Kociołek na ognisko - jaki wybrać i jak o niego dbać
Sezon plenerowych spotkań to doskonały czas na wypróbowywanie różnych przepisów i metod obróbki jedzenia. Poza różnego typu grillami czy tradycyjnym ogniskiem, mamy jeszcze do wyboru coś, co w pewnym sensie łączy obie te opcje. Kociołek to nic innego, jak solidne "żaroodporne naczynie", które możemy swobodnie umieszczać bezpośrednio nad ogniem lub żarem. Aby służył jak najdłużej i w jak najwyższych temperaturach, powinien być żeliwny. Dzięki temu sama znajdująca się w środku potrawa dłużej będzie gorąca.
Możemy wybrać kociołek stojący lub taki wiszący nad ogniem. Po użyciu należy go oczyścić, przepłukać jedynie w środku, a zewnętrzną stronę na sucho - żeliwo bardzo długo schnie i częste moczenie może mu zaszkodzić.
Proste przepisy na dania z kociołka
Wiele przepisów na dania z kociołka stawia przede wszystkim na mięso. W trakcie długiego gotowania wytapia ono tłuszcz i sprawia, że potrawa jest jeszcze bardziej aromatyczna, a także nie przywiera do dna kociołka. Jedna z najbardziej klasycznych, tzw. myśliwska wersja kociołka, przygotowywana jest na bazie dziczyzny. Mięso to nie jest jednak łatwo dostępne, dlatego w kociołku często ląduje wieprzowina, kiełbasa czy boczek. Zwykle towarzyszą im warzywa takie jak papryka, ziemniaki, cukinia, włoszczyzna.
Prosty przepis na mięsny kociołek z ogniska
Składniki:
- 700 g kiełbasy,
 - 300 g boczku,
 - kawałek słoniny,
 - 1,5 kg ziemniaków,
 - 3 - 4 marchewki,
 - 2 cebule,
 - kilka liści białej kapusty,
 - masło.
 
Sposób przygotowania:
- Na dnie kociołka ułożyć plastry słoniny i przykryć je liśćmi kapusty (obłożyć nimi cały kocioł).
 - Do wnętrza wkładać warstwami: obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, marchewki, cebulę oraz pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek.
 - Każdą warstwę delikatnie doprawić i docisnąć.
 - Na samym wierzchu ułożyć kawałki masła i przykryć całość liśćmi kapusty. Zakręcamy wieko kociołka i wstawiamy w żar. Przygotowanie dania zajmuje 1-1,5 h.
 
Przepis na myśliwski kociołek z ogniska
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków,
 - 1 kg pieczarek,
 - 1 kg kiełbasy wiejskiej,
 - pół kg boczku,
 - słonina,
 - łyżka smalcu,
 - duża czerwona i żółta papryka,
 - 2 czerwone cebule,
 - 3-4 ząbki czosnku,
 - kilka liści kapusty,
 - ulubione przyprawy.
 
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie kociołka w wersji myśliwskiej jest bardzo podobne do poprzedniego przepisu.
 - Do kociołka zabezpieczonego od spodu i po bokach słoniną i liśćmi kapusty należy wkładać kolejno, warstwami, wszystkie składniki.
 - Na wierzchu dodać łyżkę smalcu i całość przykryć kapustą. Zamknąć wieko kociołka i wstawić go do żaru na około godzinę lub dłużej.
 
Kociołek z ogniska w wersji wegetariańskiej
W wersji bez mięsa wystarczy go nie dodawać i zastąpić dużą ilością ulubionych warzyw, grzybów. Można dodać tofu, wegańskie kiełbaski, ser feta, suszone pomidory, bataty, itd. Tłuszcz może stanowić oliwa lub masło.
Zobacz także:
- Pomysły na grilla. 10 oryginalnych przepisów na dania z rusztu
 - Wege grill - 10 przepisów na bezmięsne dania z grilla
 - Grillowanie czas zacząć! Jakich błędów nie popełniać
 
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: skynesher/Getty Images