Kociołek do ogniska. Co można w nim ugotować? Poznaj dania i przepisy

Kociołek do ogniska. Co można w nim ugotować? Poznaj dania i przepisy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Grillowe gadżety
Grillowe gadżety
Zapraszamy na wspólne grillowanie na plaży Rusałka
Zapraszamy na wspólne grillowanie na plaży Rusałka
Chcesz spalić kiełbaskę z grilla? Trenuj z Qczajem!
Chcesz spalić kiełbaskę z grilla? Trenuj z Qczajem!
Grillowy piątek z DDTVN
Grillowy piątek z DDTVN
Sztuka dekorowania kiełbaski z grilla
Sztuka dekorowania kiełbaski z grilla
Kto szybciej złoży ogrodowego grilla?
Kto szybciej złoży ogrodowego grilla?
Podział ról na grillu
Podział ról na grillu
Grillowanie czas start
Grillowanie czas start
Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Sałatki idealne na grilla
Sałatki idealne na grilla
Kociołek na ognisko to świetny sposób na przygotowywanie pysznego, letniego jedzenia na świeżym powietrzu. Podobnie jak w przypadku grilla, dania mogą być mięsne lub wegetariańskie. Jaki kociołek wybrać? Co można w nim przyrządzić? Sprawdź porady i proste przepisy.

Kociołek na ognisko - jaki wybrać i jak o niego dbać

Sezon plenerowych spotkań to doskonały czas na wypróbowywanie różnych przepisów i metod obróbki jedzenia. Poza różnego typu grillami czy tradycyjnym ogniskiem, mamy jeszcze do wyboru coś, co w pewnym sensie łączy obie te opcje. Kociołek to nic innego, jak solidne "żaroodporne naczynie", które możemy swobodnie umieszczać bezpośrednio nad ogniem lub żarem. Aby służył jak najdłużej i w jak najwyższych temperaturach, powinien być żeliwny. Dzięki temu sama znajdująca się w środku potrawa dłużej będzie gorąca.

Możemy wybrać kociołek stojący lub taki wiszący nad ogniem. Po użyciu należy go oczyścić, przepłukać jedynie w środku, a zewnętrzną stronę na sucho - żeliwo bardzo długo schnie i częste moczenie może mu zaszkodzić.

Proste przepisy na dania z kociołka

Wiele przepisów na dania z kociołka stawia przede wszystkim na mięso. W trakcie długiego gotowania wytapia ono tłuszcz i sprawia, że potrawa jest jeszcze bardziej aromatyczna, a także nie przywiera do dna kociołka. Jedna z najbardziej klasycznych, tzw. myśliwska wersja kociołka, przygotowywana jest na bazie dziczyzny. Mięso to nie jest jednak łatwo dostępne, dlatego w kociołku często ląduje wieprzowina, kiełbasa czy boczek. Zwykle towarzyszą im warzywa takie jak papryka, ziemniaki, cukinia, włoszczyzna.

Prosty przepis na mięsny kociołek z ogniska

Składniki:

  • 700 g kiełbasy,
  • 300 g boczku,
  • kawałek słoniny,
  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 3 - 4 marchewki,
  • 2 cebule,
  • kilka liści białej kapusty,
  • masło.

Sposób przygotowania:

  1. Na dnie kociołka ułożyć plastry słoniny i przykryć je liśćmi kapusty (obłożyć nimi cały kocioł).
  2. Do wnętrza wkładać warstwami: obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, marchewki, cebulę oraz pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek.
  3. Każdą warstwę delikatnie doprawić i docisnąć.
  4. Na samym wierzchu ułożyć kawałki masła i przykryć całość liśćmi kapusty. Zakręcamy wieko kociołka i wstawiamy w żar. Przygotowanie dania zajmuje 1-1,5 h.

Przepis na myśliwski kociołek z ogniska

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 1 kg pieczarek,
  • 1 kg kiełbasy wiejskiej,
  • pół kg boczku,
  • słonina,
  • łyżka smalcu,
  • duża czerwona i żółta papryka,
  • 2 czerwone cebule,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • kilka liści kapusty,
  • ulubione przyprawy.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie kociołka w wersji myśliwskiej jest bardzo podobne do poprzedniego przepisu.
  2. Do kociołka zabezpieczonego od spodu i po bokach słoniną i liśćmi kapusty należy wkładać kolejno, warstwami, wszystkie składniki.
  3. Na wierzchu dodać łyżkę smalcu i całość przykryć kapustą. Zamknąć wieko kociołka i wstawić go do żaru na około godzinę lub dłużej.

Kociołek z ogniska w wersji wegetariańskiej

W wersji bez mięsa wystarczy go nie dodawać i zastąpić dużą ilością ulubionych warzyw, grzybów. Można dodać tofu, wegańskie kiełbaski, ser feta, suszone pomidory, bataty, itd. Tłuszcz może stanowić oliwa lub masło.

Zobacz także:

Autor: Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości