Krem z czerwonej kapusty z kozim serem, żurawiną i chili - przepis
Składniki:
- 1 czerwona kapusta
- ocet balsamiczny
- 3 czerwone cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 szt chili
- 2 łyżki cukru
- 0,5 kg mrożonych owoców żurawiny (mogą być suszone)
- 1 litr bulionu
- miód, sól do smaku
- 100 g koziego sera twarogowego
- 1 pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Czerwoną kapustę dokładnie poszatkuj, zaparz w gotującej się wodzie i odcedź polewając ja octem balsamicznym tak aby nabrała czerwonego koloru.
Gdy kapusta będzie odcedzona, podsmażamy ją razem z czerwoną cebulką, czosnkiem, chili, cukrem i owocami żurawiny, aby lekko się zarumieniła. Następnie do garnka dodajemy bulion i gotujemy aż do miękkości.
Gdy kapusta będzie miękka miksujemy ja w robocie kuchennym do uzyskania gładkiej konsystencji doprawiając ją na koniec solą, miodem i octem ponownie (doprawiamy tylko do smaku).
Porcję zupy nalewamy do naczynia, do dekoracji dodajemy pokruszony kozi ser, kilka owoców żurawiny i natkę pietruszki.
Japońskie naleśniki „Okonomiyaki” z kapusty włoskiej z łososiem i kwaśną śmietaną - przepis
Składniki:
Sos do naleśników:
- 100 g ketchupu
- 25 ml sosu worchester
- 2 łyżki sosu jasnego sojowego
Ciasto:
- 3 duże cebule dymki, drobno pokrojone
- 1 gałka imbiru obrana i drobno starta
- 1 ząbek czosnku, obrany i drobno starty
- 200 g młodej kapusty, posiekanej
- 1 słodki ziemniak, obrany i grubo starty
- 200 g świeżego łososia
- 2 duże jajka, lekko ubite
- 1 łyżka sosu sojowego lub tamari
- 1 łyżka prażonych nasion sezamu
- 4-5 łyżek mąka okonomiyaki
- olej kokosowy do smażenia
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 opakowanie czerwonego kawioru
- 1 opakowanie wodorostów
Sposób przygotowania:
Mieszamy składniki sosu okonomiyaki, aż dobrze się połączą i odkładamy na bok.
Delikatnie podsmażamy dymkę, czosnek i imbir na odrobinie oleju kokosowego, aż cebula będzie miękka i przezroczysta, następnie odstawi do ostygnięcia.
W średniej misce łączymy schłodzoną mieszankę dymki, kapustę włoską i słodkie ziemniaki. Dodaj do masy jajko, sos sojowy i nasiona sezamu, mieszaj razem aż się połączą. Dodaj mąkę i pokrojonego w kostkę łososia delikatnie wymieszaj. Warzywa powinny się ze sobą zlepić, aby miały dość gęstą konsystencję, więc w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki.
W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oleju kokosowego, następnie nakładać na niego krążki ciasta naleśnikowego wielkości piłki golfowej, zachowując kilka centymetrów odstępu między nimi.
Lekko spłaszcz grzbietem szpatułki i smaż, aż będzie chrupiący i złocisty z jednej strony, przez około 3 minuty, a następnie przewróć i usmaż po drugiej stronie.
Na koniec podawaj z sosem okonomiyaki, kwaśną śmietaną, czerwonym kawiorem i sproszkowanymi wodorostami.
Stek z młodej białej kapusty z pastą miso, szczypiorkiem i sosem pieprzowym - przepis
Składniki:
Sos pieprzowy:
- 3 x cebula szalotka
- olej do smażenia
- 100 g marynowany zielony pieprz
- 200 ml białego wina
- 50 ml jasnego sosu sojowego
- 0,5 l słodkiej śmietany 36%
Szalotkę posiekaj, podsmaż na oleju razem z nasionami zielonego marynowanego pieprzu, dodaj białe wino i sos sojowy, gdy płyn odparuję dodaj słodką śmietanę 36% i gotuj na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.
- 1 szt. białej młodej kapusty
- oliwa z oliwek
- sól do smaku
- 1 pęczek tymianku
- 50g pasty miso
Kapustę młodą białą potnij na ćwiartki, zachowując głąb tak aby trzymał on całą strukturę kapusty. Kapustę ułóż na blaszce do pieczenia z pergaminem, polej oliwą, dodaj sól, tymianek i posmaruj pastą miso. Wstaw blaszkę do piekarnika na około 20 minut do temp. 175 st. (zależy jak grube są kawałki kapusty) gdy kapusta będzie chrupka wyjmij ją i poczekaj aż ostygnie.
- olej do smażenia
- 100 g masła
- 1 pęczek drobnego szczypiorku
Kapustę przed podaniem jeszcze obsmaż na oleju, aby była bardziej chrupiąca z odrobiną masła dodanego pod koniec smażenia, posyp posiekanym szczypiorkiem i polej sosem pieprzowym.
Biała kiełbasa pieczona na kapuście kiszonej z chorizo, biała fasolą i krewetkami - przepis
Składniki:
- 200 g kiełbasy chorizo
- olej do smażenia
- 16/20 (0,5 kg) krewetkek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka białej fasoli
- 1 pęczek natki pietruszki
Kiełbasę chorizo potnij w kostkę, powoli podsmaż na głębokiej patelni z odrobiną oleju i szczyptą soli. Do kiełbasy dodaj krewetki, koncentrat pomidorowy, biała fasolę i odrobinę wody. Wszystko duś około 5 minut, następnie dopraw kapustę do smaku solą i dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
- 0,5 kg białej kiełbasy
- 1 szt. bagietka pszenna
Białą kiełbasę sparz w gotującej się wodzie, następnie kiełbasę ułóż na kapuście w naczyniu żaroodpornym i wstaw do zapieczenia w piekarniku. Podawaj kiełbasę w naczyniu ze świeżą bagietką.
Zobacz także:
- Młoda kapusta w roli głównej. Przepisy na ciapkapustę, minestrone i zapiekankę chłopską
- Młoda kapusta z koperkiem według przepisu Szymona Czerwińskiego
- Kapusta w roli głównej. Poznaj zaskakujące przepisy Szymona Czerwińskiego
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News