Warzywa idealne na grilla
W kulinarnym cyklu Dzień Dobry TVN znani kucharze - Marieta Marecka oraz David Gaboriaud - dzielą się z widzami pomysłami na łatwe w przygotowaniu potrawy z grilla.
W trzecim odcinku tej serii David wziął na tapet warzywa. Zainspirował się włoską kuchnią, dlatego na jego ruszcie pojawiły się: cukinie zielona i żółta, bakłażan, czerwona cebula a także kolorowe papryki. Do tego zaproponował świeżą sałatkę, w której wykorzystał takie składniki, jak kolorowe pomidorki, bób oraz kremową burratę. By dopełnić kompozycję smaków i aromatów, ekspert kulinarny wrzucił na ruszt również białą kiełbasę extra marki JBB Bałdyga. Jest soczysta i krucha, dlatego idealnie nadaje się do przypieczenia na grillu.
Przepis na białą kiełbasę z warzywami we włoskim stylu w towarzystwie sałatki z bobem, pomidorkami koktajlowymi i burratą.
Składniki:
- opakowanie kiełbasy białej extra JBB Bałdyga,
- papryka czerwona,
- papryka żółta,
- papryka zielona,
- cukinia,
- bakłażan,
- cebula czerwona,
- ocet balsamiczny,
- orzeszki pinii,
- oliwa z oliwek,
- świeża bazylia,
- parmezan,
- garść kolorowych pomidorków koktajlowych,
- garść bobu,
- cytryna,
- 2 kromki pieczywa,
- świeży tymianek,
- burrata,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Cukinie, papryki, cebulę oraz bakłażana pokrój na kawałki, dopraw solą, pieprzem i oliwą. Wymieszaj, a następnie połóż na grilla.
- Bób gotuj przez 5 minut w posolonej wodzie. Następnie zahartuj go w zimnej wodzie, by nie stracił intensywnego, zielonego koloru.
- Przyszedł czas na zrobienie chrupiących grzanek. Pieczywo pokrój w kostkę, polej oliwą, posól i dodaj świeży tymianek. Usmaż na patelni.
- Białe kiełbaski polej oliwą i grilluj, aż staną się złociste.
- Sałatka: pomidorki koktajlowe pokrój na pół i wrzuć do miski. Dodaj bób, a następnie oliwę, ocet balsamiczny, sól i pieprz.
- Pieczone warzywa przełóż na duży półmisek, polej octem balsamicznym, dodaj pokrojone listki bazylii i startą skórkę z cytryny. Obok połóż zgrillowaną kiełbasę. Całość posyp parmezanem.
- Do miski z sałatką dorzuć podsmażone grzanki i orzeszki pinii, a na środku ułóż burratę. Gotowe!
Więcej porad i przepisów idealnych na grilla znajdziesz w naszym ebooku, który powstał we współpracy z marką JBB Bałdyga.
Grillowa uczta warzywna
Na ruszcie możemy położyć wiele różnych warzyw. Oprócz tych, które zaproponował David w swoim przepisie, polecamy podpiec również kolby kukurydzy oraz ziemniaki. Jak je przygotować?
Świeże kolby kukurydzy obierz z liści i umyj. Następnie natrzyj każdą z nich masłem oraz dopraw solą. Ułóż na grillu i obracaj, by równomiernie się przypiekły. Ziemniaki możesz przygotować w podobny sposób. 5 średniej wielkości ziemniaków dobrze wyszoruj i zostaw skórkę. Przekrój je na połówki i umieść w miseczce z folii aluminiowej. Posmaruj masłem z dodatkiem świeżego czosnku lub pietruszki. Posyp ulubionymi przyprawami, ziołami oraz solą. Piecz, aż staną się miękkie.
Na grillowej uczcie nie może zabraknąć również świeżych warzyw. Jako przekąskę możesz zaserwować pokrojone w słupki marchewki, ogórki oraz papryki i podawać je z hummusem.
Jeśli masz ochotę na surówkę, to przygotuj własnoręcznie słynną sałatkę colesław, która doskonale komponuje się z pieczonym mięsem.
Składniki:
- 500 g białej kapusty,
- marchewka,
- 3 łyżki majonezu,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- łyżeczka octu jabłkowego
- odrobina soku z cytrynu do smaku oraz sól i pieprz
- świeży koperek lub pietruszka.
Przygotowanie:
Kapustę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obierz marchewkę i również zetrzyj na tarce. Przełóż warzywa do miseczki, dodaj majonez, cukier, ocet, sok z cytryny sól i pieprz oraz posiekany drobno koperek lub pietruszkę. Całość dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki, by wszystkie smaki dobrze się połączyły.
Na grillowej biesiadzie nie może zabraknąć także sosu. Polecamy przygotować sos tzatziki na bazie ogórków i jogurtu greckiego. Rewelacyjnie dopełni smak każdej potrawy z rusztu.
Składniki:
- opakowanie jogurtu greckiego,
- 3 małe ogórki gruntowe,
- ząbek czosnku,
- łyżka oliwy,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Przełóż jogurt do miseczki. Ogórki obierz i wytnij z nich gniazdo nasienne. Następnie drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do pozostałych składników. Dodaj oliwę, sól i pieprz wedle uznania. Całość dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Wypróbuj nasze propozycje dań z grilla oraz zdrowych przekąsek i rozsmakuj się w warzywnej uczcie.
Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Te dodatki do mięsa z grilla to absolutny hit. Przepisy Martyny Niemiec, zwyciężczyni "MasterChefa Nastolatki"
- Jak odchudzić wakacyjny obiad? "Możecie zaoszczędzić nawet 400 kalorii"
- Jak przedłużyć świeżość warzyw i owoców? Te proste rozwiązania na pewno ci w tym pomogą
Źródło zdjęcia głównego: fot. Piotr Mizerski