Styl Życia

Grillowanie czas zacząć! Jakich błędów nie popełniać?

Dzień Dobry TVN

Styl Życia

Grillowanie czas zacząć! Jakich błędów nie popełniać?

Dzień Dobry TVN

Majówka to nieoficjalny początek sezonu grillowego w Polsce. Jaki grill wybrać? Co można na niego położyć, a których produktów lepiej nie grillować? W Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy na ten temat z Janem Kuroniem, kucharzem.

Czy grill jest zdrowy?

Mówi się, że grilowane jedzenie nie należy do najzdrowszych. Czy można zatem przygotować zdrowego grilla? - Wszystko zależy od wsadu. Jeśli na ruszcie położymy kiełbasę, karkówkę to cholesterol faktycznie może nam bardzo podskoczyć. Ale majówka to czas, kiedy możemy sobie trochę pofolgować- mówił w Dzień Dobry TVN Jan Kuroń.

A czego lepiej nie grillować? - Jedynymi produktami, których nie można grillować, są te zawierające saletrę. Podczas obróbki termicznej wydzielają się rakotwórcze nitrozaminy - dodał.

Jaki grill wybrać?

Wybór grilli jest ogromny. Możemy wybierać wśród grilli węglowych, gazowych czy elektrycznych. Na który się zdecydować? - Grille gazowe są idealne do domu. Dają możliwość kontrolowania temperatury i możemy na nich przygotować np. steki- mówił kucharz.

Na wyjazd najlepszy będzie grill węglowy. Jeśli chcemy grilować na balkonie, warto zdecydować się na grill gazowy lub elektryczny. Ale sam grill to nie wszystko. Warto także zaopatrzyć się w akcesoria, które ułatwią nam grillowanie. - Koniecznie trzeba mieć szczypce, najlepiej przedłużone, żeby się nie poparzyć przy przekręcaniu mięsa czy warzyw. Będą one lepsze niż długi widelec. Musimy pamiętać, że każde nakłucie sprawia, że mięso traci smak - mówił.

A co z czyszczeniem grilla? - Trzeba go umyć po każdym użyciu. Najlepiej użyć do tego druciaka oraz specjalnego detergentu do mycia rusztu - dodał.

Wiele osób podczas grillowania podlewa mięso np. alkoholem. Czy warto to robić? Odpowiedź znajdziecie w naszym materiale.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

Marynaty do grillowanej karkówki: balsamiczna, miodowa, winna i cydrowa

"Barbecue na wypasie". Światowej sławy szef kuchni zdradza nam swoje triki na idealnego grilla

Karkówka z grilla - jak zamarynować, przyprawić i przygotować karkówkę na grilla

Co sądzisz o tym artykule?
73
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0