Cukinia - właściwości i zastosowanie
Cukinia należy do rodziny dyniowatych. Jest chętnie uprawiana w przydomowych ogródkach, ponieważ nawet na słabej glebie daje obfite plony. Co więcej, ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Słynie z wysokiej zawartości magnezu, potasu, witaminy C, K i witamin z grupy B. Niewielka ilość tłuszczu i niska kaloryczność sprawiają, że cukinia to świetny produkt dla wszystkich, którzy się odchudzają (100 g surowej cukinii to zaledwie 15 kcal).
Cukinia to warzywo o bardzo szerokim zastosowaniu kulinarnym. Latem cieszymy się jej smakiem na grillu, smażymy z niej placki, faszerujemy ją mięsem, przyrządzamy tradycyjne francuskie ratatouillie, a weganie często robią z niej makaron. Natomiast cukinia świetnie nadaje się też na przetwory. Zimą wystarczy odkręcić słoik i poczuć powiew lata.
Przetwory z cukinii
Cukinia marynowana z papryką - przepis
Cukinia marynowana jest doskonałym dodatkiem do drugiego dania. Co więcej, można ją wykorzystać do tart, a nawet na kanapkę.
Składniki na cukinię marynowaną z papryką:
- ok. 2 kg średniej wielkości cukinii,
- 2 czerwone papryki,
- 1 cebula,
- gałązki kopru,
- 3 łyżeczki gorczycy.
Zalewa: 3 szklanki wody, 1,5 szklanki octu, 1 szklanka cukru, 1 łyżka soli.
Warzywa myjemy, oczyszczamy i kroimy w słupki lub kostkę. Następnie wkładamy do słoików wraz z gałązkami kopru i ziarnami gorczycy. Zalewę gotujemy, po czym zalewamy nią warzywa. Zakręcamy słój i pasteryzujemy ok. 15 min.
Cukinia w zalewie curry - przepis
Miłośnicy pikantnych dań pokochają połączenie cukinii z curry.
Składniki na cukinię w zalewie curry:
- ok. 2,5 kg cukinii,
- 2 cebule,
- liście selera,
- po kilka ziarenek gorczycy/na słoik,
Zalewa: 6 szklanek wody, 1,5 szklanki octu, 2 łyżki przyprawy curry, 2 szklanki cukru, 1,5 łyżki soli.
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, obieramy, kroimy w słupki. Z wody, octu, cukru, soli, curry gotujemy zalewę. Do słoika wkładamy cukinię, cebulę i ziarna gorczycy. Zalewamy ciepłą zalewą i pasteryzujemy ok. 10-15 min.
Kiszona cukinia - przepis
Przywykliśmy do kiszonych ogórków, czy kapusty, a gdyby tak ukisić cukinię?
Składniki na kiszoną cukinię:
- 2 kg cukinii,
- 1 korzeń chrzanu,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 pęczek kopru,
- 3 l wody,
- 2-3 łyżki soli.
Przygotowanie:
Cukinie umyć i pokroić w plastry. Do każdego słoika wrzucić po kawałku obranego korzenia chrzanu, po 1-2 ząbki czosnku, koper, a następnie układać cukinie. Przygotować roztwór z wody i soli, zagotować i przestudzony wlać do słoików. Przechowywać w ciemnym i zimnym miejscu.
Pamiętajmy też, że cukinia świetni sprawdzi się do:
- dżemów z pomarańczą,
- sałatek na zimę.
Inne przepisy na przetwory i dania z cukinii
Wśród przepisów Dzień Dobry TVN znajdziesz też wiele innych receptur na przetwory oraz dania z cukinii. Warto wypróbować na przykład:
- Przepis na cytrynowy dżem z cukinii
- Przepis na leczo z cukinii i kabaczka
- Przepis na smażoną cukinię z kaszą
- Przepis na krokiety z cukinią
Zobacz także:
- Soki, dżemy, konfitury, czyli przepisy na najlepsze przetwory z jagód
- Wekowanie i pasteryzacja przetworów na sucho i mokro. Sprawdź, jak to zrobić
- Mateusz Gessler i jego przepis na chłodnik z botwinki. Jak zrobić pyszną zupę na zimno?
- Kabaczek i cukinia. Czy to jest to samo warzywo? Znamy odpowiedź
Zobacz wideo: Cukinia na wiele sposobów
Źródło zdjęcia głównego: Dar1930/Getty Images