Z bazarku na twój talerz. Przepisy Jagny Niedzielskiej na dania z sezonowych warzyw

Z bazarku na twój talerz. Przepisy Jagny Niedzielskiej i Tomasza Jakubiaka na dania z sezonowych warzyw
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia prosto z bazarku
Kuchnia prosto z bazarku
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Na jakie warzywa mamy sezon w czerwcu? Jakie pyszności można z nich ugotować? W kuchni Dzień Dobry TVN opowiedziała o tym Jagna Niedzielska. Oczywiście zaprezentowała też kilka przepisów z sezonowymi warzywami, które warto wypróbować we własnej kuchni. Oto dania ze specjałami, które znajdziesz na lokalnym bazarku.

Kanapka z kremową pastą jajeczną oraz sałatką z ogórków i polskiego groszku

Składniki na 2 porcje:

  • 2 duże kromki chleba na zakwasie,
    • 5 jajek ekologicznych,
      • łyżeczka musztardy sarepskiej,
        • kopiata łyżka majonezu,
          • garść polskiego groszku w łupinach,
            • kawałek pora,
              • 3 ogórki gruntowe,
                • cytryna,
                  • bazylia,
                    • łyżeczka miodu,
                      • ząbek czosnku,
                        • oliwa,
                          • sól,
                            • pieprz,
                              • pęczek kopru.
                                Kanapka z kremową pastą jajeczną oraz sałatką z ogórków i polskiego groszku
                                Kanapka z kremową pastą jajeczną oraz sałatką z ogórków i polskiego groszku
                                Kanapka z kremową pastą jajeczną oraz sałatką z ogórków i polskiego groszku
                                Źródło: Ola Skowron/East News

                                Przygotowanie:

                                Jajka ugotuj na miękko, tak, żeby żółtko było gęste, ale wciąż płynne (ok. 3-4 minuty od momentu zagotowania się wody). W międzyczasie upraż na patelni groszek w łupinach, bez dodatku tłuszczu. Potem wyciągnij groszek z łupin, a następnie połącz go z drobno posiekanym ogórkiem, porem, czosnkiem i bazylią. Dodaj oliwę, sok z cytryny i sól.

                                Ugotowane jajka obierz i za pomocą widelca zagnieć je ze szczyptą soli, majonezem, musztardą i sporą ilością pieprzu. Kanapkę podawaj z pastą z jajek, a na wierzch dodaj sałatkę z ogórków i groszku oraz grubo cięty koper.

                                Młode małe ziemniaki z sałatą masłową, kalarepą, czarnuszką i dressingiem na bazie maślanki

                                Składniki:

                                • kilogram małych młodych ziemniaków,
                                  • pęczek sałaty masłowej,
                                    • kalarepa,
                                      • czerwona cebula,
                                        • 2 ząbki czosnku,
                                          • 1/2 szklanki maślanki,
                                            • łyżka octu jabłkowego,
                                              • łyżka musztardy francuskiej,
                                                • łyżeczka miodu,
                                                  • olej rzepakowy,
                                                    • 2 łyżki czarnuszki,
                                                      • pęczek szczypioru.

                                                        Przygotowanie:

                                                        Młode ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Potem czerwoną cebulę posiekaj w cienkie pióra, a kalarepę obierz i pokrój w słupki lub kostkę. Wierzchnie liście sałaty oderwij i zblenduj z ząbkiem czosnku, szczyptą soli i połową szklanki oleju. Następnie maślankę wymieszaj z odrobiną oleju, octem, musztardą, miodem, zgniecionym czosnkiem i solą. Ugotowane ziemniaki wymieszaj natomiast z cebulą i kalarepą, a resztę sałaty oberwij na mniejsze kawałki i wymieszaj z dressingiem z maślanki. Wszystko podawaj obsypane szczypiorem i czarnuszką.

                                                        Młode małe ziemniaki z sałatą masłową, kalarepą, czarnuszką i dressingiem na bazie maślanki
                                                        Młode małe ziemniaki z sałatą masłową, kalarepą, czarnuszką i dressingiem na bazie maślanki
                                                        Młode małe ziemniaki z sałatą masłową, kalarepą, czarnuszką i dressingiem na bazie maślanki
                                                        Źródło: Ola Skowron/East News

                                                        Luksusowe świderki z truskawkami

                                                        Składniki:

                                                        • opakowanie makaronu świderki,
                                                          • 40 truskawek,
                                                            • 10 dag dobrego wiejskiego twarogu (takiego, który się nie kruszy),
                                                              • 2 łyżki cukru brązowego,
                                                                • sok i skórka z jednej limonki,
                                                                  • szklanka kwaśnej śmietany 12%,
                                                                    • małe opakowanie serka homogenizowanego,
                                                                      • laska świeżej wanilii,
                                                                        • małe kwiatki w kolorze fioletowym.

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          Makaron ugotuj i odstaw pod przykryciem, z odrobiną wrzątku na dnie. Polecam użyć makaronu bezglutenowego, wtedy zjemy więcej sosu. Truskawki umyj i obierz z szypułek. Następnie je pokrój na mniejsze części i zasyp cukrem. Po kilku minutach, za pomocą widelca, rozgnieć. Dodaj do nich pestki wanilii, sok z limonki oraz skórkę. Szklankę śmietany podziel na dwie miseczki. Do jednej nic nie dodawaj, a drugą wymieszaj z serkiem. Ugotowany makaron wymieszaj w misce z truskawkami i wysyp na talerz. Potem posyp całość twarogiem i polej obydwiema śmietanami. Dekoruj stewią lub kwiatkami.

                                                                          Luksusowe świderki z truskawkami
                                                                          Luksusowe świderki z truskawkami
                                                                          Luksusowe świderki z truskawkami
                                                                          Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                          Kalafior z dipem sezamowym

                                                                          Składniki:

                                                                          • kalafior,
                                                                            • 2 łyżki mieszanki przypraw Zatar lub szczypta soli, sezamu i tymianku w proporcji 1:1,
                                                                              • 2-3 łyżki sosu sojowego,
                                                                                • duża łyżka drobno startego parmezanu,
                                                                                  • łyżka posiekanej, świeżej kolendry i mięty,
                                                                                    • sok z jednej cytryny.

                                                                                      Składniki na dip:

                                                                                      • łyżka musztardy Dijon,
                                                                                        • łyżka sosu sojowego,
                                                                                          • 2-3 łyżki pasty sezamowej,
                                                                                            • 3 łyżki soku z limonki,
                                                                                              • szczypta kminu rzymskiego,
                                                                                                • ząbek czosnku.

                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                  Kalafiora podziel na małe różyczki i wrzuć je do miski. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, dosłownie na kilka minut. Gdy zobaczysz, że kalafior się rumieni, to wymieszaj i jeszcze chwilę potrzymaj w piekarniku. Ma być chrupiący i miękki w środku.

                                                                                                  Wszystkie składniki na sos dokładnie zmiksuj i podawaj z kalafiorem.

                                                                                                  Podudzia z kurczaka duszone z morelami

                                                                                                  Składniki:

                                                                                                  • 10 drylowanych udek z kurczaka,
                                                                                                    • po łyżeczce przypraw: kmin rzymski, cynamon, koper włoski, kolendra, czarnuszka,
                                                                                                      • 2 gwiazdki anyżu,
                                                                                                        • 60 dag dojrzałych moreli,
                                                                                                          • pół szklanki wytrawnego białego wina,
                                                                                                            • 2 łyżki ulubionego miodu,
                                                                                                              • 2 szalotki,
                                                                                                                • duża ilość świeżo posiekanej mięty i kolendry,
                                                                                                                  • garść szczawiu,
                                                                                                                    • szklanka kaszy jęczmiennej,
                                                                                                                      • gęsty jogurt grecki (do podania obok).

                                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                                        Udka z kurczaka umyj i dobrze osusz. Potem w miseczce wymieszaj wszystkie suche przyprawy z połową świeżych ziół, a następnie natrzyj nimi kurczaka. Możesz odstawić na 2-3 godziny, żeby się pomarynował, ale możesz też szykować w od razu. Przesmaż na na oleju, ale na małym ogniu, aż osiągnie złoty kolor. Przełóż do brytfanki, a na patelnię wrzuć poszatkowaną szalotkę i chwilę smaż, dodaj też morele pozbawione pestek oraz miód. Duś ciągle mieszając, aż owoce się rozpadną (ale tylko troszkę). Dodaj potem posiekany szczaw i całością zalej kurczaka. Piecz prez około 40 minut w 180 stopniach. Obok podaj w miseczce jogurt.

                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                        Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                                                        Źródło: Jagna Niedzielska, Tomasz Jakubiak

                                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                                                        Wszystko o implantach stomatologicznych
                                                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                                                        Wszystko o implantach stomatologicznych

                                                                                                                        Jak dbać o skórę ciała, by była gładka i nawilżona?
                                                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                                                        Jak dbać o skórę ciała, by była gładka i nawilżona?

                                                                                                                        Młode piłkarki przełamują stereotypy na murawie
                                                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                                                        Młode piłkarki przełamują stereotypy na murawie