Czy grill jest zdrowy?
Mówi się, że grilowane jedzenie nie należy do najzdrowszych. Czy można zatem przygotować zdrowego grilla? - Wszystko zależy od wsadu. Jeśli na ruszcie położymy kiełbasę, karkówkę to cholesterol faktycznie może nam bardzo podskoczyć. Ale majówka to czas, kiedy możemy sobie trochę pofolgować- mówił w Dzień Dobry TVN Jan Kuroń.
Wiosna
A czego lepiej nie grillować? - Jedynymi produktami, których nie można grillować, są te zawierające saletrę. Podczas obróbki termicznej wydzielają się rakotwórcze nitrozaminy - dodał.
Jaki grill wybrać?
Wybór grilli jest ogromny. Możemy wybierać wśród grilli węglowych, gazowych czy elektrycznych. Na który się zdecydować? - Grille gazowe są idealne do domu. Dają możliwość kontrolowania temperatury i możemy na nich przygotować np. steki- mówił kucharz.
Na wyjazd najlepszy będzie grill węglowy. Jeśli chcemy grillować na balkonie, warto zdecydować się na grill gazowy lub elektryczny. Ale sam grill to nie wszystko. Warto także zaopatrzyć się w akcesoria, które ułatwią nam grillowanie. - Koniecznie trzeba mieć szczypce, najlepiej przedłużone, żeby się nie poparzyć przy przekręcaniu mięsa czy warzyw. Będą one lepsze niż długi widelec. Musimy pamiętać, że każde nakłucie sprawia, że mięso traci smak - mówił.
A co z czyszczeniem grilla? - Trzeba go umyć po każdym użyciu. Najlepiej użyć do tego druciaka oraz specjalnego detergentu do mycia rusztu - dodał.
Wiele osób podczas grillowania podlewa mięso np. alkoholem. Czy warto to robić? Odpowiedź znajdziecie w naszym materiale.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Zobacz także:
- Wege grill - 10 przepisów na bezmięsne dania z grilla
- Pomysły na grilla. 10 oryginalnych przepisów na dania z rusztu
- Czyszczenie grilla domowymi sposobami. Jak to zrobić krok po kroku?
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: EvgeniiAnd/Getty Images