Lato to idealny moment, by cieszyć się potrawami pieczonymi na ruszcie. Grillowanie nadaje mięsu wyborny smak, a przy okazji jest także przyjemną formą spędzania czasu. Jak przyrządzić letniego grilla, by smakował dzieciom i dorosłym? O tym w dzień Dobry Wakacje opowiedział Łukasz Konik.
Wakacyjny grill dla najmłodszych
Dzieci uwielbiają urozmaicone potrawy i choć czasem trudno sprostać ich oczekiwaniom, wakacyjne danie z grilla z pewnością przypadnie do gustu nawet nawet najbardziej wymagającym pociechom. Zdaniem Łukasza Konika idealna propozycja dla najmłodszych to tortilla z kabanosem, której wykonanie jest niezwykle proste i zajmuje niewiele czasu.
Jak przygotować tortillę z grilla?
Do przygotowania tortilli z grilla potrzebujemy zaledwie kilku składników. Musimy zaopatrzyć się w gotowy placek tortilli, który smarujemy mieszanką ketchupu, majonezu i musztardy. Składniki te możemy dobierać zgodnie z upodobaniami. Jeśli dzieci nie przepadają za którymś z tych sosów, z powodzeniem można go wykluczyć. Do tego kilka plasterków sera żółtego lub pleśniowego i obowiązkowo - kabanos. Całość trzeba dobrze zawinąć, a następnie umieścić na ruszcie. Kucharz nie miał wątpliwości, że mięsna przekąska sprawdzi się nie tylko jako podczas grillowania, ale także podczas innych letnich aktywności.
Dzieciaki kochają kabanosy. To jest przekąska uniwersalna
- zapewniał gość Oliviera Janiaka. Dodał też, że kabanosy można dodawać do wszystkiego, dlatego warto jak najczęściej sięgać po nie w kuchni.
Zobacz także:
- Co się dzieje z organizmem, gdy pijemy za mało wody? Zobacz, czym to grozi
- Przepisy Szymona Czerwińskiego na szybkie i smaczne dania. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut
- Joanna Przetakiewicz zdradziła przepis na ulubione, letnie danie. "Szał i obłęd"
Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN i Dzień Dobry Wakacje znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Magdalena Brzezińska