Kapusta w kuchni. Przepisy Sebastiana Olmy na dania z kapusty białej, czerwonej, włoskiej i kiszonej

Ciap kapusta
Ciap kapusta
Źródło: Ola Skowron/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN bohaterką tym razem jest pyszna, zdrowa kapusta i jej odmiany. Poniżej przepisy na krem z czerwonej kapusty z kozim serem, japońskie naleśniki „Okonomiyaki” z kapusty włoskiej z łososiem i kwaśną śmietaną, stek z młodej białej kapusty z pastą miso i białą kiełbasę pieczoną na kapuście kiszonej z chorizo, białą fasolą i krewetkami.

Krem z czerwonej kapusty z kozim serem, żurawiną i chili - przepis

Składniki:

  • 1 czerwona kapusta
    • ocet balsamiczny
      • 3 czerwone cebule
        • 5 ząbków czosnku
          • 1 szt chili
            • 2 łyżki cukru
              • 0,5 kg mrożonych owoców żurawiny (mogą być suszone)
                • 1 litr bulionu
                  • miód, sól do smaku
                    • 100 g koziego sera twarogowego
                      • 1 pęczek natki pietruszki

                        Sposób przygotowania:

                        Czerwoną kapustę dokładnie poszatkuj, zaparz w gotującej się wodzie i odcedź polewając ja octem balsamicznym tak aby nabrała czerwonego koloru.

                        Gdy kapusta będzie odcedzona, podsmażamy ją razem z czerwoną cebulką, czosnkiem, chili, cukrem i owocami żurawiny, aby lekko się zarumieniła. Następnie do garnka dodajemy bulion i gotujemy aż do miękkości.

                        Gdy kapusta będzie miękka miksujemy ja w robocie kuchennym do uzyskania gładkiej konsystencji doprawiając ją na koniec solą, miodem i octem ponownie (doprawiamy tylko do smaku).

                        Porcję zupy nalewamy do naczynia, do dekoracji dodajemy pokruszony kozi ser, kilka owoców żurawiny i natkę pietruszki.

                        Japońskie naleśniki „Okonomiyaki” z kapusty włoskiej z łososiem i kwaśną śmietaną - przepis

                        Składniki:

                        Sos do naleśników:

                        • 100 g ketchupu
                          • 25 ml sosu worchester
                            • 2 łyżki sosu jasnego sojowego

                              Ciasto:

                              • 3 duże cebule dymki, drobno pokrojone
                                • 1 gałka imbiru obrana i drobno starta
                                  • 1 ząbek czosnku, obrany i drobno starty
                                    • 200 g młodej kapusty, posiekanej
                                      • 1 słodki ziemniak, obrany i grubo starty
                                        • 200 g świeżego łososia
                                          • 2 duże jajka, lekko ubite
                                            • 1 łyżka sosu sojowego lub tamari
                                              • 1 łyżka prażonych nasion sezamu
                                                • 4-5 łyżek mąka okonomiyaki
                                                  • olej kokosowy do smażenia
                                                    • 100 g kwaśnej śmietany 18%
                                                      • 1 opakowanie czerwonego kawioru
                                                        • 1 opakowanie wodorostów

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Mieszamy składniki sosu okonomiyaki, aż dobrze się połączą i odkładamy na bok.

                                                          Delikatnie podsmażamy dymkę, czosnek i imbir na odrobinie oleju kokosowego, aż cebula będzie miękka i przezroczysta, następnie odstawi do ostygnięcia.

                                                          W średniej misce łączymy schłodzoną mieszankę dymki, kapustę włoską i słodkie ziemniaki. Dodaj do masy jajko, sos sojowy i nasiona sezamu, mieszaj razem aż się połączą. Dodaj mąkę i pokrojonego w kostkę łososia delikatnie wymieszaj. Warzywa powinny się ze sobą zlepić, aby miały dość gęstą konsystencję, więc w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki.

                                                          W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oleju kokosowego, następnie nakładać na niego krążki ciasta naleśnikowego wielkości piłki golfowej, zachowując kilka centymetrów odstępu między nimi.

                                                          Lekko spłaszcz grzbietem szpatułki i smaż, aż będzie chrupiący i złocisty z jednej strony, przez około 3 minuty, a następnie przewróć i usmaż po drugiej stronie.

                                                          Na koniec podawaj z sosem okonomiyaki, kwaśną śmietaną, czerwonym kawiorem i sproszkowanymi wodorostami.

                                                          Stek z młodej białej kapusty z pastą miso, szczypiorkiem i sosem pieprzowym - przepis

                                                          Składniki:

                                                          Sos pieprzowy:

                                                          • 3 x cebula szalotka
                                                            • olej do smażenia
                                                              • 100 g marynowany zielony pieprz
                                                                • 200 ml białego wina
                                                                  • 50 ml jasnego sosu sojowego
                                                                    • 0,5 l słodkiej śmietany 36%

                                                                      Szalotkę posiekaj, podsmaż na oleju razem z nasionami zielonego marynowanego pieprzu, dodaj białe wino i sos sojowy, gdy płyn odparuję dodaj słodką śmietanę 36% i gotuj na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.

                                                                      • 1 szt. białej młodej kapusty
                                                                        • oliwa z oliwek
                                                                          • sól do smaku
                                                                            • 1 pęczek tymianku
                                                                              • 50g pasty miso

                                                                                Kapustę młodą białą potnij na ćwiartki, zachowując głąb tak aby trzymał on całą strukturę kapusty. Kapustę ułóż na blaszce do pieczenia z pergaminem, polej oliwą, dodaj sól, tymianek i posmaruj pastą miso. Wstaw blaszkę do piekarnika na około 20 minut do temp. 175 st. (zależy jak grube są kawałki kapusty) gdy kapusta będzie chrupka wyjmij ją i poczekaj aż ostygnie.

                                                                                • olej do smażenia
                                                                                  • 100 g masła
                                                                                    • 1 pęczek drobnego szczypiorku

                                                                                      Kapustę przed podaniem jeszcze obsmaż na oleju, aby była bardziej chrupiąca z odrobiną masła dodanego pod koniec smażenia, posyp posiekanym szczypiorkiem i polej sosem pieprzowym.

                                                                                      Biała kiełbasa pieczona na kapuście kiszonej z chorizo, biała fasolą i krewetkami - przepis

                                                                                      Składniki:

                                                                                      • 200 g kiełbasy chorizo
                                                                                        • olej do smażenia
                                                                                          • 16/20 (0,5 kg) krewetkek
                                                                                            • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
                                                                                              • 1 puszka białej fasoli
                                                                                                • 1 pęczek natki pietruszki

                                                                                                  Kiełbasę chorizo potnij w kostkę, powoli podsmaż na głębokiej patelni z odrobiną oleju i szczyptą soli. Do kiełbasy dodaj krewetki, koncentrat pomidorowy, biała fasolę i odrobinę wody. Wszystko duś około 5 minut, następnie dopraw kapustę do smaku solą i dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

                                                                                                  • 0,5 kg białej kiełbasy
                                                                                                    • 1 szt. bagietka pszenna

                                                                                                      Białą kiełbasę sparz w gotującej się wodzie, następnie kiełbasę ułóż na kapuście w naczyniu żaroodpornym i wstaw do zapieczenia w piekarniku. Podawaj kiełbasę w naczyniu ze świeżą bagietką.

                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                      Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                      Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana