Dynia makaronowa - kiedy ją zbierać i co można z niej zrobić. Prosty przepis na wegańskie spaghetti z dyni

VICUSCHKA/Getty Images
VICUSCHKA/Getty Images
Źródło: Getty Images
Dynia makaronowa wciąż nie jest popularną odmianą. Jest podłużna i jasnożółta lub jasnozielona - wyglądem przypomina kabaczka. Odmiana ta jest niezwykle delikatna w smaku, a jej miąższ rozdziela się na charakterystyczne włókna przypominające nitki makaronu. Poznaj naszą propozycję podania tej dyni!

Rodzaje dyń - które są jadalne?

Zasadniczo nie ma dyń trujących, ale są dynie niejadalne. Takie mają niezwykle twardą skórkę i miąższ. Jest to przyczyna tego, iż część odmian nie jest przeznaczona do spożycia. Dynia makaronowa zaliczana jest do jadalnych dyń. Nie jest jednak często uprawiana w Polsce. Dużo większą popularnością cieszy się dynia polska oraz dynia Hokkaido.

Popularne rodzaje dyń jadalnych:

  • Hokkaido,
    • Piżmowa – Butternut,
      • Lunga di Napoli, Muscat de Provence inaczej Prowansalska, Muszkatołowa bądź Francuska,
        • Makaronowa.

          Zbiory dyni makaronowej

          Dynia makaronowa wciąż w Polsce nie cieszy się dużą popularnością, a szkoda, bo może być świetnym urozmaiceniem naszych dań. Owoce, w zależności od pogody, mogą dojrzeć wcześnie, bo nawet w lipcu. Typowy termin zbioru to jednak koniec sierpnia, początek września. Jest stosunkowo prosta w uprawie, więc jeśli mamy warzywnik, to warto spróbować. Może być ona przechowywana nawet do 6 miesięcy w temperaturze około 10 stopni.

          Wegańskie spaghetti z dyni makaronowej - przepis krok po kroku

          Składniki:

          • dynia makaronowa - 1 sztuka,
            • pomidory w puszce (całe lub krojone) - 2 puszki,
              • tofu - 1 kostka,
                • świeża bazylia - około 8 dużych liści,
                  • zioła prowansalskie,
                    • czosnek - 3 ząbki,
                      • oliwa z oliwek - 1 łyżka,
                        • sól i pieprz,
                          • wegański parmezan.

                            Sposób wykonania:

                            • Dynię rozkroić, wybrać pestki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez około 45 minut.
                              • Posiekać czosnek. Tofu rozdrobnić palcami jak do tofucznicy. Razem smażyć na oliwie, aż do zarumienienia składników.
                                • Do smażącego się tofu dodać pomidory z puszki i przyprawy. Większość bazylii posiekać i dodać do sosu. Zostawić kilka listków do ozdoby. Całość grzać na patelni około 15 minut.
                                  • Upieczoną dynię wyjąć, nieco ostudzić. Miąższ należy wydłubywać widelcem, to pomoże uformować ten nietypowy makaronowy kształt. Dynię przełożyć na talerze.
                                    • Na dynię nałożyć sos z tofu. Całość posypać parmezanem i położyć listek bazylii.

                                      Zobacz wideo: Zainspiruj się porzeczką

                                      Zainspiruj się porzeczką
                                      Źródło: Dzień Dobry TVN

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Teofila Siewko

                                      Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości