Jak przedłużyć żywotność owoców i warzyw?
Lato to czas, w którym na naszych stołach króluje bób. Choć go uwielbiamy, to większość z nas nie wie, jak go odpowiednio przechowywać. Organizatorka przestrzeni Urszula Hryniewicka zauważyła, że najczęściej jest sprzedawany w woreczkach strunowych.
- Warto jest bób z nich wyjąć. Plastik źle wpływa na jedzenie. A taki bób można przechowywać w papierowych torebkach - radziła nasz gościni, podkreślając przy tym, żeby nie myć warzyw przed przechowywaniem. - Wszystko, co jest wilgotne, szybciej się psuje, więc wszystko, co chcemy dłużej przechować, powinno pozostać suche - mówiła.
Problem sprawiają też maliny. - Są bardzo delikatne i nie lubią być ugniatane. Warto jest je włożyć do płaskiego pojemnika, gdzie jedna na drugą nie będzie naciskała. Co ważne, myjemy je przed podaniem - zaznaczyła ekspertka.
Jakie pojemniki do przechowywania - szklane czy plastikowe?
Organizatorka przestrzeni stwierdziła, że warto wybierać szklane pojemniki. - Są tego przeciwnicy, ze względu na dzieci, które mogą to potłuc. Ale plastiku wokół nas jest tyle, że warto zainwestować w szkło - tłumaczyła.
Na rynku dostępne są też metalowe pojemniki, jednak - jak podkreśliła nasza gościni - znajdują się w nich różnego rodzaju substancje, które źle reagują z owocami i warzywami. - Dlatego odradzam tego typu opcję - podsumowała Urszula Hryniewicka.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
- Sezon na czereśnie - co można z nich zrobić w kuchni?
- Co jemy w czerwcu? Jakie sezonowe warzywa i owoce są najpyszniejsze właśnie teraz?
- Dania z bobem warte spróbowania. Przepisy Sebastiana Olmy
Autor: Anna Gondecka
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN