Materiał promocyjny

Jakie warzywa można upiec na grillu? Pomysły na dodatki do rusztu

Warzywa na grilla
DD_20240720_JBB_rep_REP
Grill to nie tylko pieczone kiełbaski, aromatyczna karkówka czy delikatne kawałki mięsa drobiowego. Nieodłącznym elementem uczty powinny być również warzywa – zarówno zgrillowane, jak i świeże, z których można przygotować m.in. szaszłyki, sałatki lub surówki. Sprawdź nasze propozycje na warzywne przysmaki.

Warzywa idealne na grilla

W kulinarnym cyklu Dzień Dobry TVN znani kucharze - Marieta Marecka oraz David Gaboriaud - dzielą się z widzami pomysłami na łatwe w przygotowaniu potrawy z grilla.

W trzecim odcinku tej serii David wziął na tapet warzywa. Zainspirował się włoską kuchnią, dlatego na jego ruszcie pojawiły się: cukinie zielona i żółta, bakłażan, czerwona cebula a także kolorowe papryki. Do tego zaproponował świeżą sałatkę, w której wykorzystał takie składniki, jak kolorowe pomidorki, bób oraz kremową burratę. By dopełnić kompozycję smaków i aromatów, ekspert kulinarny wrzucił na ruszt również białą kiełbasę extra marki JBB Bałdyga. Jest soczysta i krucha, dlatego idealnie nadaje się do przypieczenia na grillu. 

Przepis na białą kiełbasę z warzywami we włoskim stylu w towarzystwie sałatki z bobem, pomidorkami koktajlowymi i burratą.

Kiełbasa biała z warzywami
Kiełbasa biała z warzywami
Źródło: fot. Piotr Mizerski

Składniki:

  •  opakowanie kiełbasy białej extra JBB Bałdyga,
  • papryka czerwona,
  • papryka żółta,
  • papryka zielona,
  • cukinia,
  • bakłażan,
  • cebula czerwona,
  • ocet balsamiczny,
  • orzeszki pinii,
  • oliwa z oliwek,
  • świeża bazylia,
  • parmezan,
  • garść kolorowych pomidorków koktajlowych,
  • garść bobu,
  • cytryna,
  • 2 kromki pieczywa,
  • świeży tymianek,
  • burrata,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Cukinie, papryki, cebulę oraz bakłażana pokrój na kawałki, dopraw solą, pieprzem i oliwą. Wymieszaj, a następnie połóż na grilla.
  2. Bób gotuj przez 5 minut w posolonej wodzie. Następnie zahartuj go w zimnej wodzie, by nie stracił intensywnego, zielonego koloru.
  3. Przyszedł czas na zrobienie chrupiących grzanek. Pieczywo pokrój w kostkę, polej oliwą, posól i dodaj świeży tymianek. Usmaż na patelni.
  4. Białe kiełbaski polej oliwą i grilluj, aż staną się złociste.
  5. Sałatka: pomidorki koktajlowe pokrój na pół i wrzuć do miski. Dodaj bób, a następnie oliwę, ocet balsamiczny, sól i pieprz.
  6. Pieczone warzywa przełóż na duży półmisek, polej octem balsamicznym, dodaj pokrojone listki bazylii i startą skórkę z cytryny. Obok połóż zgrillowaną kiełbasę. Całość posyp parmezanem.
  7. Do miski z sałatką dorzuć podsmażone grzanki i orzeszki pinii, a na środku ułóż burratę. Gotowe!

Więcej porad i przepisów idealnych na grilla znajdziesz w naszym ebooku, który powstał we współpracy z marką JBB Bałdyga.

Grillowa uczta warzywna

Warzywa na grilla
Warzywa na grilla
Źródło: fot. Piotr Mizerski

Na ruszcie możemy położyć wiele różnych warzyw. Oprócz tych, które zaproponował David w swoim przepisie, polecamy podpiec również kolby kukurydzy oraz ziemniaki. Jak je przygotować?

Świeże kolby kukurydzy obierz z liści i umyj. Następnie natrzyj każdą z nich masłem oraz dopraw solą. Ułóż na grillu i obracaj, by równomiernie się przypiekły. Ziemniaki możesz przygotować w podobny sposób. 5 średniej wielkości ziemniaków dobrze wyszoruj i zostaw skórkę. Przekrój je na połówki i umieść w miseczce z folii aluminiowej. Posmaruj masłem z dodatkiem świeżego czosnku lub pietruszki. Posyp ulubionymi przyprawami, ziołami oraz solą. Piecz, aż staną się miękkie.

Na grillowej uczcie nie może zabraknąć również świeżych warzyw. Jako przekąskę możesz zaserwować pokrojone w słupki marchewki, ogórki oraz papryki i podawać je z hummusem.

Jeśli masz ochotę na surówkę, to przygotuj własnoręcznie słynną sałatkę colesław, która doskonale komponuje się z pieczonym mięsem.

Składniki:

  • 500 g białej kapusty,
  • marchewka,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • odrobina soku z cytrynu do smaku oraz sól i pieprz
  • świeży koperek lub pietruszka.

Przygotowanie:

Kapustę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obierz marchewkę i również zetrzyj na tarce. Przełóż warzywa do miseczki, dodaj majonez, cukier, ocet, sok z cytryny sól i pieprz oraz posiekany drobno koperek lub pietruszkę. Całość dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki, by wszystkie smaki dobrze się połączyły.

Na grillowej biesiadzie nie może zabraknąć także sosu. Polecamy przygotować sos tzatziki na bazie ogórków i jogurtu greckiego. Rewelacyjnie dopełni smak każdej potrawy z rusztu.

Składniki:

  • opakowanie jogurtu greckiego,
  • 3 małe ogórki gruntowe,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka oliwy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Przełóż jogurt do miseczki. Ogórki obierz i wytnij z nich gniazdo nasienne. Następnie drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do pozostałych składników. Dodaj oliwę, sól i pieprz wedle uznania. Całość dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki do schłodzenia.

Wypróbuj nasze propozycje dań z grilla oraz zdrowych przekąsek i rozsmakuj się w warzywnej uczcie.

Pobierz darmowy e-book z przepisami
Pobierz darmowy e-book z przepisami

Nie oglądałeś Dzień Dobry Wakacje na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się: