Cukinia i ogórki są gorzkie? Lepiej ich nie jedz

Cukinia
Cukinia i ogórki są gorzkie? Lepiej ich nie jedz
Źródło: gmarchand/Getty Images
W tym roku nie tylko wiosna, ale również lato jest zdecydowanie nietypowe. Wielu rolników skarży się na problemy z plonami. W przydomowych ogródkach rośliny również nie mają się najlepiej. Kto ma cukinie i ogórki, ten pewnie już doświadczył wybitnie gorzkich warzyw. Dlaczego? Co się stało, że ogórki i cukinia są gorzkie?
W tym artykule znajdziesz:
  • Dlaczego cukinia i ogórki są gorzkie?
  • Czy można jeść gorzkie warzywa?
  • Czy da się pozbyć goryczy z ogórków i cukinii?
  • Właściwości kukurbitacyny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Ogórki w roli głównej
Ogórki w roli głównej
Źródło: Dzień Dobry TVN

Dlaczego cukinia i ogórki są gorzkie?

W roślinach psiankowatych (ogórki, cukinie, dynie, bakłażany i kabaczki) zawarta jest substancja - kukurbitacyna, która jest gorzka w smaku. Dzięki właściwemu selekcjonowaniu tych warzyw przez lata mają one mniejsze tendencje do produkowania jej w dużych ilościach.

Niestety tegoroczne zmiany temperatury na wiosnę, długa susza, a następnie ulewne deszcze, mogły skłonić rośliny do większej produkcji tej substancji. Dzieje się tak dlatego, że ma ona dla rośliny działanie ochronne, nie tylko przed pasożytami, ale i niekorzystnymi warunkami. Przenawożenie również może być powodem, dla którego warzywa są gorzkie. 

Co zrobić, żeby ogórki i cukinia nie były gorzkie?

Roślinom trzeba zapewnić odpowiednie warunki - właściwe nawodnienie, brak intensywnego, wręcz piekącego słońca (np. hodowla pod osłoną), a także optymalne temperatury. W ten sposób rosnące jeszcze warzywa nie powinny być gorzkie.

Czy można jeść gorzką cukinię i ogórki?

Nie poleca się jedzenia gorzkich warzyw z rodziny psiankowatych, gdyż bogate są w kukurbitacynę. Ta może działać drażniąco na błony śluzowe żołądka i prowadzić do jego rozstroju.

Czy da się pozbyć goryczy z ogórków i cukinii?

Niestety nie jest to możliwe. Substancja powstaje podczas wzrostu rośliny i wzrostu jej owoców, co oznacza, że znajduje się w całości spożywanej części. Ani gotowanie, ani pieczenie nie zniweluje goryczy. Co więcej, może zepsuć smak całej potrawy. Nie pomoże tu też babciny sposób na obieranie, czyli od jaśniejszej do ciemniejszej części warzywa.

Właściwości kukurbitacyny

Kukurbitacyna odpowiada nie tylko za gorzki smak, ale również stanowi zabezpieczenie rośliny przed pasożytami. W małych ilościach może mieć działanie przeciwzapalne i pobudzać trawienie. W dużych dawkach bywa stosowana do zwalczania owsików czy lamblii. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości