voille au vent’ów nałóż jabłek. Na koniec ułóż łyżkę śmietany.
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i porem
Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 200 g miękkiego masła
- 2 duże posiekane pory
- 200 g filetu z łososia
- 200 g łososia wędzonego
- 300 ml śmietany 18%
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 75 g pikantnego sera żółtego
- świeże zioła do dekoracji
Jak przygotować ziemniaczaną zapiekankę z łososiem i porem?
- Ziemniaki ugotuj do miękkości. Odcedź, odparuj, porządnie ubij, połącz ze 100 g masła i odstaw przykryte w ciepłe miejsce.
- Piekarnik rozgrzej do 160 C. Pozostałe masło rozpuść na małym ogniu, dodaj pory duś kilka minut (nie powinny się zrumienić!!). Ułóż je na spodzie naczynia w którym będziesz zapiekankę zapiekał.
- Łososia (surowego) upiecz do miękkości, mocno rozdrobnij. Piekarnik rozgrzej do 220 C z włączonym górnym rusztem.
- Wymieszaj upieczonego łososia z ziemniakami i wędzonym łososiem.
- Śmietanę podgrzej w rondlu razem z gałką muszkatołową, dodaj do poprzednich składników, wymieszaj i wyłóż je na warstwę pora. Całość zapiekaj kilka minut, do zrumienienia.
Kotlety ze schabu z kością aromatyzowane szałwią i czosnkiem
Składniki:
- 4 kawałki schabu z kością (po ok. 100g)
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu
- odrobina mąki pszennej
- 2 łyżki klarowanego masła
- 4 duże liście szałwii
- 2 ząbki czosnku
- kilka liści szałwii
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Jak przygotować kotlety ze schabu z kością aromatyzowane szałwią i czosnkiem?
- Kotleciki natrzyj przeciśniętym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Delikatnie obtocz w mące z każdej strony.
- Na patelni rozgrzej olej połóż na nim dwa ząbki czosnku i zrumień delikatnie z każdej strony. Następnie smaż kilka minut liście szałwii, zdejmij czosnek i szałwie. Schab smaż na delikatnie złoty kolor z obu stron (po około 2 minuty).
- Mięso zdejmij i odłóż po przykrycie. Na patelnię wyłóż 2 łyżki klarowanego masła. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje dodaj sok z cytryny. Po minucie dopraw solą i pieprzem.
Zobacz także:
- Czas na śliwki. Poznaj przepisy na naleśniki z powidłami, pieczoną kaczkę i sałatkę z kozim serem
- Leczo w słoiku. Przepis na smaki lata w zimie
- Szybkie i zdrowe śniadanie. Poznaj przepisy na kuleczki owsiane, chrzanową pastę i faszerowaną cukinię
Zobacz wideo:
Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN znajdziesz w serwisie Player.pl.
Autor: Kamila Glińska
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN Online
podziel się: