Naleśniki z powidłami śliwkowymi, imbirem i cynamonem
Składniki na powidła śliwkowe:
- 2 kg śliwek
- 0,3 kg cukru
- 4 cytryny
- 100 g marynowanego imbiru
Jak przygotować powidła śliwkowe?
- Śliwki przetnij na ćwiartki, zasyp cukrem i wstaw do powolnego gotowania. Czekaj, aż same się rozpadną i wygotuje się nich sok. Jeśli śliwki nie są soczyste, można je trochę podlać sokiem owocowym.
- Powidła na koniec dopraw sokiem z cytryny i posiekanym marynowanym imbirem.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 0,3 kg maki pszennej
- łyżka suszonego imbiru
- łyżka cynamonu w proszku
- 50 g cukru
- 3 jajka
- 0,5 l mleka 3,2%
Jak przygotować naleśniki?
- Wymieszaj mąkę pszenną z suszonym imbirem, cukrem, cynamonem, jajkami i dodaj mleko. Gdy ciasto będzie gęste i zwarte, możesz stopniowo wylewać na rozgrzaną patelnię i smażyć duże naleśniki.
- Gotowe posmaruj wcześniej przygotowanymi powidłami i zwiń w rolkę.
Pozostałe składniki:
- 300 g śliwek
- cukier puder
- listki mięty, świeże kwiaty do dekoracji
Śliwki przetnij na połówki, od przeciętej strony lekko skarmelizuj. Gotowe naleśniki przetnij na połówki, ułóż na talerzu, dekorując kawałkami usmażonej śliwki.
Sałatka z kozim twarogiem i pieczonymi śliwkami
Składniki na sałatkę ze śliwkami i kozim serem:
Śliwki do pieczenia:
- 1 kg śliwek węgierek
- 100 g brązowego cukru
- 100 ml octu balsamicznego
- przyprawa do piernika
Śliwki przetnij na połówki, posyp cukrem brązowym, polej octem balsamicznym, dodaj przyprawę do piernika i piecz w temp. 210 st. C przez około 10 minut.
Pozostałe składniki:
- 0,6 kg koziego sera pleśniowego (rolada)
- 3 opakowania sałaty rzymskiej
- 200 g orzechów włoskich
- 1 opakowanie rukoli
Kozi ser, potnij na plastry grubości 1,5 cm i przesmaż na suchej patelni tak, aby ser nabrał złotego koloru i zmiękł w środku.
Sałatę rzymską przetnij na ćwiartki, dopraw sosem winegret i ułóż w dużej sałatkowej misce. Na górę ułóż kawałki koziego sera, dodaj pieczoną śliwkę, listki rukoli i całość posyp prażonymi orzechami włoskimi.
Składniki na sos winegret:
- 200 ml oliwy z pestek winogron
- sok z dwóch cytryn
- 50 g płynnego miodu
- sól do smaku
Wymieszaj oliwę z pestek winogron razem z sokiem cytrynowym, miodem i solą. Gotowym winegretem zostaw do wykończenia sałatki.
Kaczka pieczona ze śliwkami w sosie własnym
Składniki na kaczkę pieczoną ze śliwkami:
- kaczka w całości
- sól, pieprz, majeranek - po 1 dużej łyżce
- 1 kg śliwek
- 1 l soku śliwkowego
- liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie - po 1 łyżce
- 100 g miodu
Jak przygotować pieczoną kaczkę ze śliwkami?
- Kaczkę dokładnie i mocno nasmaruj solą, pieprzem i majerankiem, zarówno na zewnątrz, jak i od środka. Kaczkę wypełnij połówkami śliwek i zwiń za pomocą sznurka tak, aby nie wypadły.
- Przełóż mięso na blaszkę do pieczenia, podlej ja sokiem śliwkowym, dodaj listek laurowy, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Wstaw kaczkę do piekarnika na 1,5 h do temp. 160 st. C. Po tym czasie posmaruj kaczkę miodem i zwiększ temp. tak, aby kaczka mogła się bardziej delikatnie przypiec.
Składniki na sos do kaczki ze śliwkami:
- 1 kg śliwek
- olej do smażenia
- 0,5 l czerwonego wina
- 100 g miodu
- Dodatkowo: 1 opakowanie klusek śląskich
Jak przygotować sos do kaczki?
- Śliwki przetnij na połówki, obsmaż na oleju na złoty kolor, podlej czerwonym winem i miodem.
- Poczekaj, aż sos delikatnie zgęstnieje i wyjmij z niego podsmażone śliwki. Na patelnię wlej sos, który powstał podczas pieczenia kaczki, wszystko razem gotuj tak długo, aż zgęstnieje i wtedy dodaj śliwki.
- Upieczoną kaczkę podaj razem z kluskami śląskimi, smażonym śliwkami i podlej całość powstałym sosem.
Zobacz także:
- Dynia makaronowa - kiedy ją zbierać i co można z niej zrobić. Prosty przepis na wegańskie spaghetti z dyni
- Kiedy zbierać dziką różę i co można z niej zrobić? Prosty przepis na domową herbatkę
- Ciasto ucierane ze śliwkami. Jesienny przepis idealny
Zobacz wideo: Wrześniowe przysmaki. Jakich owoców i warzyw szukać na bazarku?
Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.pl.
Autor: Jola Marat
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN