Jak zrobić zupę krem z kalafiora i świeżej kukurydzy, z chili i limonką, sałatkę Cezar z bobem i krewetkami, fasolkę szparagową w pikantnym sosie orzechowym, a także steki z młodej kapusty z glazurą miso-miodową, fetą i granatem?
Jak zrobić serowo-truskawkowe wariacje z miodem i szparagami, pieczeń rzymską z jajkiem, do zupy botwinkowej i młodego ziemniaka, karpatkę z młodej kapusty, sosu ziemniaczanego i mięsa wieprzowego, a także tort zakochany w czekoladzie i rabarbarze?
Jak zrobić sałatkę z cienko pokrojonych plastrów arbuza, z fetą, miętą i pomarańczowym winegretem, białe szparagi gotowane na parze, z klasycznym sosem holenderskim i chrupiącym boczkiem, zielone blanszowane szparagi z sosem kaparowo-maślanym, szarpanym boczniakiem i parmezanem, a także danie z młodych ziemniaków?
Jak zrobić krem z białych szparagów z pieczoną botwinką, makaron rigattoni z brokułem, czosnkiem, szpinakiem i ziołowym pesto, a także pulchne naleśniki z karmelizowanym bananem i bitą śmietaną?
Jak zrobić wytrawne kopytka z pesto na bazie czosnku niedźwiedziego i ze szparagami, ciasto maślane z wiosennymi owocami, polewą karmelową i bitą śmietaną, a także pizzę na maślankowym sosie ze szparagami i wiosennymi warzywami?
Jak przyrządzić chrupiącą rzodkiewkę z różnymi sosami, krem selerowy z sałatką na bazie łodygi, sałatkę z młodymi warzywami i kurczakiem, a także truskawki macerowane z syropem z kwiatów bzu i miętą?
Nareszcie, po długim okresie zimy, mamy szansę urozmaicić swoją dietę o produkty, które łatwo kupimy lokalnie. Jak więc jeść sezonowo? Jakie owoce i warzywa wybierać w marcu? Sprawdź na stronie Dzień Dobry TVN.
W kuchni Dzień Dobry TVN bohaterką tym razem jest pyszna, zdrowa kapusta i jej odmiany. Poniżej przepisy na krem z czerwonej kapusty z kozim serem, japońskie naleśniki „Okonomiyaki” z kapusty włoskiej z łososiem i kwaśną śmietaną, stek z młodej białej kapusty z pastą miso i białą kiełbasę pieczoną na kapuście kiszonej z chorizo, białą fasolą i krewetkami.