Rodzaje dyń - które są jadalne?
Zasadniczo nie ma dyń trujących, ale są dynie niejadalne. Takie mają niezwykle twardą skórkę i miąższ. Jest to przyczyna tego, iż część odmian nie jest przeznaczona do spożycia. Dynia makaronowa zaliczana jest do jadalnych dyń. Nie jest jednak często uprawiana w Polsce. Dużo większą popularnością cieszy się dynia polska oraz dynia Hokkaido.
Popularne rodzaje dyń jadalnych:
- Hokkaido,
- Piżmowa – Butternut,
- Lunga di Napoli, Muscat de Provence inaczej Prowansalska, Muszkatołowa bądź Francuska,
- Makaronowa.
Zbiory dyni makaronowej
Dynia makaronowa wciąż w Polsce nie cieszy się dużą popularnością, a szkoda, bo może być świetnym urozmaiceniem naszych dań. Owoce, w zależności od pogody, mogą dojrzeć wcześnie, bo nawet w lipcu. Typowy termin zbioru to jednak koniec sierpnia, początek września. Jest stosunkowo prosta w uprawie, więc jeśli mamy warzywnik, to warto spróbować. Może być ona przechowywana nawet do 6 miesięcy w temperaturze około 10 stopni.
Wegańskie spaghetti z dyni makaronowej - przepis krok po kroku
Składniki:
- dynia makaronowa - 1 sztuka,
- pomidory w puszce (całe lub krojone) - 2 puszki,
- tofu - 1 kostka,
- świeża bazylia - około 8 dużych liści,
- zioła prowansalskie,
- czosnek - 3 ząbki,
- oliwa z oliwek - 1 łyżka,
- sól i pieprz,
- wegański parmezan.
Sposób wykonania:
- Dynię rozkroić, wybrać pestki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez około 45 minut.
- Posiekać czosnek. Tofu rozdrobnić palcami jak do tofucznicy. Razem smażyć na oliwie, aż do zarumienienia składników.
- Do smażącego się tofu dodać pomidory z puszki i przyprawy. Większość bazylii posiekać i dodać do sosu. Zostawić kilka listków do ozdoby. Całość grzać na patelni około 15 minut.
- Upieczoną dynię wyjąć, nieco ostudzić. Miąższ należy wydłubywać widelcem, to pomoże uformować ten nietypowy makaronowy kształt. Dynię przełożyć na talerze.
- Na dynię nałożyć sos z tofu. Całość posypać parmezanem i położyć listek bazylii.
Zobacz wideo: Zainspiruj się porzeczką
Zobacz także:
- Dynia na śniadanie i na obiad. Przepisy Samar Khanafer
- Dynia piżmowa - odkryj z nami to ciekawe warzywo! Uprawa i najciekawsze przepisy
- Królowa jesiennych stołów, czyli jak wyhodować dynię o imponujących rozmiarach?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images