Kanapka z kremową pastą jajeczną oraz sałatką z ogórków i polskiego groszku
Składniki na 2 porcje:
- 2 duże kromki chleba na zakwasie,
- 5 jajek ekologicznych,
- łyżeczka musztardy sarepskiej,
- kopiata łyżka majonezu,
- garść polskiego groszku w łupinach,
- kawałek pora,
- 3 ogórki gruntowe,
- cytryna,
- bazylia,
- łyżeczka miodu,
- ząbek czosnku,
- oliwa,
- sól,
- pieprz,
- pęczek kopru.
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na miękko, tak, żeby żółtko było gęste, ale wciąż płynne (ok. 3-4 minuty od momentu zagotowania się wody). W międzyczasie upraż na patelni groszek w łupinach, bez dodatku tłuszczu. Potem wyciągnij groszek z łupin, a następnie połącz go z drobno posiekanym ogórkiem, porem, czosnkiem i bazylią. Dodaj oliwę, sok z cytryny i sól.
Ugotowane jajka obierz i za pomocą widelca zagnieć je ze szczyptą soli, majonezem, musztardą i sporą ilością pieprzu. Kanapkę podawaj z pastą z jajek, a na wierzch dodaj sałatkę z ogórków i groszku oraz grubo cięty koper.
Młode małe ziemniaki z sałatą masłową, kalarepą, czarnuszką i dressingiem na bazie maślanki
Składniki:
- kilogram małych młodych ziemniaków,
- pęczek sałaty masłowej,
- kalarepa,
- czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 szklanki maślanki,
- łyżka octu jabłkowego,
- łyżka musztardy francuskiej,
- łyżeczka miodu,
- olej rzepakowy,
- 2 łyżki czarnuszki,
- pęczek szczypioru.
Przygotowanie:
Młode ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Potem czerwoną cebulę posiekaj w cienkie pióra, a kalarepę obierz i pokrój w słupki lub kostkę. Wierzchnie liście sałaty oderwij i zblenduj z ząbkiem czosnku, szczyptą soli i połową szklanki oleju. Następnie maślankę wymieszaj z odrobiną oleju, octem, musztardą, miodem, zgniecionym czosnkiem i solą. Ugotowane ziemniaki wymieszaj natomiast z cebulą i kalarepą, a resztę sałaty oberwij na mniejsze kawałki i wymieszaj z dressingiem z maślanki. Wszystko podawaj obsypane szczypiorem i czarnuszką.
Luksusowe świderki z truskawkami
Składniki:
- opakowanie makaronu świderki,
- 40 truskawek,
- 10 dag dobrego wiejskiego twarogu (takiego, który się nie kruszy),
- 2 łyżki cukru brązowego,
- sok i skórka z jednej limonki,
- szklanka kwaśnej śmietany 12%,
- małe opakowanie serka homogenizowanego,
- laska świeżej wanilii,
- małe kwiatki w kolorze fioletowym.
Przygotowanie:
Makaron ugotuj i odstaw pod przykryciem, z odrobiną wrzątku na dnie. Polecam użyć makaronu bezglutenowego, wtedy zjemy więcej sosu. Truskawki umyj i obierz z szypułek. Następnie je pokrój na mniejsze części i zasyp cukrem. Po kilku minutach, za pomocą widelca, rozgnieć. Dodaj do nich pestki wanilii, sok z limonki oraz skórkę. Szklankę śmietany podziel na dwie miseczki. Do jednej nic nie dodawaj, a drugą wymieszaj z serkiem. Ugotowany makaron wymieszaj w misce z truskawkami i wysyp na talerz. Potem posyp całość twarogiem i polej obydwiema śmietanami. Dekoruj stewią lub kwiatkami.
Kalafior z dipem sezamowym
Składniki:
- kalafior,
- 2 łyżki mieszanki przypraw Zatar lub szczypta soli, sezamu i tymianku w proporcji 1:1,
- 2-3 łyżki sosu sojowego,
- duża łyżka drobno startego parmezanu,
- łyżka posiekanej, świeżej kolendry i mięty,
- sok z jednej cytryny.
Składniki na dip:
- łyżka musztardy Dijon,
- łyżka sosu sojowego,
- 2-3 łyżki pasty sezamowej,
- 3 łyżki soku z limonki,
- szczypta kminu rzymskiego,
- ząbek czosnku.
Przygotowanie:
Kalafiora podziel na małe różyczki i wrzuć je do miski. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, dosłownie na kilka minut. Gdy zobaczysz, że kalafior się rumieni, to wymieszaj i jeszcze chwilę potrzymaj w piekarniku. Ma być chrupiący i miękki w środku.
Wszystkie składniki na sos dokładnie zmiksuj i podawaj z kalafiorem.
Podudzia z kurczaka duszone z morelami
Składniki:
- 10 drylowanych udek z kurczaka,
- po łyżeczce przypraw: kmin rzymski, cynamon, koper włoski, kolendra, czarnuszka,
- 2 gwiazdki anyżu,
- 60 dag dojrzałych moreli,
- pół szklanki wytrawnego białego wina,
- 2 łyżki ulubionego miodu,
- 2 szalotki,
- duża ilość świeżo posiekanej mięty i kolendry,
- garść szczawiu,
- szklanka kaszy jęczmiennej,
- gęsty jogurt grecki (do podania obok).
Przygotowanie:
Udka z kurczaka umyj i dobrze osusz. Potem w miseczce wymieszaj wszystkie suche przyprawy z połową świeżych ziół, a następnie natrzyj nimi kurczaka. Możesz odstawić na 2-3 godziny, żeby się pomarynował, ale możesz też szykować w od razu. Przesmaż na na oleju, ale na małym ogniu, aż osiągnie złoty kolor. Przełóż do brytfanki, a na patelnię wrzuć poszatkowaną szalotkę i chwilę smaż, dodaj też morele pozbawione pestek oraz miód. Duś ciągle mieszając, aż owoce się rozpadną (ale tylko troszkę). Dodaj potem posiekany szczaw i całością zalej kurczaka. Piecz prez około 40 minut w 180 stopniach. Obok podaj w miseczce jogurt.
Zobacz także:
- Sezon na czereśnie - co można z nich zrobić w kuchni?
- Co jemy w czerwcu? Jakie sezonowe warzywa i owoce są najpyszniejsze właśnie teraz?
- Dania z bobem warte spróbowania. Przepisy Sebastiana Olmy
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Jagna Niedzielska, Tomasz Jakubiak
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News